vytisknout velikost písma Mísy kolem ovocných stromů: ano, nebo ne?

Mísy u ovocných stromů mají řadu příznivců i odpůrců. Stromy díky nim získávají přes kořenový systém nejen vláhu, ale i živiny, které podporují růst, kvetení a násadu plodů. Péči o tuto plochu dělíme na dva způsoby.

Nejčastějším způsobem údržby mís je péče extenzivní, kdy plocha není nijak kypřena, ale pěstitel pravidelně obnovuje vrstvu mulčovaného materiálu.

K mulčování můžete využít nadrobno pokosenou trávu, slámu nebo mulčovací kůru. Z uvedených materiálů je nejvhodnější sláma z obilí, protože neláká škůdce jako slimáky či drobné hlodavce, pokud se použije v přiměřeném množství. Stačí zhruba centimetrová vrstva.

K tomuto účelu se hodí i nadrobno posekaná tráva, která se rychle rozkládá, obohacuje půdu o živiny a brání odpařování vody. Výjimkou je tráva posečená bubnovou sekačkou, jejíž rozklad trvá velmi dlouho kvůli prosychání.

Klepněte pro větší obrázek
Nakypřené mísy kolem ovocných stromů nebývají až tak často

Pod silnější vrstvou trávy naleznou skrýš nevítaní slimáci a plzáci. Ti vyrazí po dešti směrem k vaší zeleninové zahrádce, kde dokáží způsobit nemalé škody. Zemina pod navrstvenou trávou, zvláště pokud je bohatá na živiny, poslouží dokonce jako ideální hnízdo pro vajíčka těchto tvorečků.

Klepněte pro větší obrázek
Při použití mulčovací kůry dávejte pozor na výskyt nežádoucích tvorů

Aby byla vaše zahrada krásná

Mísy přímo lákají k vysetí nebo vysazení letniček, kterým se v tomto prostoru díky půdě bohaté na živiny bude určitě velmi dobře dařit. Osvědčenou volbu představuje aksamitník (rod Tagetes), který kvete i v přistíněných místech a znesnaďnuje život půdním háďátkům.

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) odhání především slimáky; odpuzuje je svým charakteristickým zápachem. Při jejím pěstování na mísách pravidelně kontrolujte možnou přítomnost mšic.

Tito škůdci lichořeřišnici milují, takže je možné, že budete muset využít chemický postřik přípravkem Decis, případně mýdlovou vodu, abyste se jich zbavili.

Klepněte pro větší obrázek
Aksamitník 'Mr. Majestic' zkrášlí nejen záhony; foto: Semo

Díky květům těchto rostlin, jejichž barva sahá od bílé až po tmavě červenou, získáte krásnou letní podívanou, jež přiláká i čmeláky a motýly. V horkých letních měsících ale počítejte s tím, že rostliny budou vyžadovat alespoň občasnou zálivku.

Klepněte pro větší obrázek
Lichořeřišnice větší je zajímavou půdopokryvnou jednoletkou; foto: Semo

Někteří pěstitelé ovocných stromů nechávají mísy holé a neosázené, ale pravidelně je kypří. Půdní škraloup je v takovém případě potřeba rozrušit alespoň jednou za dva týdny. Pravidelné kypření totiž napomáhá zadržování vlhkosti v půdě, takže stromy netrpí suchem.

Existují i zarytí odpůrci mís okolo stromů. Vadí jim především rychlejší vypařování vláhy a v případě mulčování nevhodným materiálem skrývání slimáků pod ním. Avšak při správné péči mísy stromům spíše prospívají.

Klepněte pro větší obrázek
Okopávání strojem využijete na větších zahradách se značným počtem stromů

Jaké nástroje ke kypření využít?

V menších zahrádkách vám plně postačí ruční motyčka, díky níž budete mít nakypřeno během pár okamžiků. Z důvodu možného poškození kořenů nikdy nepoužívejte motyky.

Ve velkých zahradách a sadech se již vyplatí investice pětadvaceti tisíc korun do okopávací rotační plečky, poháněné čtyřdobým spalovacím motorem.

Vlastní zkušenost

Již několik let testuji nejrůznější možnosti, jak pečovat o mísy v zahradách. Nejvíce se mi zamlouvá ponechání holých ploch pod stromy. Zeminu pravidelně kypřím pomocí rotační plečky a jednou měsíčně pomocí tohoto stroje zapravím nadrobno posekanou trávu, případně umělé granulované hnojivo.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |