5
Fotogalerie

Jak fungují závlahové mísy pod stromy

Mísy u ovocných stromů mají řadu příznivců i odpůrců. Stromy díky nim získávají přes kořenový systém nejen vláhu, ale i živiny, které podporují růst, kvetení a násadu plodů. Péči o tuto plochu dělíme na dva způsoby.

Nejčastějším způsobem údržby mís je péče extenzivní, kdy plocha není nijak kypřena, ale pěstitel pravidelně obnovuje vrstvu mulčovaného materiálu.

K mulčování můžete využít nadrobno pokosenou trávu, slámu nebo mulčovací kůru. Z uvedených materiálů je nejvhodnější sláma z obilí, protože neláká škůdce jako slimáky či drobné hlodavce, pokud se použije v přiměřeném množství. Stačí zhruba centimetrová vrstva.

K tomuto účelu se hodí i nadrobno posekaná tráva, která se rychle rozkládá, obohacuje půdu o živiny a brání odpařování vody. Výjimkou je tráva posečená bubnovou sekačkou, jejíž rozklad trvá velmi dlouho kvůli prosychání.

misy_1.JPG
Nakypřené mísy kolem ovocných stromů nebývají až tak často

Pod silnější vrstvou trávy naleznou skrýš nevítaní slimáci a plzáci. Ti vyrazí po dešti směrem k vaší zeleninové zahrádce, kde dokáží způsobit nemalé škody. Zemina pod navrstvenou trávou, zvláště pokud je bohatá na živiny, poslouží dokonce jako ideální hnízdo pro vajíčka těchto tvorečků.

misy_2.JPG
Při použití mulčovací kůry dávejte pozor na výskyt nežádoucích tvorů

Aby byla vaše zahrada krásná

Mísy přímo lákají k vysetí nebo vysazení letniček, kterým se v tomto prostoru díky půdě bohaté na živiny bude určitě velmi dobře dařit. Osvědčenou volbu představuje aksamitník (rod Tagetes), který kvete i v přistíněných místech a znesnaďnuje život půdním háďátkům.

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) odhání především slimáky; odpuzuje je svým charakteristickým zápachem. Při jejím pěstování na mísách pravidelně kontrolujte možnou přítomnost mšic.

Tito škůdci lichořeřišnici milují, takže je možné, že budete muset využít chemický postřik přípravkem Decis, případně mýdlovou vodu, abyste se jich zbavili.

misy_3.JPG
Aksamitník 'Mr. Majestic' zkrášlí nejen záhony; foto: Semo

Díky květům těchto rostlin, jejichž barva sahá od bílé až po tmavě červenou, získáte krásnou letní podívanou, jež přiláká i čmeláky a motýly. V horkých letních měsících ale počítejte s tím, že rostliny budou vyžadovat alespoň občasnou zálivku.

misy_4.JPG
Lichořeřišnice větší je zajímavou půdopokryvnou jednoletkou; foto: Semo

Někteří pěstitelé ovocných stromů nechávají mísy holé a neosázené, ale pravidelně je kypří. Půdní škraloup je v takovém případě potřeba rozrušit alespoň jednou za dva týdny. Pravidelné kypření totiž napomáhá zadržování vlhkosti v půdě, takže stromy netrpí suchem.

Existují i zarytí odpůrci mís okolo stromů. Vadí jim především rychlejší vypařování vláhy a v případě mulčování nevhodným materiálem skrývání slimáků pod ním. Avšak při správné péči mísy stromům spíše prospívají.

misy_5.JPG
Okopávání strojem využijete na větších zahradách se značným počtem stromů

Jaké nástroje ke kypření využít?

V menších zahrádkách vám plně postačí ruční motyčka, díky níž budete mít nakypřeno během pár okamžiků. Z důvodu možného poškození kořenů nikdy nepoužívejte motyky.

Ve velkých zahradách a sadech se již vyplatí investice pětadvaceti tisíc korun do okopávací rotační plečky, poháněné čtyřdobým spalovacím motorem.

Vlastní zkušenost

Již několik let testuji nejrůznější možnosti, jak pečovat o mísy v zahradách. Nejvíce se mi zamlouvá ponechání holých ploch pod stromy. Zeminu pravidelně kypřím pomocí rotační plečky a jednou měsíčně pomocí tohoto stroje zapravím nadrobno posekanou trávu, případně umělé granulované hnojivo.

Doporučujeme

Články odjinud