vytisknout velikost písma Miniaturní svět vytvářený na bonsajích

Miniaturní svět vytvářený na bonsajích

Pěstovat a správně tvarovat bonsaje je docela složité, ale, to, co s nimi vytváří Japonec Takanori Aiba?

Jeho díla, v nichž se spojuje svět živý a neživý, připomínají neuvěřitelné umělecké kousky. Bonsaje se stávají základem pro nádherné miniaturní světy, které jako by vypadly z říše kouzelných mýtů a pohádek.

Klepněte pro větší obrázek
Bonsaj nepostrádá nic ze svých specifických rysů, jen se kolem jejího kmenu a přímo v jejích větvích netradičně rozprostírá hrad; foto: Profimedia 

Víte, jakou funkci původně bonsaje měly?

Lidé je chápali jako ochránce před neblahými vlivy, byly považovány za zdroje životní energie a symboly dlouhého života. Umísťovaly je na otevřené verandy a dvorky domů, aby vytvářely přechod mezi zahradou a interiérem domu.

Klepněte pro větší obrázek
Bonsaj znamená v doslovném překladu strom v misce. Bon je japonsky miska, sai strom či sázet; foto: Profimedia

Do něj byly přinášeny při slavnostních příležitostech, mezi které patřilo i to, že bonsaj vykvetla. Taková událost se stala podnětem k setkání přátel nebo inspirací k psaní esejů a básní.

Klepněte pro větší obrázek
Panáček Michelin: v tomto případě se Takanori Aiba odvázal; foto: Profimedia

Čínští vzdělanci viděli v procesu péče o bonsaje způsob, jímž člověk sám sebe kultivuje. Při rozhodování, jak rostlinu vytvaruje, si tříbí smysl pro estetické vnímání a rozvíjí svůj charakter.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |