vytisknout velikost písma Miniaturní svět vytvářený na bonsajích

Miniaturní svět vytvářený na bonsajích

Pěstovat a správně tvarovat bonsaje je docela složité, ale, to, co s nimi vytváří Japonec Takanori Aiba?

Jeho díla, v nichž se spojuje svět živý a neživý, připomínají neuvěřitelné umělecké kousky. Bonsaje se stávají základem pro nádherné miniaturní světy, které jako by vypadly z říše kouzelných mýtů a pohádek.

Klepněte pro větší obrázek
Bonsaj nepostrádá nic ze svých specifických rysů, jen se kolem jejího kmenu a přímo v jejích větvích netradičně rozprostírá hrad; foto: Profimedia 

Víte, jakou funkci původně bonsaje měly?

Lidé je chápali jako ochránce před neblahými vlivy, byly považovány za zdroje životní energie a symboly dlouhého života. Umísťovaly je na otevřené verandy a dvorky domů, aby vytvářely přechod mezi zahradou a interiérem domu.

Klepněte pro větší obrázek
Bonsaj znamená v doslovném překladu strom v misce. Bon je japonsky miska, sai strom či sázet; foto: Profimedia

Do něj byly přinášeny při slavnostních příležitostech, mezi které patřilo i to, že bonsaj vykvetla. Taková událost se stala podnětem k setkání přátel nebo inspirací k psaní esejů a básní.

Klepněte pro větší obrázek
Panáček Michelin: v tomto případě se Takanori Aiba odvázal; foto: Profimedia

Čínští vzdělanci viděli v procesu péče o bonsaje způsob, jímž člověk sám sebe kultivuje. Při rozhodování, jak rostlinu vytvaruje, si tříbí smysl pro estetické vnímání a rozvíjí svůj charakter.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |