vytisknout velikost písma Mezinárodní výstava bonsají

Ve dnech 12. až 20. května pořádá Botanická zahrada hlavního města Prahy Mezinárodní výstavu bonsají.

Východní umění budete moci zhlédnout v areálu Japonské zahrady a ve výstavním sálu každý den kromě pondělí od 9.00 do 19.00 hodin.

Klepněte pro větší obrázek

Akce se koná pod záštitou Velvyslanectví Japonska v České republice a ve spolupráci s Česko-japonskou společností.

Japonská zahrada se vám po roční odmlce představí v nové, zrekonstruované podobě. Vystaveno bude téměř devadesát exponátů z unikátní kolekce botanické zahrady i předních českých a zahraničních pěstitelů.

Novinkou se stanou unikátní exponáty předního evropského pěstitele Piuse Nottera ze Švýcarska, který bude v zahradě vystavovat poprvé.

Klepněte pro větší obrázek

Všechny bonsaje si budete moci vychutnat za doprovodu tónů bambusové flétny shakuhachi a reprodukované hudby etnomuzikologa a multiinstrumentalisty doc. Vlastislava Matouška.

Výstavu doplní ve výstavním sále krásné pohledové kameny suiseki a shangshi ze sbírky botanické zahrady a předních českých sběratelů. Výstava je komorním nostalgickým ohlédnutím za loňskou Mezinárodní výstavou suiseki a shangshi v Trojském zámku.

Po dobu akce bude známý pěstitel a nestor českých bonsajistů ing. Petr Herynek zajišťovat prodej bonsají, bonsajových misek a dalších potřeb pro pěstitele. Během víkendů si kromě krásy Japonské zahrady, bonsají a kamenů suiseki a shangshi můžete vychutnat vynikající čaj z Čajovny U cesty.

Klepněte pro větší obrázek

Připraven je i doprovodný program:

sobota 12. května

10.00 až 18.00 hodin: Tchaj-ťi - Taiji Akademie 

10.00 až 18.00 hodin: Origami

ve 14.00, 16.00, 18.00 hodin: Komentovaná prohlídka Japonské zahrady (koncepce, zajímavé dřeviny) – sraz u vstupu do Japonské zahrady

v 17.00 a 19.00 hodin: Japonskou flétnu shakuhachi rozezní doc. Vlastislav Matoušek

Klepněte pro větší obrázek

neděle 13. května

10.00 až 18.00 hodin Tchaj-ťi - Taiji Akademie 

10.00 až 18.00 hodin: Origami

ve 14.00, 16.00 a 18.00 hodin: Komentovaná prohlídka Japonské zahrady (koncepce, zajímavé dřeviny) – sraz u vstupu do Japonské zahrady

v 15.00 a 17.00 hodin: Vystoupení samurajů

Klepněte pro větší obrázek

sobota 19. května

10.00 až 18.00 hodin: Tchaj-ťi - Taiji Akademie 

10.00 až 18.00 hodin: Origami

ve 14.00, 16.00, 18.00 hodin: Komentovaná prohlídka Japonské zahrady (koncepce, zajímavé dřeviny) – sraz u vstupu do Japonské zahrady

ve 13.00 hodin: Komentovaná prohlídka výstavy bonsají s ing. Petrem Herynkem

v 17.00 hodin: Ukázka tvarování bonsají s ing. Petrem Herynkem

Klepněte pro větší obrázek

neděle 20. května

10.00 až 18.00 hodin: Tchaj-ťi - Taiji Akademie 

10.00 až 18.00 hodin: Origami

ve 14.00, 16.00, 18.00 hodin: Komentovaná prohlídka Japonské zahrady (koncepce, zajímavé dřeviny) – sraz u vstupu do Japonské zahrady

ve 13.00 hodin: Komentovaná prohlídka výstavy s ing. Petrem Herynkem

v 17.00 hodin: Ukázka tvarování bonsají s ing. Petrem Herynkem

v 18.00 hodin: Čajový obřad – Chado Urasenke Tankokai Czech Association

Foto: Profimedia, na snímcích Japonská zahrada Botanické zahrady hlavního města Prahy

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |