vytisknout velikost písma Mezinárodní výstava bonsají

Ve dnech 12. až 20. května pořádá Botanická zahrada hlavního města Prahy Mezinárodní výstavu bonsají.

Východní umění budete moci zhlédnout v areálu Japonské zahrady a ve výstavním sálu každý den kromě pondělí od 9.00 do 19.00 hodin.

Klepněte pro větší obrázek

Akce se koná pod záštitou Velvyslanectví Japonska v České republice a ve spolupráci s Česko-japonskou společností.

Japonská zahrada se vám po roční odmlce představí v nové, zrekonstruované podobě. Vystaveno bude téměř devadesát exponátů z unikátní kolekce botanické zahrady i předních českých a zahraničních pěstitelů.

Novinkou se stanou unikátní exponáty předního evropského pěstitele Piuse Nottera ze Švýcarska, který bude v zahradě vystavovat poprvé.

Klepněte pro větší obrázek

Všechny bonsaje si budete moci vychutnat za doprovodu tónů bambusové flétny shakuhachi a reprodukované hudby etnomuzikologa a multiinstrumentalisty doc. Vlastislava Matouška.

Výstavu doplní ve výstavním sále krásné pohledové kameny suiseki a shangshi ze sbírky botanické zahrady a předních českých sběratelů. Výstava je komorním nostalgickým ohlédnutím za loňskou Mezinárodní výstavou suiseki a shangshi v Trojském zámku.

Po dobu akce bude známý pěstitel a nestor českých bonsajistů ing. Petr Herynek zajišťovat prodej bonsají, bonsajových misek a dalších potřeb pro pěstitele. Během víkendů si kromě krásy Japonské zahrady, bonsají a kamenů suiseki a shangshi můžete vychutnat vynikající čaj z Čajovny U cesty.

Klepněte pro větší obrázek

Připraven je i doprovodný program:

sobota 12. května

10.00 až 18.00 hodin: Tchaj-ťi - Taiji Akademie 

10.00 až 18.00 hodin: Origami

ve 14.00, 16.00, 18.00 hodin: Komentovaná prohlídka Japonské zahrady (koncepce, zajímavé dřeviny) – sraz u vstupu do Japonské zahrady

v 17.00 a 19.00 hodin: Japonskou flétnu shakuhachi rozezní doc. Vlastislav Matoušek

Klepněte pro větší obrázek

neděle 13. května

10.00 až 18.00 hodin Tchaj-ťi - Taiji Akademie 

10.00 až 18.00 hodin: Origami

ve 14.00, 16.00 a 18.00 hodin: Komentovaná prohlídka Japonské zahrady (koncepce, zajímavé dřeviny) – sraz u vstupu do Japonské zahrady

v 15.00 a 17.00 hodin: Vystoupení samurajů

Klepněte pro větší obrázek

sobota 19. května

10.00 až 18.00 hodin: Tchaj-ťi - Taiji Akademie 

10.00 až 18.00 hodin: Origami

ve 14.00, 16.00, 18.00 hodin: Komentovaná prohlídka Japonské zahrady (koncepce, zajímavé dřeviny) – sraz u vstupu do Japonské zahrady

ve 13.00 hodin: Komentovaná prohlídka výstavy bonsají s ing. Petrem Herynkem

v 17.00 hodin: Ukázka tvarování bonsají s ing. Petrem Herynkem

Klepněte pro větší obrázek

neděle 20. května

10.00 až 18.00 hodin: Tchaj-ťi - Taiji Akademie 

10.00 až 18.00 hodin: Origami

ve 14.00, 16.00, 18.00 hodin: Komentovaná prohlídka Japonské zahrady (koncepce, zajímavé dřeviny) – sraz u vstupu do Japonské zahrady

ve 13.00 hodin: Komentovaná prohlídka výstavy s ing. Petrem Herynkem

v 17.00 hodin: Ukázka tvarování bonsají s ing. Petrem Herynkem

v 18.00 hodin: Čajový obřad – Chado Urasenke Tankokai Czech Association

Foto: Profimedia, na snímcích Japonská zahrada Botanické zahrady hlavního města Prahy

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |