vytisknout velikost písma Měsíční jahody: jestli chcete letos plody, vysejte je teď

Nemáte dostatek prostoru, k dispozici je jen truhlík, a přesto byste si chtěli vypěstovat něco, na čem si pochutnáte?

Jahody: co udělat pro dobrou sklizeň

Jahody: co udělat pro dobrou sklizeň

Vyzkoušejte měsíční jahody. Nepotřebují příliš místa, a přitom vás svými plody budou pravidelně zásobovat po celou sezonu. Pěstovat se samozřejmě dají i v zahradách, mně se osvědčily jako lem zeleninových záhonů.

 Klepněte pro větší obrázek
Měsíční jahody plodí i v době, kdy sezona zahradních nenávratně skončila

Skoro jako ty lesní

Nejznámější odrůdou je 'Rujana', jejíž plody svou vůní a sladkostí připomínají plané lesní jahůdky, ve srovnání s nimiž jsou jen o trošku větší. Existuje i odrůda s většími plody, a sice 'Temptation', která plodí poměrně rychle. V loňském roce šlechtitelé přišli s novinkou: jahodníkem se žlutými plody.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Klasická 'Rujana', novější 'Yellow wonder'

'Yellow wonder' je odrůda produkující sladké, velmi aromatické plody. Stejně jako všechny měsíční jahody vyniká svým aroma i chutí a opakovaným, remontantním plozením. V prvním roce plodí až na podzim, do plné plodnosti se dostává druhým rokem po výsevu.

Jak pěstovat drobné ovoce bez chemie

Jak pěstovat drobné ovoce bez chemie

Začátek března: čas na výsev

Pokud se rozhodnete měsíční jahůdky pěstovat a plody chcete ochutnat ještě letos, máte právě teď nejvyšší čas, abyste vyseli semínka. Jen tak vyroste do června silná sadba a vy se dočkáte prvních plodů. Jestliže výsev nestihnete, můžete ho provést až do června, ale na plody si v tom případě počkáte do příštího roku.

Klepněte pro větší obrázek
Nebojte se, že by se vám výsev nepodařil: sazeničky rostou ochotně a s jejich vypěstováním nebývá problém 

Rostlinám vyberte dobře propustný, humózní substrát s mírně kyselým substrátem. Péče je jednoduchá. Během sezony umístěte mladé rostlinky ven na sluníčko. Jahody potřebují plné slunce zvlášť v době, kdy jejich plody dozrávají, nicméně zpočátku je raději přistiňte.

Klepněte pro větší obrázek
V červnu můžete mít první sklizeň

Jahody pravidelně zalévejte odstátou vodou, dostatek vláhy je podmínkou zdravého růstu. Zavlažování by mělo být pravidelné a rovnoměrné: pokud s tím máte problémy, doporučuji samozavlažovací truhlíky. Pokud nastane deštivější období, nezapomeňte z nádob vylévat nadbytečnou vodu. Jahody by jinak uhnily a plodů byste se už nedočkali.

Foto: Semo

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |