vytisknout velikost písma Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Jak zpracovat meruňky? Většinou připravujeme džemy, marmelády a kompoty, sušíme je. Zkuste i něco jiného: meruňkové čatný a meruňky naložené ve sladkokyselém nálevu, obojí podávané k masům pečeným a grilovaným.

Chutney: Chuť Indie s domácím ovocem

Čatný, psáno i čatní (z anglického chutney), má svůj původ v indické kuchyni. Jedná se o hustou barevnou omáčku, která má dochutit základní pokrm – obvykle stačí dvě lžičky, protože je chuťově hodně výrazné. Čatný působí jako stimulace trávení, povzbuzuje chuť k jídlu.

Původní čatný se připravovalo z ovoce, cibule a rozinek, tyto ingredience se vařily s octem, kořením a hnědým cukrem. V době, kdy Indie byla britskou kolonií, se tento recept rozšířil i do dalších zemí.

Nejlepší recepty z okurek

Nejlepší recepty z okurek

Postupně se ale měnil a upravoval, v současnosti existují stovky různých receptů. Například pro zmíněnou Británii je nejtypičtější čatný z manga. Běžně už se dá koupit i u nás, a to v různých odstínech chuti. Je dobré vyzkoušet, zda vám víc chutná pikantní, ostré, či sladší.  

Seznam ingrediencí pro přípravu meruňkového čatný 

  • 1 kg pokrájených meruněk
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml jablečného octa
  • 100 ml balzamikového octa
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 lžička kari
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli

Nejdříve si oloupejte cibuli a stroužky česneku. Rozkrájejte je nadrobno a osmahněte na rozpáleném oleji – cibule zezlátne za delší dobu, takže začněte s ní a teprve za nějakou dobu přidejte i česnek.

Do hrnce vsypte na kousky pokrájené meruňky a po chvíli i ostatní ingredience. Směs míchejte tak dlouho, dokud se meruňky nerozvaří. Hotové meruňkové čatný nalijte do sterilizovaných skleniček. 
 

Tip redakce:

Nebojte se s receptem pracovat a před naléváním do lahví čatný ochutnejte. Bude-li se vám zdát příliš kyselé, přidejte do něho cukr podle své chuti.

Při pálení meruňkovice se řiďte řečí čísel

Při pálení meruňkovice se řiďte řečí čísel

Meruňky ve sladkokyselém nálevu

Seznam ingrediencí

  • 1 kg zralých, ale ještě pevných meruněk
  • 250 ml octa
  • 150 g cukru
  • 250 ml vody
  • 1/2 lžičky nového koření
  • 1/2 lžičky anýzu
  • 1 malá feferonka
  • 1 hvězdička badyánu
  • kousek celé skořice

Meruňky rozdělte na půlky a vypeckujte. Do hrnce dejte vodu, ocet a cukr a vzniklý nálev přiveďte k varu. Přidejte do něj veškeré koření i feferonku a povařte pět minut. 

Poté vložte na dvě až tři minuty meruňky a občas vše promíchněte. Horké ovoce naskládejte do lahví, zalijte nálevem a lahve uzavřete.  

 Ať už meruňky zpracujete prvním, či druhým způsobem, rozhodně na ně nezapomeňte v letní sezoně. Ke grilovaným masům se hodí obzvlášť výborně. 

Domácí meruňkový likér

Domácí meruňkový likér

Meruňky pro zdraví

Možná jste to netušili, ale meruňky patří mezi nejzdravější ovoce, lidskému organizmu prospívají v mnoha směrech: Například zpomalují jeho stárnutí, snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitu. Obsahují také velké množství beta-karotenu, který působí jako prevence nádorových chorob a obrana proti negativním vlivům volných radikálů (uvádí se, že tři meruňky denně pokryjí polovinu denní dávky provitaminu A u dospělého člověka).  

Odbourávají tuky, příznivě ovlivňují stav pokožky, nehtů i vlasů. Protože mají nízký obsah kalorií, jejich konzumace se doporučuje při redukčních dietách. Posilují peristaltiku střev, zlepšují krevní obraz, mají omlazující efekt, zvyšují vitalitu, a co uvítáme snad všichni, působí antistresově i proti únavě. Zkuste je zpracovat i netradičním způsobem. 

Další meruňkové recepty najdete ZDE

Jak na špendlíkovou marmeládu: Zkuste kořeněnou, anglickou nebo rychlou bez odpeckování

Jak na špendlíkovou marmeládu: Zkuste kořeněnou, anglickou nebo rychlou bez odpeckování

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

7.  12.  2019 |
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

26.  11.  2019 |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

2.  12.  2019 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

27.  11.  2019 |
Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svátků. Jak se vám líbí?

Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svát…

Jsou roztomilí, vousatí, s obrovským bambulatým nosem a čepicí naraženou přes oči. Kdo alespoň jednoho nemá letos doma, jako by snad ani nebyl. Tyhle malé roztomilé vánoční postavičky, které si oblíbily nejen děti, ale i dospělí, totiž rozzáří vaše Vánoce! Inspiraci najdete ve fotogalerii.

21.  11.  2019 |