vytisknout velikost písma Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Jak zpracovat meruňky? Většinou připravujeme džemy, marmelády a kompoty, sušíme je. Zkuste i něco jiného: meruňkové čatný a meruňky naložené ve sladkokyselém nálevu, obojí podávané k masům pečeným a grilovaným.

Chutney: Chuť Indie s domácím ovocem

Čatný, psáno i čatní (z anglického chutney), má svůj původ v indické kuchyni. Jedná se o hustou barevnou omáčku, která má dochutit základní pokrm – obvykle stačí dvě lžičky, protože je chuťově hodně výrazné. Čatný působí jako stimulace trávení, povzbuzuje chuť k jídlu.

Původní čatný se připravovalo z ovoce, cibule a rozinek, tyto ingredience se vařily s octem, kořením a hnědým cukrem. V době, kdy Indie byla britskou kolonií, se tento recept rozšířil i do dalších zemí.

Nejlepší recepty z okurek

Nejlepší recepty z okurek

Postupně se ale měnil a upravoval, v současnosti existují stovky různých receptů. Například pro zmíněnou Británii je nejtypičtější čatný z manga. Běžně už se dá koupit i u nás, a to v různých odstínech chuti. Je dobré vyzkoušet, zda vám víc chutná pikantní, ostré, či sladší.  

Seznam ingrediencí pro přípravu meruňkového čatný 

  • 1 kg pokrájených meruněk
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml jablečného octa
  • 100 ml balzamikového octa
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 lžička kari
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli

Nejdříve si oloupejte cibuli a stroužky česneku. Rozkrájejte je nadrobno a osmahněte na rozpáleném oleji – cibule zezlátne za delší dobu, takže začněte s ní a teprve za nějakou dobu přidejte i česnek.

Do hrnce vsypte na kousky pokrájené meruňky a po chvíli i ostatní ingredience. Směs míchejte tak dlouho, dokud se meruňky nerozvaří. Hotové meruňkové čatný nalijte do sterilizovaných skleniček. 
 

Tip redakce:

Nebojte se s receptem pracovat a před naléváním do lahví čatný ochutnejte. Bude-li se vám zdát příliš kyselé, přidejte do něho cukr podle své chuti.

Při pálení meruňkovice se řiďte řečí čísel

Při pálení meruňkovice se řiďte řečí čísel

Meruňky ve sladkokyselém nálevu

Seznam ingrediencí

  • 1 kg zralých, ale ještě pevných meruněk
  • 250 ml octa
  • 150 g cukru
  • 250 ml vody
  • 1/2 lžičky nového koření
  • 1/2 lžičky anýzu
  • 1 malá feferonka
  • 1 hvězdička badyánu
  • kousek celé skořice

Meruňky rozdělte na půlky a vypeckujte. Do hrnce dejte vodu, ocet a cukr a vzniklý nálev přiveďte k varu. Přidejte do něj veškeré koření i feferonku a povařte pět minut. 

Poté vložte na dvě až tři minuty meruňky a občas vše promíchněte. Horké ovoce naskládejte do lahví, zalijte nálevem a lahve uzavřete.  

 Ať už meruňky zpracujete prvním, či druhým způsobem, rozhodně na ně nezapomeňte v letní sezoně. Ke grilovaným masům se hodí obzvlášť výborně. 

Domácí meruňkový likér

Domácí meruňkový likér

Meruňky pro zdraví

Možná jste to netušili, ale meruňky patří mezi nejzdravější ovoce, lidskému organizmu prospívají v mnoha směrech: Například zpomalují jeho stárnutí, snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitu. Obsahují také velké množství beta-karotenu, který působí jako prevence nádorových chorob a obrana proti negativním vlivům volných radikálů (uvádí se, že tři meruňky denně pokryjí polovinu denní dávky provitaminu A u dospělého člověka).  

Odbourávají tuky, příznivě ovlivňují stav pokožky, nehtů i vlasů. Protože mají nízký obsah kalorií, jejich konzumace se doporučuje při redukčních dietách. Posilují peristaltiku střev, zlepšují krevní obraz, mají omlazující efekt, zvyšují vitalitu, a co uvítáme snad všichni, působí antistresově i proti únavě. Zkuste je zpracovat i netradičním způsobem. 

Další meruňkové recepty najdete ZDE

Jak na špendlíkovou marmeládu: Zkuste kořeněnou, anglickou nebo rychlou bez odpeckování

Jak na špendlíkovou marmeládu: Zkuste kořeněnou, anglickou nebo rychlou bez odpeckování

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak pěstovat muškáty ze semínek, aby se krásně rozrostly

Jak pěstovat muškáty ze semínek, aby se krásn…

Pelargonie si můžete vypěstovat i ze semínek. Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů mohou zdobit vaše okna a balkony, když si je sami vypěstujete. Právě teď v půlce ledna je ten pravý čas.

15.  1.  2020 |
Moderní židle do každé domácnosti. Z těchto 40 modelů si vybere každý

Moderní židle do každé domácnosti. Z těchto 4…

Chcete oživit domácnost, a tak uvažujete třeba o nákupu jídelních židlí? Než využijete široké nabídky obchodů, zamyslete se, jaké židle vlastně domů potřebujete. Inspiraci najdete v galerii v úvodu článku.

17.  1.  2020 |
Závěsné vychytávky nejen do malé kuchyně: Jaké se dají sehnat a za kolik

Závěsné vychytávky nejen do malé kuchyně: Jak…

Máte pocit, že ve vaší kuchyni vládne chaos a stále něco hledáte? Řešením jsou závěsné systémy, díky kterým budete mít vše srovnané a stále po ruce. Našli jsme pro vás třicet nejzajímavějších výrobků. Prohlédněte si je v galerii a vyberte si ty, bez kterých se neobejdete.

17.  9.  2019 |
Jak si doma vypěstovat cibuloviny, které vykvetou už za pár týdnů. A bez hlíny!

Jak si doma vypěstovat cibuloviny, které vykv…

Také vám už chybí všechny ty pestré barvy rozkvetlých rostlin, keřů a stromů? Jaro je sice ještě daleko, vy si ale jeho atmosféru můžete doma navodit s předstihem. A nepotřebujete k tomu ani květináč s hlínou. Kvetoucí hyacinty, tulipány, narcisy, modřence a další cibuloviny si můžete doma snadno vypěstovat jen ve vodě. Inspiraci najdete v galerii.

22.  1.  2020 |
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci. Užitečné rady nejen pro začátečníky najdete i na videu v úvodu článku.

18.  9.  2019 |