vytisknout velikost písma Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Jak zpracovat meruňky? Většinou připravujeme džemy, marmelády a kompoty, sušíme je. Zkuste i něco jiného: meruňkové čatný a meruňky naložené ve sladkokyselém nálevu, obojí podávané k masům pečeným a grilovaným.

Meruňky patří mezi nejzdravější ovoce, lidskému organizmu prospívají v mnoha směrech: například zpomalují jeho stárnutí, snižují hladinu cholesterolu, posilují imunitu. 

Meruňky pro zdraví

Obsahují také velké množství beta-karotenu, který působí jako prevence nádorových chorob a obrana proti negativním vlivům volných radikálů (uvádí se, že tři meruňky denně pokryjí polovinu denní dávky provitaminu A u dospělého člověka).  

Klepněte pro větší obrázek

Odbourávají tuky, příznivě ovlivňují stav pokožky, nehtů i vlasů. Protože mají nízký obsah kalorií, jejich konzumace se doporučuje při redukčních dietách. Posilují peristaltiku střev, zlepšují krevní obraz, mají omlazující efekt, zvyšují vitalitu, a co uvítáme snad všichni, působí antistresově i proti únavě.  

Klepněte pro větší obrázek

Chuť Indie s domácím ovocem

Čatný (z anglického chutney) má svůj původ v indické kuchyni. Jedná se o hustou barevnou omáčku, která má dochutit základní pokrm – obvykle stačí dvě lžičky, protože je chuťově hodně výrazné. Čatný působí jako stimulace trávení, povzbuzuje chuť k jídlu.

Původní čatný se připravovalo z ovoce, cibule a rozinek, tyto ingredience se vařily s octem, kořením a hnědým cukrem. V době, kdy Indie byla britskou kolonií, se tento recept rozšířil i do dalších zemí.

Postupně se ale měnil a upravoval, v současnosti existují stovky různých receptů. Například pro zmíněnou Británii je nejtypičtější čatný z manga. Běžně už se dá koupit i u nás, a to v různých odstínech chuti. Je dobré vyzkoušet, zda vám víc chutná pikantní, ostré, či sladší.  

Seznam ingrediencí pro přípravu meruňkového čatný 

  • 1 kg pokrájených meruněk
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml jablečného octa
  • 100 ml balzamikového octa
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 lžička kari
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli

Nejdříve si oloupejte cibuli a stroužky česneku. Rozkrájejte je nadrobno a osmahněte na rozpáleném oleji – cibule zezlátne za delší dobu, takže začněte s ní, a teprve za nějakou dobu přidejte i česnek.

Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek

Do hrnce vsypte na kousky pokrájené meruňky a po chvíli i ostatní ingredience. Směs míchejte tak dlouho, dokud se meruňky nerozvaří. Hotové čatný nalijte do sterilizovaných skleniček. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
 

Tip redakce:

Nebojte se s receptem pracovat a před naléváním do lahví čatný ochutnejte. Bude-li se vám zdát příliš kyselé, přidejte do něho cukr podle své chuti.

Seznam ingrediencí pro přípravu sladkokyselých meruněk

  • 1 kg zralých, ale ještě pevných meruněk
  • 250 ml octa
  • 150 g cukru
  • 250 ml vody
  • 1/2 lžičky nového koření
  • 1/2 lžičky anýzu
  • 1 malá feferonka
  • 1 hvězdička badyánu
  • kousek celé skořice

Meruňky rozdělte na půlky a vypeckujte. Do hrnce dejte vodu, ocet a cukr a vzniklý nálev přiveďte k varu. Přidejte do něj veškeré koření i feferonku a povařte pět minut. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Poté vložte na dvě až tři minuty meruňky a občas vše promíchněte. Horké ovoce naskládejte do lahví, zalejte nálevem a lahve uzavřete.  

Klepněte pro větší obrázek 

Ať už meruňky zpracujete prvním, či druhým způsobem, rozhodně na ně nezapomeňte v letní sezoně. Ke grilovaným masům se hodí obzvlášť výborně.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

28.  11.  2018 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

11.  12.  2018 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

5.  12.  2018 |
Vánoční stromek v květináči: Je lepší smrk, borovice, nebo jedle?

Vánoční stromek v květináči: Je lepší smrk, b…

Umělý vánoční strom nevoní, řezaný opadává, a proto upřednostňujete stromek živý v květináči? Který zvolit? Poradíme vám, jaké mají jednotlivé druhy stromků vlastnosti a jak se o ně postarat, aby pobyt v teple přežily.

včera |
Jak pěstovat vánoční kaktus, aby za rok opět vykvetl?

Jak pěstovat vánoční kaktus, aby za rok opět …

Kvetoucí vánoční kaktus je právě teď ozdobou mnoha domácností. Co myslíte, přežije u vás do příštích Vánoc? Nemáte-li s jeho pěstováním zkušenosti, přečtěte si, jak o něj pečovat tak, aby za rok opět vykvetl.

4.  12.  2018 |