vytisknout velikost písma Mendelův rukopis se po čtvrtstoletí vrací do České republiky

Při vyslovení jména Gregor Johann Mendel (1822-1884) si určitě vzpomenete, že jste se učili o jeho pokusech s křížením hrachu, díky nimž formuloval základní zákony dědičnosti. 

Co skrývají Pokusy s rostlinnými hybridy

Možná že někteří z vás navštívili jeho muzeum v Brně, které sídlí v augustiniánském opatství, kde Mendel coby řeholník a později opat působil. Právě na klášterní zahradě se odehrávaly zmiňované experimenty s hrachem setým (Pisum sativum).

V letošním roce si v rámci Roku J. G. Mendela připomínáme 190. výročí jeho narození, a tak skutečně symbolicky vyznívá dnešní zpráva Ministerstva zahraničních věcí České republiky, že se k nám ze zahraničí po 25 letech vrací zpět Mendelův rukopis nazvaný Versuche über Pflanzenhybriden (Pokusy s rostlinnými hybridy).

Osudy Mendelova spisu

V díle pocházejícím z roku 1865 autor shrnul výsledky svého zkoumání dědičnosti. A jak se dostalo do zahraničí? Po druhé světové válce je měli augustiniáni převézt do Vídně, podle jiných zdrojů bylo od války nezvěstné a objevilo se až v 80. letech v Německu.

Návrat spisu do Česka byl ztížen skutečností, že jeho vlastnictví si nárokovali jak Mendelovi potomci, tak i augustiniánský řád a v neposlední řadě německé, rakouské i české úřady. Podle ředitele Mendelova muzea Ondřeje Dostála, kde bude dokument uložen, jej Mendel vytvořil jako řeholník, a tak po právu náleží augustiniánskému řádu.

Dílo i okolnosti jeho návratu do České republiky představí šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci, která proběhne dnes v odpoledních hodinách v Černínském paláci.

Proč je rukopis tak cenný?

Podle Ondřeje Dostála se jedná o naprostý unikát, jehož hodnota je nevyčíslitelná, neboť ačkoli existují také další Mendelovy rukopisy, v žádném z nich se nedochovalo přímé svědectví o jeho klíčových pokusech. Z tohoto důvodu zatím ještě není rozhodnuto, v jaké míře a jak často bude rukopis zpřístupněn veřejnosti.

Zdroj: ČTK

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |