vytisknout velikost písma Melouny vypěstujete téměř kdekoliv v Česku. Stačí správný postup

V Číně explodují melouny přímo na poli. Proč? Na vině je jejich předávkování pesticidy. My si raději ukážeme, jak si meloun můžete vypěstovat doma na zahradě. Samozřejmě bez pesticidů.

Hodně lidí je přesvědčeno, že tento exotický druh poroste dobře jen na jižní Moravě či na Slovensku. Není to pravda! Zvolením správné odrůdy a místa výsadby mohou plodit melouny i na vaší zahradě!

Klepněte pro větší obrázek
Odrůdy typu 'Crimson' se řadí mezi pozdnější melouny

Pro začátek si zvolte odrůdy rané. Nejlépe se mi osvědčuje 'Sugar Baby', který dozrává i ve vyšší nadmořské výšce a není příliš náročný.

Jak na to

V tuto dobu máte poslední možnost obstarat si semena vodního nebo cukrového melounu a následně je vysít do lehkého výsevního substrátu s perlitem. Optimální nádoby jsou sadbovače nebo malé květináčky, které na počátku růstu plně postačí.

Klepněte pro větší obrázek
Semena melounů si udržují klíčivost po mnoho let

Do horších podmínek lze doporučit roubování melounů. To znamená, že po nějaké době výsevu semen vybrané odrůdy vysejete i semena podnoží – konkrétní doba jejich výsevu se mírně liší (ve dnech) podle odrůdy.

Použít můžete podnože tykve fíkolisté, dále pak 'Sprinter F1' či 'Atlas F1' – například její semena vysévám zhruba dva až tři dny po výsevu melounů.

Fotonávod: jak postupovat při roubování melounů

Fotonávod: jak postupovat při roubování melounů

Jestliže se rozhodnete pro roubování melounů, je dobré, abyste si dopředu pořídili klipsy k tomu určené (lze je s úspěchem použít i na okurky). Rozhodně vám ušetří čas i námahu.

Klepněte pro větší obrázek
Pomocí klipsů k sobě dobře přilne podnož a roub

Vlastní výsev

Co je pro samotný výsev asi nejdůležitější, je správná teplota. Ta musí být poměrně vysoká, proto semenům dopřejte zhruba dvaadvacet stupňů Celsia. Pakliže je nádoba větší, můžete do ní dát semena dvě. Umístěte výsev na světlo a překryjte ho fólií. Pozor ale na sluneční paprsky! Mohlo by dojít k „uvaření“ semen.

Při optimální teplotě a vyšší vzdušné vlhkosti byste měli zpozorovat, že rostliny vzejdou do deseti, maximálně do čtrnácti dnů. Poté přistupte k samotnému roubování nebo zároveň i přesazení do většího kontejneru s výživným zahradnickým substrátem.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud máte sadbovač s malými buňkami, vysévejte po jednom semínku

Další péče je již snadná

Po nahrnkování sazenic je důležité zajistit jim stejnoměrnou teplotu nad dvaceti stupni Celsia a umístění na slunném místě. Pamatujte, že při nedostatku světla jsou rostliny slabé: pokud jim ho nemůžete zajistit, držte je raději v chladnější místnosti. Úměrně k této teplotě porostou, budou ale poměrně silné a vitální.

Než nastane správný termín pro venkovní výsadbu (květen) nebo do skleníku či fóliovníku, snažte se sazenice pravidelně zalévat i přihnojovat. Nejlepší volbou v tuto dobu jsou hnojiva s vyšším podílem dusíku.

Klepněte pro větší obrázek
Pro začátečníky je vhodná a osvědčená odrůda 'Sugar Baby'

Pro výsadbu ven bystě měli přednostně zvolit kryté závětrné místo s dostatkem slunce. Melouny jsou náročné na dostatek živin, a tak jim před výsadbou přilepšete kvalitním kompostem nebo rozloženým starým hnojem. Budou vám za to vděčné a brzy se odvděčí bujným růstem a následně i plody.

Pěstování melounů není příliš složité, má však své klady i zápory. Pokud však ochutnáte své plody z vlastní sklizně, nebudete už chtít kupovat melouny, které se vozí z velkých dálek a mají mnohdy jen jalovou příchuť.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |