vytisknout velikost písma Melouny a česká zahrada: návod na pěstování

Melouny patří mezi nejnáročnější plodovou zeleninu. Vyžaduje hodně tepla, vláhy a živin. Ačkoli je to subtropické ovoce, můžeme se do pěstování pustit i na našich zahrádkách.
Seznam kapitol
  1. Nároky na pěstování
  2. Je libo vodní či cukrový? Typy a odrůdy

U melounů rozlišujeme dva typy: cukrový a vodní. Oba mají téměř stejné nároky na pěstování, cukrový má v průměru o dvacet dní delší vegetační období. Venkovní pěstování si můžeme dovolit jen v nejteplejších oblastech země.

Ve středních a vyšších polohách vypěstujeme melouny pouze ve skleníku. Na jihu Moravy se pěstování této sladké zeleniny v posledních letech poměrně rozšířilo, jeho technologii se však zahrádkáři věnují málo a úroda ještě nebývá veliká.

Klepněte pro větší obrázek
Dužnina obou typů melounů má jinou chuť, vůni a strukturu

Teplé hnízdečko – bohatá úroda

Melouny milují teplo, dostatek vláhy a půdu bohatou na živiny. Venku je můžeme pěstovat na chráněných polohách s celodenním osluněním. Půda by měla být výhřevná.

Při pěstování melounů využíváme černou netkanou textilii nebo fólii, ta přitahuje sluneční paprsky a akumuluje teplo, které se uvolňuje i po setmění. Navíc zadržuje vláhu a nedovolí růst plevelů. Pokud nemáme zahrádku ve vinařské oblasti Česka, jednoznačně použijeme k pěstování melounů pařeniště, nebo ještě lépe skleník.

Klepněte pro větší obrázek
Vodní meloun, odrůda s výraznou kresbou

Rádi se přejídají

A to doslova. Půdu vyžadují melouny bohatou na humus, hlubokou a dobře propracovanou. Při výsadbě se pod rostliny do jámy nastele uzrálý hnůj nebo kompost.

Někteří pěstitelé vysazují melouny přímo na kompost. Během růstu a v období kvetení a plození je výhodné pravidelné přihnojování zálivkou. Nejúčinnější je jednou týdně do zálivky naředit patřičné množství hnojiva na rajčata.

Klepněte pro větší obrázek
Cukrový meloun se síťkovanou slupkou kulovitého tvaru

Věčně žíznivá zelenina

Melouny nemají nikdy dost. Rozhodně nevystačí se srážkovou vodou. V teplých oblastech naší země většinou navíc bývá dost sucho. Humus v půdě a nastýlání fólií či textilií podporují udržování vláhy.

Přesto musíme melouny po celou vegetace zalévat, v období sucha intenzivněji. Neúčinné je dennodenní zavlažování malým množstvím vody. Naopak, dvakrát týdně půdu kolem rostlin řádně prolijeme velkým množstvím vody (na 3 rostliny cca 30 litrů).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Výsadba aneb zahnízdění

Melouny se musejí předpěstovávat. Výsev provedeme v dubnu do kelímků či jiných sadbovačů. Do každého dáme 2–3 semínka asi centimetr hluboko pod povrch. Substrát pravidelně zaléváme a udržujeme vlhký.

Nejdříve po 15. květnu pak vysazujeme vzrostlé sazenice na stanoviště. Vyhloubíme rýčem jámu, na dno nasteleme bohatě kompostu či uzrálého hnoje, vložíme sazenice a zasypeme zeminou. Nebojíme se vůbec zasypat stonky až po první listy. Stonky totiž pod zemí rychle zakoření a rostlina bude mít bohatší kořenový systém, lépe bude růst a plodit.

Do jedné jamky – hnízda dáváme po 2–3 rostlinách. Kolem rostlin vytvoříme z půdy jakousi misku (vytvoříme kolem výsadbového místa val), která bude zadržovat vodu při zalévání. Půdu kolem rostlin můžeme přikrýt textilií či fólií, jak bylo uvedeno výše.

Klepněte pro větší obrázek

Zrajeme až k puknutí

Na počátku léta začnou melouny kvést. Při pěstování na venkovním prostranství se o opylování postarají včely a jiný hmyz, ve skleníku bychom však měli pro úspěšnou úrodu použít opylování štětcem, kdy z tyčinek přeneseme trochu pylu na bliznu.

Plody se tvoří a dozrávají na konci léta. Jejich velikost je závislá na množství živin, vláhy a výši teploty. V chladných letech bude úroda nižší. Zralý meloun se pozná podle několika znaků. Plod začne vonět, kolem stopky praskat a při poklepání zní dunivě jako soudek.  

Klepněte pro větší obrázek

Pokud jsou tyto podmínky splněny, můžeme stopku plodu odstřihnout a meloun zkonzumovat. Skladování lze doporučit maximálně po dobu deseti dní ve vlhké a studené místnosti.

Následující kapitola
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |