vytisknout velikost písma Mějte kedlubny všech barev a velikostí z vlastní produkce

Spolu s ředkvičkami a raným salátem jsou kedlubny vypěstované v pařeništi či skleníku jednou z prvních zelenin. A ne ledajakou, jak dosvědčuje skutečnost, že se pěstují více než dva tisíce let.
Mějte kedlubny všech barev a velikostí z vlastní produkce

Kulatá lékárna

První zmínky o pěstování brukve (kedlubny) jsou z druhého století před naším letopočtem. Tehdy vypadaly kedlubny patrně trochu jinak – měly pouze ztlustlý olistěný stonek, jenž dnešní podobu kulaté bulvy získal později, a to díky zahradníkům v Číně a Středomoří.

Kedlubny se mohou pochlubit vysokým obsahem vitaminů B, C a E, z prvků pak vápníkem, draslíkem, selenem, zinkem a železem. Nejvíce vápna, karotenu a vitaminu C je v mladých listech, použijte je bez obav do salátů nebo polévek.

Klepněte pro větší obrázek
'Blankyt'

Pomáhá a chrání

Kedlubny podporují tvorbu žluče, což má příznivý vliv na zažívání, a spolu s vysokým obsahem vlákniny pomáhají řešit problém zácpy. Sloučeniny síry obsažené v bulvách likvidují nežádoucí bakterie střevní flóry, vitaminy podporují imunitu a selen má příznivý vliv při léčbě arteriosklerózy.

V bulvách se vyskytuje biotin, příznivě působící na pokožku a vlasy, nechybí ani kyselina listová a panthothenová. Opatrní při konzumaci kedluben by měli být pouze lidé, trpící záněty žaludeční sliznice nebo vředovou chorobou, a to kvůli obsahu dráždivých éterických olejů v bulvách.

Celoroční koncert

V současnosti je vyšlechtěno tolik odrůd kedluben, že je můžete pěstovat celoročně – od časného jara až do pozdního podzimu. Rané odrůdy (a odrůdy pro rychlení) mají vegetační dobu osmdesát až osmdesát dva dnů, letní odrůdy kolem osmdesáti pěti až devadesáti dnů a pozdní odrůdy kedluben potřebují od výsevu do sklizně sto až stopadesát dnů.

Většina dnešních raných odrůd se dá spolehlivě pěstovat jako celoroční, tedy i z výsadby v srpnu pro polopozdní nebo pozdní sklizeň.

Kedlubny bílé Typ Tvar bulvy Vegetační doba
'Gigant' pozdní kulatá 130–150 dnů
poznámka: vhodný k dlouhodobému uskladnění
'Kartago F1' raná i k rychlení kulatá 77–82 dnů
poznámka: hustě olistěná, vhodná i pro pozdní pěstování
'Korfu F1' velmi raná i k rychlení plochá 75–80 dnů
poznámka: světle zelená, vhodná pro celoroční pěstování
'Kref F1' velmi raná i k rychlení kulatá 75–80 dnů
poznámka: vhodná i k celoročnímu pěstování, jemná a lahodná
'Luna' velmi raná i k rychlení kulatá 75–80 dnů
poznámka: vhodná i k celoročnímu pěstování, odolná proti praskání
'Troja F1' polopozdní, pozdní plochá 90–100 dnů
poznámka: průměr bulvy 18 cm, jemná chuť

Od velikosti S po XXXL

Nejranější kedlubny, jak bílé tak i modré, sklízejte, jakmile bulvy dorostou průměru kolem pěti centimetrů. Budou křehké, lahodné a šťavnaté. Pozdější a polní kedlubny mohou mít bulvy větší, u nových odrůd nehrozí prakticky nebezpečí, že vám zdřevnatí. K praskání bulev dojde tehdy, pokud mají kedlubny nestejnoměrnou zálivku, či po období sucha přijde vydatný déšť.

Největší kedlubny k přímé konzumaci jsou modré pozdní ‘Violeta’ s bulvami kolem sedmdesáti dekagramů, tří až pěti kilogramů (i více) dorůstá odrůda Gigant, jež je jako jediná vhodná k dlouhodobému uskladnění.

Klepněte pro větší obrázek
'Kartago F1'

Barvy a tvary na výběr

Možná si říkáte, že mluvit o barevných kedlubnách je troufalost, existují-li vlastně jen modré a bílé. Ale bystré oko brzy zjistí, že všechny odrůdy bílých kedluben nemají stejnou barvu: některé jsou zelenavé, bělavé, i barva dužiny a listů se liší. U modrých odrůd se setkáte s odstíny světlé a tmavě fialové, s listy tmavými i s barevnou nervaturou.

Kulaté bulvy, zploštělé, ploché a ploše kulovité – není to krása? Navíc se v ní skrývá jemná chuť a zdraví!

Kedlubny modré Typ Tvar bulvy Vegetační doba
'Ballot F1' raná jarní plochá 75–80 dnů
poznámka: modrofialová, odolná proti dřevnatění a praskání
'Blankyt' raná i celoroční kulatá 80–85 dnů
poznámka: světlejší, nedřevnatí
I'ndigo' raná i pozdní ploše kulatá 80–85 dnů
poznámka: filová, falové žilkování listů, nedřevnatí
'Violeta' pozdní kulatá 100–125 dnů
poznámka: bulvy 700 g, jemná chuť, velmi odolná proti dřevnatění a praskání

Nejčastější chyby

  • Pro zdárný růst potřebují kedlubny hlubší, zpracovanou zem s přídavkem vyzrálého kompostu. V žádném případě pod ně nehnojte čerstvým hnojem, nesnáší ho. Dobře se jim bude dařit jako následné plodině po kořenové zelenině, luskovinách i po rajčatech či paprikách.
  • Nesázejte kedlubny hlouběji, než byla předpěstovaná sadba – tvoří pak deformované bulvy.
  • Rovnoměrná zálivka zabrání praskání bulev – přestože jsou proti němu odrůdy odolné, výkyvy v příjmu vody kedlubnám neprospívají. Také dřevnatění má původ ve špatné zálivce.
Klepněte pro větší obrázek
'Indigo'
  • Ihned po výsadbě použijte k zakrytí záhonu netkanou textilii – vyrovnává rozdíly nočních a denních teplot a je účinnou ochranou proti škůdcům brukvovitých zelenin. Dodržujte mezi sazenicemi spon uvedený v návodu k pěstování – při hustší výsadbě se bulvy protahují a řádně nedorostou.
  • Kedlubny k uskladnění nezbavujte kořenů – založte je v chladném sklepě do vlhkého písku (občas vlhkost zkontrolujte), vydrží vám do příštího jara.

 

 

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |