vytisknout velikost písma Mějte kedlubny všech barev a velikostí z vlastní produkce

Spolu s ředkvičkami a raným salátem jsou kedlubny vypěstované v pařeništi či skleníku jednou z prvních zelenin. A ne ledajakou, jak dosvědčuje skutečnost, že se pěstují více než dva tisíce let.
Mějte kedlubny všech barev a velikostí z vlastní produkce

Kulatá lékárna

První zmínky o pěstování brukve (kedlubny) jsou z druhého století před naším letopočtem. Tehdy vypadaly kedlubny patrně trochu jinak – měly pouze ztlustlý olistěný stonek, jenž dnešní podobu kulaté bulvy získal později, a to díky zahradníkům v Číně a Středomoří.

Kedlubny se mohou pochlubit vysokým obsahem vitaminů B, C a E, z prvků pak vápníkem, draslíkem, selenem, zinkem a železem. Nejvíce vápna, karotenu a vitaminu C je v mladých listech, použijte je bez obav do salátů nebo polévek.

Klepněte pro větší obrázek
'Blankyt'

Pomáhá a chrání

Kedlubny podporují tvorbu žluče, což má příznivý vliv na zažívání, a spolu s vysokým obsahem vlákniny pomáhají řešit problém zácpy. Sloučeniny síry obsažené v bulvách likvidují nežádoucí bakterie střevní flóry, vitaminy podporují imunitu a selen má příznivý vliv při léčbě arteriosklerózy.

V bulvách se vyskytuje biotin, příznivě působící na pokožku a vlasy, nechybí ani kyselina listová a panthothenová. Opatrní při konzumaci kedluben by měli být pouze lidé, trpící záněty žaludeční sliznice nebo vředovou chorobou, a to kvůli obsahu dráždivých éterických olejů v bulvách.

Celoroční koncert

V současnosti je vyšlechtěno tolik odrůd kedluben, že je můžete pěstovat celoročně – od časného jara až do pozdního podzimu. Rané odrůdy (a odrůdy pro rychlení) mají vegetační dobu osmdesát až osmdesát dva dnů, letní odrůdy kolem osmdesáti pěti až devadesáti dnů a pozdní odrůdy kedluben potřebují od výsevu do sklizně sto až stopadesát dnů.

Většina dnešních raných odrůd se dá spolehlivě pěstovat jako celoroční, tedy i z výsadby v srpnu pro polopozdní nebo pozdní sklizeň.

Kedlubny bílé Typ Tvar bulvy Vegetační doba
'Gigant' pozdní kulatá 130–150 dnů
poznámka: vhodný k dlouhodobému uskladnění
'Kartago F1' raná i k rychlení kulatá 77–82 dnů
poznámka: hustě olistěná, vhodná i pro pozdní pěstování
'Korfu F1' velmi raná i k rychlení plochá 75–80 dnů
poznámka: světle zelená, vhodná pro celoroční pěstování
'Kref F1' velmi raná i k rychlení kulatá 75–80 dnů
poznámka: vhodná i k celoročnímu pěstování, jemná a lahodná
'Luna' velmi raná i k rychlení kulatá 75–80 dnů
poznámka: vhodná i k celoročnímu pěstování, odolná proti praskání
'Troja F1' polopozdní, pozdní plochá 90–100 dnů
poznámka: průměr bulvy 18 cm, jemná chuť

Od velikosti S po XXXL

Nejranější kedlubny, jak bílé tak i modré, sklízejte, jakmile bulvy dorostou průměru kolem pěti centimetrů. Budou křehké, lahodné a šťavnaté. Pozdější a polní kedlubny mohou mít bulvy větší, u nových odrůd nehrozí prakticky nebezpečí, že vám zdřevnatí. K praskání bulev dojde tehdy, pokud mají kedlubny nestejnoměrnou zálivku, či po období sucha přijde vydatný déšť.

Největší kedlubny k přímé konzumaci jsou modré pozdní ‘Violeta’ s bulvami kolem sedmdesáti dekagramů, tří až pěti kilogramů (i více) dorůstá odrůda Gigant, jež je jako jediná vhodná k dlouhodobému uskladnění.

Klepněte pro větší obrázek
'Kartago F1'

Barvy a tvary na výběr

Možná si říkáte, že mluvit o barevných kedlubnách je troufalost, existují-li vlastně jen modré a bílé. Ale bystré oko brzy zjistí, že všechny odrůdy bílých kedluben nemají stejnou barvu: některé jsou zelenavé, bělavé, i barva dužiny a listů se liší. U modrých odrůd se setkáte s odstíny světlé a tmavě fialové, s listy tmavými i s barevnou nervaturou.

Kulaté bulvy, zploštělé, ploché a ploše kulovité – není to krása? Navíc se v ní skrývá jemná chuť a zdraví!

Kedlubny modré Typ Tvar bulvy Vegetační doba
'Ballot F1' raná jarní plochá 75–80 dnů
poznámka: modrofialová, odolná proti dřevnatění a praskání
'Blankyt' raná i celoroční kulatá 80–85 dnů
poznámka: světlejší, nedřevnatí
I'ndigo' raná i pozdní ploše kulatá 80–85 dnů
poznámka: filová, falové žilkování listů, nedřevnatí
'Violeta' pozdní kulatá 100–125 dnů
poznámka: bulvy 700 g, jemná chuť, velmi odolná proti dřevnatění a praskání

Nejčastější chyby

  • Pro zdárný růst potřebují kedlubny hlubší, zpracovanou zem s přídavkem vyzrálého kompostu. V žádném případě pod ně nehnojte čerstvým hnojem, nesnáší ho. Dobře se jim bude dařit jako následné plodině po kořenové zelenině, luskovinách i po rajčatech či paprikách.
  • Nesázejte kedlubny hlouběji, než byla předpěstovaná sadba – tvoří pak deformované bulvy.
  • Rovnoměrná zálivka zabrání praskání bulev – přestože jsou proti němu odrůdy odolné, výkyvy v příjmu vody kedlubnám neprospívají. Také dřevnatění má původ ve špatné zálivce.
Klepněte pro větší obrázek
'Indigo'
  • Ihned po výsadbě použijte k zakrytí záhonu netkanou textilii – vyrovnává rozdíly nočních a denních teplot a je účinnou ochranou proti škůdcům brukvovitých zelenin. Dodržujte mezi sazenicemi spon uvedený v návodu k pěstování – při hustší výsadbě se bulvy protahují a řádně nedorostou.
  • Kedlubny k uskladnění nezbavujte kořenů – založte je v chladném sklepě do vlhkého písku (občas vlhkost zkontrolujte), vydrží vám do příštího jara.

 

 

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |