vytisknout velikost písma Mečíky: jak pečovat o zazimované hlízy

Mečíky (gladioly) jsou oblíbené květiny k řezu. Pokud ještě nemáte očištěné hlízy, je nejvyšší čas se o ně postarat. Jaké jsou zásady správného zimování a co vše je nutné udělat, aby i letos bohatě kvetly?

Hlízy těchto rostlin, z nichž některé mají původ v Jihoafrické republice a jiné v západní Evropě, nejsou dostatečně mrazuvzdorné, proto je v našich podmínkách musíte každoročně sklízet a přes zimu uchovávat v patřičných podmínkách.  

Čištění gladiolových hlíz  

V době, kdy mečíky dosoušíte, se mezi starou a mladou hlízou vytváří odlučovací vrstva. Teprve v okamžiku, kdy je od sebe můžete bez problémů oddělit, nastává období vhodné k jejich čištění.  

Klepněte pro větší obrázek
Neočištěná dobře narostlá hlíza vždy vytváří větší počet brutů, který byste měli oddělit spolu s kořeny a hrubými nečistotami  

Vyzkoušejte na několika hlízách, nakolik snadno vám půjde oddělit je od sebe. Jakmile provedete předčasné nebo opožděné čištění, může dojít k nevratnému poškození bazální části nové hlízy. Pak bude jejich oddělení o to obtížnější.  

Klepněte pro větší obrázek
Ukázkově očištěná spodní část hlízy: toto by měl být cíl vašeho snažení  

Pamatujte, že jakékoliv poškození hlíz může být vstupní branou pro následnou infekci – především houbovými chorobami. Z tohoto důvodu je čistěte vždy včas a ohleduplně!  

Zvolte správný postup  

Každá hlíza je složena z hlízy staré a různého počtu nově vzniklých – může být jen jedna, a stejně tak jich může být více, dále ze zbytků kořenů a brutů. Jednotlivé popsané části od sebe navzájem oddělte, buď ručně, nebo pomocí tupého předmětu, aby se zamezilo jejich poškození. Obvykle není potřeba jiného předmětu, při opožděném čištění však potřeba bude.  

Klepněte pro větší obrázek
Pokud chcete mečíky množit, nejlepší a nejvýtěžnější způsob je pomocí brutů  

Starou část vyhoďte spolu s kořeny, zůstane vám mladá (nově narostlá) hlíza a bruty. Z nové hlízy sloupněte svrchní část (slupku). Odstranění této části je důležité z toho důvodu, že se na povrchu může vytvořit zdroj spor hub.  

Někdy se také provádí úplné odstranění slupek. Každý způsob má své plus i minus: při úplném očištění od slupek snadněji zkontrolujete stav hlíz, nevýhodou ale může být rychlejší sesychání hlíz. Pokud však jsou správně uskladněny, nebývá jejich celková ztráta příliš velká.  

Klepněte pro větší obrázek
Z poloviny či zcela očištěné hlízy se vám budou kontrolovat v průběhu zimování nejlépe  

Vyčištěné hlízy označte jménem odrůdy a dosušte je během týdne při patnácti až dvaceti stupních Celsia. Nezapomeňte na dostatečný přísun vzduchu!  Zbylý brut též označte a vložte do papírových šáčků. Ty nechte do jarního termínu výsevu v suchu při pokojové teplotě.  

Zásady bezpečného uskladnění  

Je vhodné, abyste hlízy mečíků uskladnili v nízkých prodyšných plastových lískách, které se mimo jiné používají i k zimnímu uložení úrody ovoce. Hlízy vyskládejte do tenčí vrsty, aby jim nehrozilo napadení chorobami.  

Klepněte pro větší obrázek
Vyčištěný brut vydrží v papírových sáčcích i několik let  

Jetliže jste hlízy po sklizni na podzim při vyšších teplotách správně dosušili, uložte je do chladných suchých protor. Pro jejich uchování po očištění jsou nejlepší místnoti se stálou teplotou kolem šesti až osmi stupňů Celsia. Teploty k nule již znehodnocují hlízy a také vyšší hodnoty nad deset stupňů Celsia nejsou vůbec vhodné.  

Důležitým aspektem je relativní vzdušná vlhkost. Měla by se pohybovat v rozmezí šedesáti pěti až sedmdesáti pěti procent. Uděláte dobře, jestliže do místnosti bude proudit čerstvý nemrazivý vzduch. Jeho cirkulace je nesmírně důležitá, proto si opatřete alespoň ventilátor.  

Klepněte pro větší obrázek
Abyste předešli zmrznutí hlíz, můžete skladovací prostory vybavit termostatem a horkovzdušným ventilátorem  

Různí pěstitelé vám mohou doporučit i jiné metody postupu. Nicméně budete-li praktikovat uvedený způsob zimního uchování hlíz mečíků, který se mi při pěstování zhruba dvou set odrůd (což je několik tisíc hlíz) ročně osvědčuje po mnoho let, zaručeně o ně nepřijdete.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |