vytisknout velikost písma Mečíky: choroby a škůdci hlíz v průběhu zimování

Těšíte se, až vaše zahrada rozkvete barvami mečíků? Aby se tak stalo a na jaře jste při výsadbě hlíz nebyli nepříjemně překvapeni, věnujte jim nyní trochu pozornosti: nutností je jejich kontrola a likvidace nemocných kusů.

Správným zazimováním a vyčištěním hlíz péče o mečíky zdaleka nekončí. I když se potom mohou jevit jako zdravé, tento stav nemusí vydržet až do jara. Někdy se totiž první příznaky chorob objeví až během skladování, například  měsíc po čištění, a proto je pravidelná kontrola hlíz tak důležitá.

Botritida

Známá houbová choroba botritida se vyskytuje zpravidla nejčastěji. Na průřezu hlíz, převážně v jejich středu, lze vidět typická hnědá houbovitá nebo vodnatá místa. Někdy je střed hlízy dokonce i dutý. Při vlhkém skladování se choroba rychle šíří a na povrchu hlíz se vytváří bílá plíseň.

Klepněte pro větší obrázek
Hlízu napadenou botritidou se nesnažte zachránit, rozhodně ji vyhoďte (ale ne na kompost)

Ochrana: Nepěstujte gladioly na mokrých lokalitách, napadení botritidou již za vegetace bývá v takových podmínkách značné. Podstatnou prevencí je také časná sklizeň a následné okamžité a rychlé dosušení hlíz za podpory cirkulace vzduchu. Skladovací místa nevolte příliš vlhká a náležitě je větrejte.  

Možná je i chemická ochrana, a to v podobě moření hlíz před výsadbou, například přípravkem Merpan nebo jinými vhodnými fungicidy.

Fuzarióza

Pro tuto houbovou chorobu jsou charakteristické hluboce vpadlé hnědé až černé skvrny, převážně v boční části hlíz. Někdy se vyskytne i bílá plíseň. V konečné fázi se hlízy přemění v černou mumii a ztvrdnou. Chorobu podporuje vlhké skladování při vyšší teplotě a podobně jako u botritidy špatně provedené dosoušení během sklizně.

Klepněte pro větší obrázek
Hlízy poškozené fuzariózou odhalte včas a oddělte je od ostatních zdravých hlíz

Ochrana: Je podobná jako u botritidy. Z chemických přípravků se mi osvědčil přípravek Dithane, kterým hlízy mořím.

Bakterióza

Poznáte ji snadno podle mělkých a ztvrdlých prohloubenin, které jsou vyplněny tvrdou, lesklou hmotou (exudátem). Hlízy vypadají, jako by byly poškozeny plži. Infikované místo lze snadno nehtem či nožem oddělit, na rozdíl od případů napadení houbovými chorobami – ty pronikají do nitra hlízy.

Klepněte pro větší obrázek
Nebojte se bakteriózu na hlíze odstranit nožem, odloupne se většinou vcelku. Poškozené místo ošetřete mletým dřevěným uhlím nebo fungicidem

Základem ochrany před houbovými a bakteriálními chorobami je vysazovat hlízy do dobře prokypřených a propustných půd, kde mečíky nebudou trpět nadbytkem vody. Nevhodné jsou rovněž uzavřené pozemky, například mezi budovami, kde málo cirkuluje vzduch.

Třásněnka mečíková

Tento škůdce je pro pěstitele mečíků největším postrachem. Třásněnky v našem klimatu pravděpodobně nepřezimují venku, nýbrž společně s uskladněnými hlízami, které sají. Barva takto napadených hlíz je v porovnání se zdravými vždy tmavší. Krom toho jsou lepkavé od kapiček trusu, lesklé, a menší kusy mohou dokonce úplně vyschnout.

Klepněte pro větší obrázek
Na první pohled rozeznáte hlízu napadenou třásněnkami od hlízy zdravé 

Vinou třásněnek snadno přijdete o hlízy a na těch, které přežijí, se v další sezoně může objevit virózní onemocnění, jež nelze jakkoliv vyléčit a rostliny je pak nutné zlikvidovat.

Ochrana: K signalizaci možného výskytu škůdce vám v době vegetace poslouží modré lepové desky, na které se část třásněnek nachytá. Někdy je však nevyhnutelná chemická ochrana.

Třásněnky jsou během skladování aktivnější při vyšších teplotách, a tak je účelné, abyste hlízám dopřáli maximálně deset stupňů Celsia. Pokud jste je po sklizni neošetřili, při výskytu škůdce použijte dýmovnici – mně se osvědčila dýmovnice Ultimate.  

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |