vytisknout velikost písma Mečíky: choroby a škůdci hlíz v průběhu zimování

Těšíte se, až vaše zahrada rozkvete barvami mečíků? Aby se tak stalo a na jaře jste při výsadbě hlíz nebyli nepříjemně překvapeni, věnujte jim nyní trochu pozornosti: nutností je jejich kontrola a likvidace nemocných kusů.

Správným zazimováním a vyčištěním hlíz péče o mečíky zdaleka nekončí. I když se potom mohou jevit jako zdravé, tento stav nemusí vydržet až do jara. Někdy se totiž první příznaky chorob objeví až během skladování, například  měsíc po čištění, a proto je pravidelná kontrola hlíz tak důležitá.

Botritida

Známá houbová choroba botritida se vyskytuje zpravidla nejčastěji. Na průřezu hlíz, převážně v jejich středu, lze vidět typická hnědá houbovitá nebo vodnatá místa. Někdy je střed hlízy dokonce i dutý. Při vlhkém skladování se choroba rychle šíří a na povrchu hlíz se vytváří bílá plíseň.

Klepněte pro větší obrázek
Hlízu napadenou botritidou se nesnažte zachránit, rozhodně ji vyhoďte (ale ne na kompost)

Ochrana: Nepěstujte gladioly na mokrých lokalitách, napadení botritidou již za vegetace bývá v takových podmínkách značné. Podstatnou prevencí je také časná sklizeň a následné okamžité a rychlé dosušení hlíz za podpory cirkulace vzduchu. Skladovací místa nevolte příliš vlhká a náležitě je větrejte.  

Možná je i chemická ochrana, a to v podobě moření hlíz před výsadbou, například přípravkem Merpan nebo jinými vhodnými fungicidy.

Fuzarióza

Pro tuto houbovou chorobu jsou charakteristické hluboce vpadlé hnědé až černé skvrny, převážně v boční části hlíz. Někdy se vyskytne i bílá plíseň. V konečné fázi se hlízy přemění v černou mumii a ztvrdnou. Chorobu podporuje vlhké skladování při vyšší teplotě a podobně jako u botritidy špatně provedené dosoušení během sklizně.

Klepněte pro větší obrázek
Hlízy poškozené fuzariózou odhalte včas a oddělte je od ostatních zdravých hlíz

Ochrana: Je podobná jako u botritidy. Z chemických přípravků se mi osvědčil přípravek Dithane, kterým hlízy mořím.

Bakterióza

Poznáte ji snadno podle mělkých a ztvrdlých prohloubenin, které jsou vyplněny tvrdou, lesklou hmotou (exudátem). Hlízy vypadají, jako by byly poškozeny plži. Infikované místo lze snadno nehtem či nožem oddělit, na rozdíl od případů napadení houbovými chorobami – ty pronikají do nitra hlízy.

Klepněte pro větší obrázek
Nebojte se bakteriózu na hlíze odstranit nožem, odloupne se většinou vcelku. Poškozené místo ošetřete mletým dřevěným uhlím nebo fungicidem

Základem ochrany před houbovými a bakteriálními chorobami je vysazovat hlízy do dobře prokypřených a propustných půd, kde mečíky nebudou trpět nadbytkem vody. Nevhodné jsou rovněž uzavřené pozemky, například mezi budovami, kde málo cirkuluje vzduch.

Třásněnka mečíková

Tento škůdce je pro pěstitele mečíků největším postrachem. Třásněnky v našem klimatu pravděpodobně nepřezimují venku, nýbrž společně s uskladněnými hlízami, které sají. Barva takto napadených hlíz je v porovnání se zdravými vždy tmavší. Krom toho jsou lepkavé od kapiček trusu, lesklé, a menší kusy mohou dokonce úplně vyschnout.

Klepněte pro větší obrázek
Na první pohled rozeznáte hlízu napadenou třásněnkami od hlízy zdravé 

Vinou třásněnek snadno přijdete o hlízy a na těch, které přežijí, se v další sezoně může objevit virózní onemocnění, jež nelze jakkoliv vyléčit a rostliny je pak nutné zlikvidovat.

Ochrana: K signalizaci možného výskytu škůdce vám v době vegetace poslouží modré lepové desky, na které se část třásněnek nachytá. Někdy je však nevyhnutelná chemická ochrana.

Třásněnky jsou během skladování aktivnější při vyšších teplotách, a tak je účelné, abyste hlízám dopřáli maximálně deset stupňů Celsia. Pokud jste je po sklizni neošetřili, při výskytu škůdce použijte dýmovnici – mně se osvědčila dýmovnice Ultimate.  

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |