Mechům a plevelům vstup zakázán!

Když pampelišky a sedmikrásky zdobí trávník svými žlutými či bílými květy, zpočátku to vypadá kouzelně. Postupem času se však travní plevele rozrůstají stále více a více a začínají vytlačovat preferované trávy. Najednou si uvědomíme, že je náš zelený koberec téměř samý plevel.

Plevel umí využít každé slabiny, jež se na trávníku objeví. Proto je nejlepší prevence. Posilněte trávník pomocí speciálního dlouhodobého hnojiva, pravidelně zavlažujte a sekejte. Většina plevelů totiž nesnáší sekání tak dobře jako trávy, které jsou uzpůsobeny k růstu do výšky. Pro preventivní účely a k odstraňování plevelů doporučujeme od května do srpna aplikovat COMPO Trávníkové hnojivo plevelohubné.

COMPO trávníkové hnojivo plevelohubné 1,5 kg.jpg

Při aplikaci výrobku COMPO trávníkové hnojivo plevelohubné je třeba dodržovat následující postup:

  1. Trávník posečte.
  2. Počkejte tři až čtyři dny, aby posekaná tráva mohla zregenerovat.
  3. Hnojivo aplikujte nejlépe ráno na rosou zvlhčený trávník v den, kdy se nepředpokládá déšť.
  4. Po použití hnojiva nevstupujte bezprostředně na trávník.
  5. V hnojivu obsažený herbicid by měl před zalitím působit přes listy alespoň 12 hodin.
  6. Odumřelý plevel mechanicky odstraňte.
  7. Pokud vzniknou v trávníku holá místa po plevelu, dosejte je vhodnou travní směsí.

Proč se na trávníku rozšiřuje mech?

Intenzivní růst mechu je vždy ukazatelem toho, že trávník není v pořádku. Tráva si neumí poradit s těžkou konkurencí. Problém se často vyskytuje například na zastíněných plochách. Na takových místech jsou ideálním řešením speciální travní směsi pro stinná místa.

header-moos-rasen-916327.jpg

Jak můžete trávník před mechem chránit?

Dobrým řešením je pravidelné přihnojování speciálním hnojivem pro trávníky COMPO Mech? Ne, děkuji!, které ničí mech a zároveň posiluje trávník. Mimo to je rovněž doporučována kontrola hodnoty pH půdy: při hodnotě nižší než 5,5 v případě písčité půdy a pod 6,5 v případě rašelinové půdy je nutné použití přípravku pro trávníky obsahující vápno. Nižší hodnota pH má za následek oslabení trávy a mechy, které se cítí v takovém prostředí dobře, jsou v převaze.

COMPO trávníkové hnojivo Mech_Ne_děkuji 4,5 kg.jpg

Na jaře každého roku je nutné provést údržbu po zimě. Vyhrabat mech, loňské listí a další nečistoty. Tyto vrstvy zabraňují průniku vody, hnojiva, světla a vzduchu ke kořenům. Užitečným opatřením je tzv. provzdušnění. Pomocí nožů provzdušňovače se naruší nepropustné vrstvy, což umožní trávě znovu dýchat a zdravě se rozrůstat.

Doporučujeme

Články odjinud