Mavuně přitahují dlouhozobky, kterým poskytují sladký nektar. Foto: iStock

Mavuně přitahují dlouhozobky, kterým poskytují sladký nektar. | Foto: iStock

Kromě dlouhozobek lákají i motýly. Foto: iStock

Kromě dlouhozobek lákají i motýly. | Foto: iStock

Dlouhozobka sající nektar. Foto: iStock

Dlouhozobka sající nektar. | Foto: iStock

Mavuně můžete pěstovat podél domů, nejsou náročné na prostor ani výživu. Foto: iStock

Mavuně můžete pěstovat podél domů, nejsou náročné na prostor ani výživu. | Foto: iStock

Udrží se i jako náletová rostlina ve škvírách zídek či na skalách. Foto: iStock

Udrží se i jako náletová rostlina ve škvírách zídek či na skalách. | Foto: iStock

Najdete je podél cest i silnic. Foto: iStock

Najdete je podél cest i silnic. | Foto: iStock

Mavuně se skvěle hodí do trvalkových záhonů. Foto: iStock

Mavuně se skvěle hodí do trvalkových záhonů. | Foto: iStock

Pěstovat můžete červeně, ale i bíle kvetoucí kultivary. Foto: iStock

Pěstovat můžete červeně, ale i bíle kvetoucí kultivary. | Foto: iStock

Kromě dlouhozobek lákají i motýly. Foto: iStock
Dlouhozobka sající nektar. Foto: iStock
Mavuně můžete pěstovat podél domů, nejsou náročné na prostor ani výživu. Foto: iStock
Udrží se i jako náletová rostlina ve škvírách zídek či na skalách. Foto: iStock
8
Fotogalerie

Mavuň, rostlina do sucha a horka jako dělaná: Jak ji pěstovat

Mavuně pocházejí ze Středozemí, takže budou na vaší zahradě dělat parádu i během horkých letních dnů, aniž je budete muset pravidelně zalévat. Jsou to rostliny pro zahradníky začátečníky, které nejen krásně vypadají, ale také zajímavě chutnají.

Mavuň červená  (Centranthus ruber) je nenáročná trvalka, která dorůstá až metrové výšky. Kvete od května až do podzimu hustým květenstvím, které postupně mění barvu od červené, jak název rostliny napovídá, přes růžovou až po světle růžovou. Zvolit můžete i mnohem decentnější variantu „Albus“ kvetoucí bíle.

Mavuň je naprosto nenáročná, potřebuje hlavně slunce 

Je to ideální rostlina pro začátečníky, protože nepotřebuje vůbec žádnou péči. Nepotřebuje zalévat, daří se jí dobře i v obtížných podmínkách a není náchylná k chorobám ani plísním, nepřitahuje slimáky či hmyzí škůdce. 

Naopak díky svému tvaru lákají květy motýly, například bělásky a babočky. Je skvělým lákadlem i pro dlouhozobky, lišajovité motýly, kteří vynikají mimořádně dlouhým sosákem. Dlouhozobky jsou ozdobou každé zahrady; díky svému zadečku, který je pokrytý šupinami s bílými a černými skvrnkami, vypadají jako malé létající drahokamy. 

Mavuň využijete i v kuchyni. Mladé lístky můžete zasyrova přidat do salátů a  pomazánek nebo je povařit v polévce či připravovat jako špenát. 

Pochází ze Středomoří, postupně se ale rozšířila nejen do střední Evropy, ale téměř do celého světa. Je totiž tak nenáročná, že se jí daří téměř všude. V Česku roste nejen na záhonech, ale protože se dobře rozmnožuje, daří se jí i ve volné přírodě.

Preferuje slunné stanoviště, ale není příliš náročná na prostor ani zeminu. Roste na skalkách, ve štěrbinách skal a podél starých zdí, kamenitých cest i skládkách odpadu. Pokud ji chcete zalévat, dělejte to spíše sporadicky, pravidelná zálivka jí nesvědčí, mohla by pak začít trpět hnilobou. Také zimní podmáčení může být příčinou úhynu rostliny.

Kde mavuň získat a jak ji množit

Pokud ji chcete vysadit, pořiďte si v zahradnictví sazeničku, která stojí kolem 50 korun. Vypěstovat ji můžete i ze semínek prodávaných v zahradnictví a hobby marketech. Pokud ale znáte někoho, komu mavuně rostou na zahrádce, máte vyhráno. Rozmnožují se totiž velmi snadno: odkvetlá květenství položte na podzim na vhodné místo. Z vypadlých semen příští rok vyrazí nové semenáčky. Stačí jich jen několik a v dalším roce se samovýsevem opět rozrostou do většího počtu.

Pozor, mavuně se rozmnožují tak snadno, že v některých oblastech jsou považovány za invazní rostlinu. Pokud ji tedy chcete udržet na jednom místě, buďte důslední v odstraňování mladých rostlinek i odkvetlých květenství.

Odkvetlé květy odstraňujte i z dalšího důvodu: rostlinu tak podpoříte v dalším kvetení a z krásy barevných květů se budete moci těšit až do posledních teplých a slunečných dnů podzimu. 

Jak připravit mavuň na zimu? Celou rostlinu nechte uschnout a staré stonky odřežte až zjara před rašením, až nebudou hrozit mrazy. Dřevnaté větvičky při zemi nechte, mohou být živé. 

S čím mavuně ve výsadbě kombinovat

Mavuně můžete vysadit jednotlivě mezi jiné druhy trvalek. V takovém případě vyniknou lépe jako skupina tří rostlin. Dobrou společnost jim budou dělat velké, tmavě fialové či bílé hlavičky česneku, fialové šalvěje, žluté či růžové květy řebříčků, modré rozrazily. Dobře také vypadá v kombinaci s kohoutkem věncovým, se žlutými sluncovkami, asfodelkou a denivkami či růžovými krásenkami. Doplnit lze stříbrolistým čistcem nebo purpurovým keřem tavolou kalinolistou. Kontrastovat bude s rudými zavinutkami a vínovými dlužichami. Bílé mavuně vyniknou vedle rudých zavinutek či vínových dlužich. Obě varianty vytvoří skvělou kompozici s růžemi. 

Náš tip: V případě, že toužíte po plošné výsadbě, zasaďte 7 až 9 rostlin na metr čtvereční plochy. 

Mavuň se skvěle hodí i do kytic

Vykvetlé mavuně jsou krásné nejen na zahrádce, ale hodí se i k řezu do vázy. Jde o skvělý výplňový kousek do kytic, ty pak působí velmi bohatým dojmem. Ve vhodné kombinaci se tak klidně mohou objevit i ve slavnostních pugétech. 

Doporučujeme

Články odjinud