vytisknout velikost písma Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

Ač se domácí mátová limonáda s plátkem citronu pojí pro mnohé hlavně s létem, i na podzim se vyplatí mátový sirup popíjet. Má totiž mnoho zdravotních účinků. Můžete si udělat klasickou domácí limonádu nebo jím osladit čaj či s ním ochutit ovocný sirup. Využijete ho do smoothies, na zmrzlinu či na palačinky. Nebo si vymyslete vlastní recept.

Založte si čajovou zahrádku a budete mít domácí čaj. Které bylinky pěstovat?

Založte si čajovou zahrádku a budete mít domácí čaj. Které bylinky pěstovat?

Zdraví voní po mentolu

Výhodou mátového sirupu vyráběného zastudena je skutečnost, že v mátě zůstanou její účinné látky. A těch je v mátě až 40 – ze silic lze jmenovat mentol a menthonem, dále pak například třísloviny, hořčiny, flavonoidy či kyselinu octovou.

Díky obsahu účinných látek je užívaná především při potížích se zažíváním, protože podporuje tvorbu žluči a vylučování žaludečních šťáv a tím usnadňuje trávení. Podporuje funkci jater, slinivky břišní nebo žlučníku. Zastavuje zvracení, dokáže ulevit od koliky a dalších střevních problémů. Pomáhá s nadýmáním i nechutenstvím.

Její užívání se doporučuje i při nachlazení, protože inhalace máty pomáhá uvolnit ucpaný nos a zprůchodní dýchací cesty, tím uleví od bolestí hlavy i kašle. Působí protizánětlivě, ulevuje od stresu, uklidňuje a pomáhá s nespavostí. Snižuje krevní tlak a má pozitivní vliv na srdce.

Máta se podává nejčastěji jako čaj, který lze připravit z čerstvých i sušených listů. Ale přelitím listů teplou vodou se část účinných látek ztratí. Proto zkuste připravit mátový sirup za studena.

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Jak vyrobit domácí jitrocelový sirup

Recept na mátový sirup

Budete potřebovat:

6 hrstí čerstvé máty – nejlepší jsou listy, ale protože stejně budete sirup filtrovat, můžete použít i nastříhané stonky.

3 citrony – preferujte biokvalitu, protože citron používáte i s kůrou

500 gramů cukru – máte-li radši sirupy sladší, klidně dejte více. Cukr lze zaměnit za med

1 čajovou lžičku kyseliny citronové, která slouží jako konzervant

Kromě surovin využijete velký hrnec, cedník a plátno. Poslouží třeba i utěrka nebo starší dětská plena. Nezapomeňte na čisté a předem vyvařené lahve.

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Mátu nechte louhovat

Začněte tím, že si převaříte více než dva litry vody a necháte je zchladnout na pokojovou teplotu. Přeberte mátu. Pokud je čerstvá, použijte i s natí, pokud je ale už částečně seschlá, pořádně ji proberte vyházejte všechny hnědé a dřevnaté části a použijte jen zelené listy. Mátu zlehka omyjte a nechte okapat.

Nasekejte či nůžkami na bylinky nastříhejte listy na menší části a ponořte do dvou litrů převařené vody. Přidejte na plátky nakrájené dva citrony, zamíchejte, přiklopte pokličkou a na chladném a temném místě nechte stát 24−48 hodin.

Po uplynutí doby směs přelijte do čistého hrnce přes plátno. Látku důkladně vymačkejte, ať ani kapka skvělého sirupu nepřijde nazmar. Nakonec vsypte cukr. Někdo radí sirup zahřát, aby se cukr lépe rozpustil, ale jde to i zcela zastudena. Jen je třeba mít trpělivost a déle míchat. Nakonec přidejte kyselinu citronovou a šťávu z jednoho citronu, kterou opět přecedíte přes látku, aby se do sirupu nedostaly kousky citronu. Mohly by totiž začít plesnivět. Nakonec už jen přelijte do čistých lahví.

Síla modřínu v jedné sklenici. Recepty na domácí sirup, med, tinkturu či chuťovku z výhonků

Síla modřínu v jedné sklenici. Recepty na domácí sirup, med, tinkturu či chuťovku z výhonků

Podívejte se na video, jak uchovat bylinky dlouho čerstvé: 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

6.  10.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci. Plus tipy na správné skladování

Jak sušit šípky v sušičce, troubě a na slunci…

Pokud se poohlížíte po nějakém přírodním produktu na podporu imunity, je šípek tou pravou trefou do černého, protože obsahuje obrovské množství blahodárných látek. Poradíme vám, jak šípky správně sušit, ať už v sušičce, v troubě nebo na slunci, a jak je uchovávat, aby vydržely co nejdéle.

10.  10.  2020 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

14.  10.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |