vytisknout velikost písma Máte zdravý kompost? Co pro něj musíte na jaře udělat

Nejen dobře vyzrálý kompost, ale především zdravá biohmota vám přinese bohatou úrodu. O kompost je totiž nutné pečovat i na jaře.
Máte zdravý kompost? Co pro něj musíte na jaře udělat

Kompost musí být v dobré kondici

Kompost není jen hromada biologického odpadu, ale živá hmota, která potřebuje péči nejen při jeho zakládání, ale i na jaře. Je jedno, zda je kompost uložen v hromadě či kompostéru. Přes zimu se změnily vlhkost i teplota, které mají vliv na zrání kompostu. Jak dosáhnout, aby byl kompost pěkně kyprý a voněl jak lesní půda?

Kompost nesmí být ani mokrý, ale ani suchý

Jako každý živý organismus potřebují mikroorganismy v kompostu přiměřené množství vody. Při jejím nedostatku zastavují ihned svou činnost a kompost přestává zrát. V opačném případě, je-li kompost příliš vlhký, dochází v důsledku nedostatku vzduchu k nežádoucím hnilobným procesům

Správnou vlhkost určíme pomocí orientační zkoušky. Vezmeme kompostovaný materiál do ruky a stlačujeme ho tak pevně, jak se dá. Za optimální vlhkosti při otevření pěsti musí materiál zůstat pohromadě. Pokud je kompost příliš suchý, při otevření pěsti se rozpadne. Pokud se při stisknutí mezi prsty objeví voda a vytlačíme více než jednu kapku, je materiál příliš vlhký.

Nevíte, kam s bioodpadem? Pořiďte si vermikompostér

Nevíte, kam s bioodpadem? Pořiďte si vermikompostér

Jak napravit chyby u kompostu

Suchý kompost: Řešení je jednoduché – kompost řádně prolít nejlépe horkou vodou a jakmile bude k dispozici posečená tráva, zakrýt jí povrch kompostu. (Případně použít plachtu k zakrytí, aby kompost nevysychal). To samozřejmě platí u kompostu na hromadách či v ohrádce. Po prolití je kompost nutné převrstvit, aby se rovnoměrně provlhčil.

Kompost se pomalu rozkládá: Zimní měsíce, a zvlášť velké mrazy, zastavily rozkladný proces. Pokud kompost nezraje podle očekávání, pomůže jednak převrstvení, které zvýší aktivitu bakterií, teplotu, a tím urychlí rozklad. Zároveň můžeme přidat materiál, který udržuje strukturu a vlhkost (sláma, piliny, větve). Do kompostérů se s úspěchem používají i takzvané startéry, které zvyšují činnost bakterií, a tím se teplota uvnitř kompostu zvyšuje.

Ulehlý, mokrý kompost:  Při nedostatku kyslíku probíhá v kompostu anaerobní rozkladný proces, při kterém vznikají různé zapáchající látky. Zápach může vzniknout u kompostu s vysokou vlhkostí a při skladování čerstvě posečené trávy. Proto musíme biologické odpady s jemnou strukturou, vysokou vlhkostí a vysokým obsahem dusíku (měkké, zelené a šťavnaté suroviny) smíchat se strukturním materiálem, který se pomaleji rozkládá, jako jsou například sláma či hobliny nebo štěpka. Proto platí, že čím častěji kompost provzdušňujeme, tím rychleji biohmota uzraje. Takže vidle do ruky a pusťte se do toho.

U kompostéru nezapomeňte na ventil

Pokud nemáte na kompost dostatek prostoru či by vám vadil esteticky, a přesto chcete kompostovat, využijte kompostér. To je uzavřená plastová nádoba zkonstruovaná tak, aby v ní tlecí procesy probíhaly rychle, s co nejmenší námahou (převrstvování hmoty) a bez vedlejších obtěžujících účinků (zápach). Kompostéry mají na víku otevíratelný ventil na regulaci přístupu vzduchu. Ventil slouží k regulaci teploty, neboť v kompostéru během zrání dosahuje teplota až 85 oC, proto je třeba větrací ventil v létě otevřít a na zimu opět uzavřít. A pozor na zrádné jarní slunce, které může být příčinou přehřátí kompostéru!  Proto hlídejte venkovní teplotu a včas otevřete ventil.

V tepelně izolovaných kompostérech může tlení probíhat i v zimě. Jediným nedostatkem kompostérů je, že v uzavřeném systému, kde se materiál nepromíchává i během rozkladu za tepla, může dojít k vytvoření zahnívajících nebo suchých míst. Opět pomůže na jaře kompost převrstvit a případně suché vrstvy provlhčit.

Spadané listí nehrabte, prospějete tak trávníku, květinám i stromům

Spadané listí nehrabte, prospějete tak trávníku, květinám i stromům

Zralost kompostu zjistíme testem klíčivosti

Chcete využít kompost k jarním výsevům či na záhony a nevíte, zda je dostatečně vyzrálý? Otestujte si jeho kvalitu: Mělkou misku naplníme prosetým kompostem a dobře ho navlhčíme. Nejprve vysejeme rychle klíčící semínka (řeřicha, fazole), přitlačíme je a zakryjeme fólií, abychom udrželi vlhkost. Jestliže po 3 až 4 dnech semena vyklíčí, je kompost zralý. Zelené děložní lístky svědčí o dobré kvalitě kompostu, zatímco žluté či hnědé výhonky o nedostatečně vyzrálém kompostu. Kompost ještě stále zraje a uvolňující se čpavek zabraňuje růstu rostlin.

Jak je kompost výživný?

Čím různorodější materiál jsme do kompostu dávali, tím je kvalitnější a tím budou lepší i výsledky klíčivosti. Přesný poměr živin v kompostu se dá zjistit pouze půdním rozborem, ale orientačně stačí vědět, že čím je kompost starší a tmavší, tím je v něm více uhlíku. Obsahuje-li převážně trávu, obsahuje hodně dusíku.

Bio zelenina aneb Pěstování bez chemie

Bio zelenina aneb Pěstování bez chemie

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte se!

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte…

Pokud na vašich vchodových dveřích ještě stále visí vánoční věnec, je nejvyšší čas vyměnit ho za jarní. Rozkvetlá dekorace vchod nejen hezky ozdobí, ale při každém odchodu a příchodu domů vám zlepší náladu. Podívejte se pro inspiraci do naší velké fotogalerie, kde najdete více než padesát těch nejkrásnějších věnců z celého světa.

6.  3.  2019 |
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |