vytisknout velikost písma Máte vysokou hladinu cholesterolu? Pomůže cibule

Cibule patří mezi tradiční zeleninu českých zahrad. Její blahodárné účinky na lidské zdraví však stále nejsou plně doceněny.
Máte vysokou hladinu cholesterolu? Pomůže cibule

Již ze starověku je známý močopudný účinek cibule. Při bolestech vnitřního ucha se tenkrát  míchala šťáva z cibule s olivovým olejem a na hadříku vkládala do ušní dutiny. Bolest většinou ustoupila.

Novější lékařské výzkumy prokázaly příznivé působení cibule na trávicí systém, na tlumení činnosti střevních parazitů, šťáva ředěná mlékem odstraňuje vředy, hnisavé rány a vyrážky.

Významná je krvetvorná úloha cibule a nově je možné slýchat tlumící účinky směsi cibulové a celerové šťávy při duševním vypětí a následných bolestech hlavy. Vlivy na lidský organizmus jsou dány skladbou prvků a vitaminů. Údaje v tabulkách jsou uvedeny v miligramech.

Klepněte pro větší obrázek
Bílé druhy cibule a šalotka patří mezi nejjemnějíš druhy

Které prvky cibule obsahuje

  • draslík (K) 130
  • fosfor (P) 36
  • hořčík (Mg) 8
  • mangan (Mn) 0,36
  • měď (Cu) 0,13
  • síra (S) 51
  • sodík (Na) 10
  • vápník (Ca) 27
  • zinek (Zn) 0,09
  • železo (Fe) 0,5 

Ryjeme a hnojíme zároveň

Cibuli se daří v půdě s neutrální reakcí, nejlépe po bramborách. Znamená to, že kyselou půdu bychom měli právě nyní, ještě před rytím, vápnit. Začátek podzimu je vhodnou dobou pro hnojení chlévskou mrvou. Kdybychom s ní pracovali na jaře, cibule by byla více ohrožena škůdci a následně chorobami.

Přihnojit můžeme také superfosfátem (30 gramů na m2) a síranem draselným (20 g/m2). Draselné soli se raději vyhneme, protože v ní obsažený chlór brzdí růst cibule. Ryjeme do hloubky asi 20 centimetrů. Pokud je půda zryta hlouběji, tvoří bylina bohatou nať, avšak na úkor velikosti cibule.

Sušení a skladování

Pokud přeje počasí a zrovna nelije jako z konve, je dobré vytáhnout vadnoucí a polehnuté stvoly z půdy a nechat cibuli oschnout na záhonu. Po zaschnutí odřízneme kořínky i nať, cibuli uložíme do lísek a na suchém místě dosušíme.

Naši předkové se bránili předčasnému rašení tím, že cibuli ukládali na lísky obráceně, spodní částí nahoru. Sušit můžeme také s natí, svázanou do copů.

Vitaminy v cibuli

  • niacin (B3) 0,2 mg
  • pyridoxin (B6) 0,13 mg
  • riboflavin (B2) 0,04 mg
  • thiamin (B1) 0,03 mg
  • vitamin C 10 mg
  • vitamin E 0,26 mg
  • karoten (A) 33 mikrogramů

Víte, že...

Nejlepších účinků na lidské zdraví bylo dosaženo při konzumaci bílé cibule, červená sorta má omezený vliv.

Raději pilulku, nebo cibuli?

Významem cibule pro lidské zdraví se v St. Elizabeth Hospital v Bostonu dlouhodobě zabývá profesor dr. Gurewich. Z výsledků jeho výzkumu plyne, že by se nad příjmem cibule ve stravě měli zamyslet kardiaci a lidé s vysokou hladinou cholesterolu. Je však třeba vědět, že není cholesterol jako cholesterol.

Ten, který je označován zkratkou LDL, vede ke zúžení a křehnutí cév a nezřídka působí nevratné zdravotní škody. Naopak cholesterol HDL chrání lidský organizmus před infarktem. Je tedy vysoce žádoucí. A právě cibule dovede upravit krevní obraz ve prospěch HDL cholesterolu. Také vysoký krevní tlak se při požívání cibule velmi rychle sníží na přijatelnou hodnotu.

A ještě něco bylo Gurewichovými výzkumy potvrzeno, cibule podporuje proces, při němž jsou rozpouštěny krevní sraženiny. K prevenci prý stačí polovina cibule denně (zhruba 50 gramů). Nejlepší je syrová, ale kladné účinky byly ověřeny také při požívání vařené cibule. A

ktivitám látek, rozpouštějící krevní sraženiny, se věnují také vědečtí pracovníci americké Framingham Study v Massachusetts. A zase se ve výsledku dostali k působení cibule. Výsledná zpráva říká, že lidé s vysokou hodnotou fibrinogenu (jedna z několika substancí tvorby krevních sraženin) jsou s větší pravděpodobností ohroženi mozkovou mrtvicí.

Při troše zjednodušení se dá z výsledků usoudit, že nadprůměrné množství fibrinogenu v krvi je pro lidský organizmus stejně nebezpečné jako vysoký krevní tlak. Cibule hodnotu fibrinogenu snižuje.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |