vytisknout velikost písma Máte oblíbený strom? Odborníci zdarma ohodnotí jeho stav

Máte oblíbený strom? Odborníci zdarma ohodnotí jeho stav

Slyšeli jste o projektu Zdravé stromy pro zítřek? Tuto zajímavou a prospěšnou akci pořádá už pátým rokem Nadace Partnerství, občanské sdružení Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu a Mendelova univerzita v Brně.

Oč se jedná? Zájemci mohou bezplatně získat odborné posouzení stavu jakéhokoliv vzrostlého stromu z celé České republiky, požádají-li do 27. září 2013 prostřednictvím obce, školy, občanského sdružení či jiné organizace o jeho ukázkové ošetření.

„Zdravotní stav a vitalitu všech přihlášených stromů nejprve na podzim posoudí odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity ve spolupráci se studenty. Díky tomu všichni majitelé stromů, kteří o ošetření požádají, získají hodnocení a návrh pro další postup, který určitě využijí při budoucí péči,“ říká koordinátorka projektu Hana Rambousková z Nadace Partnerství.

Z došlých žádostí pak komise vybere minimálně deset stromů, v jejichž koruně certifikovaní Evropští arboristé zdarma provedou na jaře příštího roku ukázková ošetření. Jedná se o stromolezce, kteří vlastní certifikát European Tree Worker (Evropský arborista) a do projektu se dobrovolně zapojili. 

  • Žádost o ukázkové ošetření stromu a bližší informace o projektu včetně odpovědí na časté dotazy najdete na stránkách Zdravé stromy.

Hlavním cílem Zdravých stromů pro zítřek je zvyšování povědomí o důležitosti pravidelné a hlavně odborné péče o stromy, což v naší republice stále ještě není samozřejmostí. Z tohoto důvodu komise při výběru stromů zohlední způsob, jakým bude ošetření prezentováno veřejnosti.

Přihlížet se bude samozřejmě také ke stavu stromu a z něj vyplývající potřebnosti zásahu nebo významu stromu pro dané místo. V minulých letech se v projektu podařilo ošetřit celkem sedmasedmdesát stromů, mezi nimi také mnoho památných – například Sudslavickou lípu, Teslínský buk, Kobzovu lípu, Hrušeň v Horním poli nebo Lípu Johanky z Rožmitálu pod Třemšínem. 

Zdroj: Nadace Partnerství

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |