Masopusty 2024 v ČR: Kam si letos můžete vyrazit?

Masopusty 2024 v ČR: Kam si letos můžete vyrazit?

Očekávané období veselení a hodování je tu! Pokud se rádi bavíte, milujete karnevaly, průvody masek a klasické české zabijačkové pochoutky, nenechte si ujít některý z masopustů, které se budou konat! Zmapovali jsme pro vás aktuální situaci po celé České republice, přičemž další pozvánky na zajímavé masopustní akce budeme průběžně přidávat, jakmile organizátoři zveřejní nové informace.

Podívejte se, kdy a kde všude se masopusty budou letos konat, kolik dáte za vstup, jaké zabijačkové delikatesy ochutnáte a na co všechno se můžete těšit. V článku níže pak najdete podrobný popis jednotlivých akcí.

V článku najdete seznam masopustů rozčleněný podle místa konání: 

Masopusty v Praze a okolí: Nudit se nebudete

Asi nejvíc různých masopustních oslav a průvodů se už každoročně koná v naší metropoli. Ze seznamu akcí si vybere skutečně každý.

Letenský masopust

KDY: 20. 1. 2024 10.00–17.00 hod.
KDE: Národní zemědělské muzeum v Praze, Praha-Letná

Smyslem Letenského masopustu je připomenout původní prosperitní obchůzku maškar: dům od domu s místními tradicemi, zabijačkami a tancovačkami před začátkem postního období. Místo slaniny a panáka na vás v Letenském masopustu čeká kulturní pohoštění servírované umělci. Jako bonus pak zážitky a poznání v několika zdejších muzeích a galeriích. Obchůzka vede po kulturních institucích jako např. Národní technické muzeum, Národní zemědělské muzeum či Muzeum kávy. 

V Řeznictví u Bejka se dozvíte mnoho zajímavostí týkajících se zabijačky. Děti se mohou těšit na divadlo, kvízovou stezku, dílničky nebo špekáčky. Dospělí ochutnají speciality ze zabijačky, prohlédnou si zabijačkové nářadí a zúčastní se kuchařského workshopu. 

Vstupné:  dospělí 100 Kč; děti od 3 let, senioři od 65 let, studenti 50 Kč.
Ti, kteří dorazí v masopustních maskách, mají vstup zdarma.

Malostranský masopust

KDY: 10. 2. 2024 13:00–18:00 hod. 
KDE: Loretánské ulice + přilehlé okolí, Praha 1

Průvod vychází z Loretánského náměstí a pokračuje na Kampu, kde kolem 16 hodiny vyvrcholí veselicí. Aklimatizační zastávky pro masky budou probíhat celou cestu v hostincích, restauracích a putykách v ulicích Nerudově, Thunovské, na Malostranském náměstí a také v Mostecké. Průvodu s živou hudbou a maskami se každoročně účastní stovky lidí. Můžete se také zapojit do soutěže o nejlepší masku a získat tak poukázku na občerstvení. Přijďte si vychutnat zabijačku, slivovici, svařák a mnoho dalších dobrot, které budou na Kampě od 2. - 18. února 2024.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Masopustní průvod ve Kbelích

KDY: 3. 2. 2024 13:30–18:00 hod.
KDE: centrální park Kbely, Praha 19

Masopust pořádaný od roku 2011 je jedinečný tím, že je zaměřen převážně na děti a mládež. Letos se můžete těšit na masopustní průvod po Kbelích s programem. Masky jsou vítány. Můžete se také zúčastnit soutěže o nejlepší masku v několika kategoriích. Součástí bude masopustní dílna pro děti, soutěže, hudba k poslechu i tanci. V 15:30 zahraje Divadlo Buřt pohádku O kóče a pséku. Během odpoledne v Centrálním parku si můžete zakoupit masopustní dobroty.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Roztocký masopust

KDY: 10. 2. 2024 11.00–20.00 hod.
KDE: Roztoky u přívozu

Roztocký masopust, který vznikl jako drobný lokální počin malé skupiny lidí, postupně vyrostl do jedinečné akce, na kterou se sjíždějí lidé z celé republiky. Svým tradičním a bohatým pojetím jsou tyto slavnosti největší kulturní událostí roku, každoročně je navštíví několik tisíc účastníků.

Pokud se chcete zúčastnit masopustního průvodu, můžete si od 11 hodin na Louce u přívozu zapůjčit masky s bohatou historií. V průvodu můžete také bubnovat, pokud se den předtím zúčastníte speciálního bubenického workshopu. Veselí započne 10. února ve 12 hodin a průvod ulicemi pak od 15.00. Závěrečná veselka, kolové tance, zápas medvědů a poprava bude opět na louce.  

TIP NA VIDEO: Podívejte se, jak obvykle vypadá masopustní průvod v Roztokách u Prahy 

Vstupné: Bude upřesněno.

Karlínský masopust

KDY: 27. 1. 2024 13.00–18.30 hod.
KDE: Karlínské náměstí, Praha 8

Karlínské náměstí ožije masopustním veselím. Letos se koná již 21. ročník. Zdejší masopust tradičně začíná ve 13 hodin v Kaizlových sadech, odkud se průvod masek vydá na Karlínské náměstí. Přijďte i vy v kostýmu, masce, klobouku a zapojte se do reje. Od 12.00–19.00 hod. budou na Karlínském náměstí otevřeny stánky s masopustními pochoutkami. Nebudou chybět zabijačkové speciality, sladké i slané koláče a spousty skvělého jídla a pití. Na své si přijdou jak milovníci klasické gastronomie, tak i té moderní. Součástí doprovodného programu je např. bubenická show, kouzelník, dětské divadlo a několik hudebních vystoupení. 

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Masopust ve Ctěnicích

KDY: 3. 2. 2024 11.00–17.00 hod.
KDE: zámecký areál Ctěnice, Bohdanečská 259, Praha 9

Oslava masopustu nebude letos chybět ani v zámeckém areálu Ctěnice. Návštěvníkům se představí folklórní soubor Doubleban. Pro děti je přichystáno divadelní představení Jak chodil Kuba za Markytou. Chybět nebude ani výtvarná dílna, kde si budete moci vyrobit neobvyklou masku, abyste se pak mohli zúčastnit masopustního průvodu. Ochutnáte pravé české zabijačkové speciality, sladkosti, tradiční koblihy a pivo či horký mošt a medovinu.

Vstupné: Na venkovní akce je vstup zdarma. Divadelní představení 100 Kč/osoba. Výtvarná dílna 50 Kč/osoba.

Žižkovský masopust

KDY: 11. 2. 2024 14.00–19.00 hod.
KDE: náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3

Masopust, který patří k nejstarším akcím tohoto druhu v hlavním městě, zaujme i tentokrát svým programem, v němž nebudou chybět aktivity pro děti, seniory a dospělé. Nejatraktivnějším bodem celého programu bývá tradiční masopustní průvod, který budete moct zahlédnout na náměstí Jiřího z Poděbrad, Scéně pražského Montmartu, infocentru Prahy 3 a Atriu Žižkov.

Směsice hudebníků, chůdařů, artistů, obřích loutek andělů, prasátek a dalších vyrazí do ulic Vinohrad a Žižkova, aby si vyžádala na radnici klíč od Žižkova. Během trasy se účastníci budou moci posilnit dobrotami, které budou zadarmo k dostání všem, kdo se zapojí do průvodu. V průvodu pojede koňský kočár, v němž se povezou důležité postavy masopustu.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Masopusty ve středních Čechách

Několik větších akcí se koná i ve Středočeském kraji. Vypravit se můžete třeba do obce Kaňk ležící kousek od Kutné Hory nebo navštívit některý z tradičních masopustů na Berounsku, například v Zadní Třebani.

Kaňkovský masopust

KDY: 17. 2. 2024 9:30–15:00 hod.
KDE: obec Kaňk, Kutná Hora

Již pojedenácté projde masopustní průvod předměstím obce Kaňk. Masopust bude zahájen v 9:30 hod. v areálu TJ Sokol Kaňk, z. s., malým soutěžním kvízem o Kaňku, který bude ukončen povolením starosty k zahájení masopustu (je zajištěno občerstvení ve formě zabijačkových specialit a nápoje nealkoholické i alkoholické).

Po dohodě s laufrem a starostou se průvod vydá do klikatých uliček Kaňku. Může se ho zúčastnit každý, kdo bude mít zájem, a to v maskách či bez nich. Do kroku od domu k domu bude vyhrávat živá kapela Věnovanka. Celý průvod bude ukončen opět v areálu TJ Sokol Kaňk zastřelením medvěda.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Mělnický masopust

KDY: 11. 2. 2024 10.00–17.00 hod.
KDE: u kašny na náměstí Míru, Mělník

Masky jsou vítány, připojit se může každý. Masopustní průvod vyrazí ve 14.00 hod. Doprovodný program: masopustní trhy (od 10.00 hod.), tradiční česká zabijačka od Dobrého Kance, barbecue z Brlohu a pivo z pivovaru Němý Medvěd. Řeznická kapela, dílničky pro děti, folklórní soubory.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Nymburský masopust

KDY: 24. 2. 2024 10.00–17.00 hod.
KDE: Na Rejdišti, Nymburk

Těšit se můžete na průvod masek, masopustní divadlo, dětský dřevěný kolotoč a další. Úderem 10. hodiny předá starosta město masopustnímu reji. Průvod maškar se pak vydá z náměstí Přemyslovců na obchůzku historickým centrem (Boleslavská třída, Dlouhá třída, Palackého třída) a bude ukončen jako vždy Na Rejdišti. Chybět nebude poražení kobyly, spálení basy, pohádka pro děti, staročeská kapela, zabijačkové hody a další stánky s občerstvením. Přijďte se pobavit, zadovádět si, zatancovat, to vše nejlépe ve vlastní originální masce, neboť součástí masopustu bude soutěž o nejlepší masky.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Poberounský masopust v Zadní Třebani

KDY: 10. 2. 2024 8.00–15.00 hod.
KDE: náves v Zadní Třebani, okr. Beroun

Už 35. zdejší masopust nabídne svým návštěvníkům stylový jarmark, koblihy, zabijačku, tombolu či masopustní frašku v podání řevnických ochotníků. Těšit se můžete také na pochovávání Masopusta, průvod maškar obcí, soutěž o nejoriginálnější masopustní masku a nejoriginálnější alegorický vůz (zúčastnit se může každý) či soutěž o nejchutnější masopustní občerstvení. Na závěr dne se pobavíte u masopustní tancovačky v tamním společenském domě.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Masopusty na Moravě

Víte, jak se vlastně masopustu říká na Moravě? Fašank, fašinek, končiny nebo také ostatky. Až tedy letos tato slova uslyšíte, budete vědět, že se můžete těšit na lidovou zábavu a dobré jídlo. Vypravit se můžete třeba do Olomouce, na hrad nebo na populární fašank ve Strání.

Olomoucký masopust

KDY: 27. 1. 2024 09.00–16.00 hod.
KDE: Horní náměstí, Olomouc

Cílem Olomouce je obnovit a oživit tradici masopustu, na kterou se v posledních letech zapomíná, takže mnoho mladých lidí ani neví, co se vlastně během masopustu oslavuje. 5. ročník olomouckého masopustního veselí nabídne svým návštěvníkům tradiční jarmark, cimbálovku, vystoupení hanáckých folklórních souborů, zabijačkové speciality a další masopustní dobroty. Dětem se budou líbit ledové sochy, kočár s koňmi, masopustní průvod masek či zvířátka z farmy.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Ostatke na Hané aneb Hanácké masopust Příkazy

KDY: 3. 2. 2024 10.00–16.00 hod.
KDE: Hanácké muzeum v přírodě, Kameníčkův grunt, Příkazy

První událostí v roce 2024 je právě tradiční vesnický masopustní průvod s předáním ostatkového práva. Součástí programu je cimbálová muzika Nákelanka, masopustní zvyky a bohatá nabídka zabijačkových specialit. Zajímavé je také klání o nejlepší tlačenku a jitrnici, kterého se můžete s vlastním vzorkem zúčastnit.

Vstupné: dospělí 130 Kč; studenti (15 až 26 let) a senioři nad 65 let 110 Kč; rodinné vstupné 260 Kč.

Kroměřížský masopust

KDY: 10. 2. 2024 9:00–17:00 hod.
KDE: Hanácké náměstí, Kroměříž

V 9:00 hodin se vydá na pochůzku částí města masopustní průvod. Zapojit se do něj může každý, kdo přijde v masce ke Klubíčku u ZŠ Zachar. Tradiční maškary, mezi nimiž nebude chybět medvěd s medvědářem, kominík, četník či bába s nůší, dorazí po desáté hodině na Hanácké náměstí. Jarmark poté slavnostně zahájí starosta, který absolvuje tradiční tanec s medvědem. V 10:40 bude soutěž v pojídání jitrnic a v 11 hodin hodinové pohádkové divadlo. Od 14:00 hodin je na kluzišti připravený rej masek na bruslích.

Masopustní jarmark nabídne i prodejní stánky s dobrotami (koblihy a zabijačkové pochoutky plus běžný jarmareční stánkový sortiment včetně hanáckých a valašských koláčů, horkých nápojů, specialit z udírny a dalších uzenářských produktů). Po celý den tu bude hrát cimbálová muzika. Od 17:00 do 21:30 si můžete na Hanáckém náměstí užít festival FOOD FILM FEST.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Bystřický masopust

KDY: 10. 2. 2024 10.00–14.00 hod.
KDE: Zámecké náměstí a obchůzka městem, Velká Bystřice

Přijměte pozvání na akci cyklu Hanácký rok v Bystřici. „Zhosta chaso, zhosta, konec masopusta, ostatke se krátijó, jož se nenavrátijó!“ bude znít Bystřicí. Náměstí provoní zabijačkové dobroty i masopustní koblihy. K pití bude přichystáno pivo TVARG, které výborně doplní chuť tvarůžkových specialit. Po dobrém jídle vám dopoledne zpestří vystoupení bystřického folklórního souboru Čekanka a malé děti pobaví vystoupení kejklířů.

Průvod maškar vyrazí z náměstí přesně v pravé poledne a povede ulicemi 8. května, Jana Pospíšila, Na svobodě, Příční a Ohrada.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Fašank Strání

KDY: 10. 2.–13. 2. 2024 10:00 hod.
KDE: obec Strání, Na Kopci 321

Od roku 1987 pořádá obec Strání na Uherskobrodsku festival masopustních tradic Fašank. Účinkují na něm domácí folklorní soubory a skupiny fašankářů, hosté zastupující folklorní soubory České republiky i hosté zahraniční. Letos se koná 37. ročník.

  • Hlavní festivalový den 10. 2. 2024 nabídne v srdci Bílých Karpat ukázku tradiční ruční výroby skla, a to ve Sklárně Glass LB, Květná 456 (8:00–15.00 hod.) Na Zámečku proběhne dopoledne jarmark tradičních řemesel, prodej zabijačky a košt fašankových koblihů. Festival masopustních tradic včetně fašankové obchůzky, scénických vystoupení a mečového tance Pod šable proběhne na Náměstí u Zámečku. Ve večerních hodinách si můžete užít posezení u cimbálu.

  • Obchůzky fašankářů přijdou na řadu ještě v úterý 13. 2. 2024 v době od 12:00–19:00 a poté se až do půlnoci můžete zúčastnit taneční zábavy s pochováváním basy.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Masopust v Ostravě-Jihu

KDY: 11. 2. 2024 10.00–16.00 hod.
KDE: Náměstí Ostrava-Jih

Zúčastněte se druhého ročníku masopustu v rámci Městského obvodu Ostrava-Jih, který naváže na další jarní akce na náměstí (Velikonoce, stavění májky a pálení čarodějnic). Návštěvníci se mohou těšit na celodenní zábavu, nebude chybět pravá moravská zabijačka s ochutnávkou výrobků, hudební zábava, povídání o zvycích a tradicích spojených s masopustem, masopustní průvod a rej masek. Na své si však nepřijdou jen dospělí, ale i děti, na které čeká pohádka, hry a řada soutěží. Masky jsou vítány.

  • Masopust zahájí v 10:00 hodin slavnostní ceremonie, těšit se můžete na vyprávění o tradici a 2. masopustní průvod okolo rynku. Proběhne vynášení prasátka, veselé povídání o cestě masa řezníkem Krkovičkou, uvidíte ukázky práce mistra řeznického.
  • Hrát bude masopustní kapela, chybět nebudou akordeon, kontrabas, housle a k tomu písničky, které patří k zabíjačce.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Masopusty ve východních Čechách

Na východě Čech mají masopustní průvody dlouhou tradici, především v okolí Hlinska, kde se zachovaly v téměř autentické podobě. I proto jsou od roku 2010 zapsané na seznam nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO. Rozhodně byste si proto některý z nich neměli nechat ujít. Navštívit ale můžete třeba i jarmark.

Masopust na Hlinecku: obchůzky ze seznamu UNESCO

KDE A KDY:

  • Hamry: 27. 1. 2024 od 8:00 hod. (podrobněji níže)

  • Vítanov: 27. 1. 2024 od 7:30 hod.

  • Veselý Kopec: 27. 1. 2024 od 10:00 a 13:00 hod.

  • Jeníkov: 3. 2. 2024 od 7:00 hod.

  • Hlinsko Blatno: 4. 2. 2024 od 7:00 hod.

  • Vortová: 10. 2. 2024 od 9:00 hod.

  • Studnice: 10. 2. 2024 od 9:00 hod.

  • Včelákov: 10. 2. 2024 od 9:00 hod.

  • Hlinsko Betlém, rozloučení s masopustem: 13. 2. 2024

Můžete se zúčastnit obchůzek v obcích Vítanov, Studnice, Vortová, Hlinsko Blatno nebo Hamry. V hlineckém Betlémě pak 13. 2. 2024 proběhne rozloučení s masopustem, a to od 14:00 hodin.

Tradiční masopustní obchůzku na Veselém Kopci předvedou obyvatelé ze Studnice. V 10:00 hodin bude před statkem z Mokré Lhoty slavnostně uděleno povolení k obchůzce, tento obřad bude zopakován ještě jednou ve 13:00 hodin, následně průvod masek vykročí mezi jednotlivé roubené objekty. U každé roubenky masky zatancují obřadní kolečko. Zblízka uvidíte všechny tradiční masky: laufra, ženu, turky, slaměné, rasa s kobylou, kominíky i kramáře. V 15:00 hodin se masky shromáždí k závěrečnému obřadu, přednesou masopustní testament, v němž budou vzpomenuty hříchy, jichž se dopustila maska kobyly, která pak bude obřadně poražena a masopustní obchůzku ukončí veselý tanec všech masek. Po celý den můžete nahlédnout do zpřístupněných objektů, které budou otevřeny do 16:00 hodin, nebo si zakoupit upomínkové předměty a tiskoviny.

Staročeský Masopust Hamry

KDY: 27. 1. 2024 8.00–16.30 hod.
KDE: obec Hamry

Hamry u Hlinska patří k obcím, kde se ještě udržel zvyk staročeských maškar, které ukončují masopust. Průvodu se účastní tradičně 21 masek, za které se převlékají výhradně muži. Jsou vedeni laufrem, ženou, za nimi kobyly, rasové, židé, kominíci a slamění. V současné době se konají obchůzky tak jako v době vzniku před sto lety. Díky tomu jsou od roku 2010 zapsány jako součást nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. A když vyprší čas maškar, nastává krátký odpočinek a večerní zábava v místním hostinci.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Masopustní jarmark v Chrudimi

KDY: 10. 2. 2024 9.00–12.00 hod.
KDE: Resselovo náměstí, Chrudim

V sobotu 10. února projde centrem města Chrudim tradiční masopustní průvod vedený národopisným souborem Kohoutek. Vychází z původní podoby tohoto obyčeje, která byla v roce 2010 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO. Účastní se jí starobylé masky Laufra, holky, Turků, židů, kobyly, slamáka a dalších. Do průvodu maškar se můžete přidat i vy a vaše děti. Stačí si doma vyrobit například papírovou čepici s barevnými střapci a přijít krátce před devátou hodinou k muzeu. Průvod povede směrem k Resselovu náměstí, kde bude přichystán jarmark i masopustní občerstvení.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Masopust na statku Piletice

KDY: 11. 2. 2024 10.00–16.00 hod.
KDE: Šrámkův statek Piletice, Piletická 6, Hradec Králové

V naprosto ojedinělém prostředí starobylého statku, jehož areálu vévodí klenot původní lidové architektury – dvousetletá roubená chalupa se stodolou, čeká návštěvníky masopustní hodokvas, pravá venkovská zabijačka, řemeslný jarmark, prodej zabijačkových a jiných dobrot, ochutnávky božích milostí. Děti potěší Pohádky na slámě, lidové tvoření, obchůzky maškar statkem, masopustní rej a všeliké taškaření.

Vstupné: Jednotné vstupné 50 Kč/osoba.

Masopusty v jižních Čechách

Na jihu Čech není velkých akcí mnoho, kdo se ale bude chtít masopustu účastnit, určitě ve svém okolí nějaký menší najde. Největší masopustní oslavy se odehrají v Českém Krumlově, kde program trvá dokonce čtyři dny.

Českobudějovický masopust

KDY: 13. 2. 2024 od 16.00 hod.
KDE: náměstí Přemysla Otakara II., České Budějovice

Již na 32. ročník masopustního průvodu se mohou těšit obyvatelé Českých Budějovic. Průvod bude plný rozličných masek, barevných kostýmů, tance a hudby. V rámci doprovodného programu můžete spatřit ty nejlepší jihočeské folklórní soubory, díky čemuž jde o hojně navštěvovanou kulturní akci s přesahem kraje.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Krumlovský masopust

KDY: 27. 1.–13. 2. 2024
KDE: centrum města, Český Krumlov

Obnovená tradice lidové masopustní slavnosti s typickým pestrobarevným procesím masek, provázeným pouličními divadelníky, kejklíři a muzikanty. V programu nechybí masopustní hostina se zabijačkovými specialitami, která se bude konat v Pivovarské restauraci 27. ledna. Rodinný masopust si můžete užít 7. února v městské knihovně. 13. února si vychutnáte tradiční průvod. Za veselého vyhrávání muziky se účastníci v maskách představí na mnoha zastaveních v centru města. Součástí je různorodý program a koledování, pohoštění ve formě koblih, koláčků a dalších dobrot.

Masopustní průvod Vodňany

KDY: 10. 2. 2024 od 14.00 hod.
KDE: Zeyerovy sady 963, Vodňany

Tradiční masopustní průvod městem započne u kulturního domu ve 14 hodin. Jako každý rok bude odměněná nejlepší dětská maska a v 17 hodin proběhne pohřbívání masopustu a navrácení klíčů starostovi města. Děti se mohou v 16 hodin těšit na loutkové představení souboru Pimprlata s názvem Kašpárek jde na masopust. Samozřejmostí je také bohaté občerstvení a zabijačkové pochoutky.  

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Blatenský masopust

KDY: 10. 2. 2024 od 14.00 hod.
KDE: u Kaplanky, Blatná

Akce začíná shromážděním masek u Kaplanky. Ve 14 hodin se přečte rozsudek nad Bakchusem, po kterém následuje průvod masek. Součástí je také společné foto masek a vyhlášení nejlepší masky masopustu v několika kategoriích. Před hospodou u Datla bude veřejné veselí a v sále komunitního centra od 15.30 koncert pro rodiny s dětmi.

Zájemci o zapůjčení kostýmů a tradičních folklórních masek mohou kontaktovat organizátory na telefonu 734 274 292 nebo e-mailu chocholova@plantaz-blatna.cz. Tyto masky se nezapojují do vyhlášené soutěže, ale udržují tradici masopustu a zájemci o jejich provětrání budou velice vítáni.

Trasa průvodu: od budovy muzea a knihovny třídou J. P. Koubka na náměstí J. A. Komenského, dále ulicemi Na Bílé husi, Nerudova, B. Němcové, tř. J. P. Koubka, tř. T. G. Masaryka, kolem radnice, domova pro seniory až po komunitní centrum. 

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Masopusty v severních Čechách

Ani na severu si nemůžete příliš vybírat. Pokud se ale vypravíte do děčínské zoo, určitě nebudete litovat. Nejenže se pokocháte roztodivnými maškarami, ale budete mít také šanci ochutnat ty nejlepší koblížky. A pokud dáváte přednost masu, zamiřte raději na masopust do Kadaně nebo na Dlaskův statek.

Masopust na Dlaskově statku

KDY: 3. 2. 2024 12:00–15:30 hod.
KDE: Dlaskův statek, Dolánky 12, Turnov

Spolu s folklorním souborem Horačky a dalšími hosty zde můžete prožít tradiční lidový svátek, kterým se uzavírá masopustní období. Povolení k masopustní obchůzce předá ve dvoře Dlaskova statku maškarám starosta města Turnova v 12.00 hodin. Poté budou následovat krátké masopustní hry a taškařice. Následně průvod masek vykročí do Dolánek pozdravit sousedy a zatančit si s nimi obřadní kolečko. Po návratu z obchůzky se masky i diváci shromáždí k závěrečnému obřadu – pochování Masopusta. Po celé odpoledne mohou návštěvníci nahlédnout do expozice Dlaskova statku, která bude otevřena od 12.00 hodin, občerstvit se zabijačkovými dobrotami, horkými moky, koblihami i jinými sladkými pochoutkami. V hospodářské části statku v přízemí pak bude pro děti i dospělé připravena výtvarná dílna, ve které si vyrobí masopustní masku. V 14:00 hodin bude divadlo a v 15:30 se pochová basa. Spolu s Laufrem se na vás těší Slaměný, Žid, Charpa, cikánka s cikánem, medvěd s medvědářem, Nevěsta se ženichem a další a další maškary.

Vstupné: dospělí 80 Kč, děti a studenti 50, důchodci 50 Kč, rodinné vstupné 200 Kč 

Masopust v ZOO Děčín

KDY: 3. 2. 2024 14:00–17:00 hod.
KDE: Zoologická zahrada Děčín, Žižkova 1286/15, Děčín

Veselá muzika, tanečky, připomínka masopustních tradic, dobroty a soutěže.

Program v zoo (14:00–15:00 hod.):

  • soutěž O nejchutnější masopustní koblihu

  • soutěž O nejrychlejšího koblihového jedlíka

  • veselá hudba - vozembouch, harmonika

  • připomenutí masopustních tradic

  • občerstvení, zabijačkové dobroty

Masopustní průvod masek městem (15:00–17:00 hod.):

2,3 km zábavy v masopustním průvodu, na každém zastavení program, občerstvení, veselice, hudba, tanečky. Masky vítány! Průvod půjde městem a bude mít zastávky na těchto bodech: Křižovatka ul. Žižkova x Teplická u DDM Děčín, Hostel Děčín, Burger Berg, Knihovna Děčín + Infocentrum Děčín, Křížová ulice: Bar Pokoj, Restaurace u Růžové zahrady, Pivovar Sever.

Vstupné: Bude upřesněno.

C. K. Masopust v Kadani

KDY: 10. 2. 2024 od 10.00 hod.
KDE: Mírové náměstí, Kadaň

Ani letos vás nemine tradiční masopustní rej pod vedením dobrého vojáka Švejka! Po prvním ročníku dostal označení C. K., o což se postarala právě tato literární postava coby spojnice mezi současností a dobou, do které masopust návštěvníky přenesl. Přijďte si pochutnat na zabijačkových pochoutkách, poslechnout si dobrou hudbu, poveselit se a zúčastnit maškarního průvodu spojeného s odsouzením a poté topením Morany.

Vstupné: Na akci je vstup zdarma.

Doporučujeme

Články odjinud