vytisknout velikost písma Marináda z bylinek dodá grilování šmrnc a šmak

Na trh můžeme koupit nepřeberné množství marinád. S několika málo ingrediencemi si je však můžeme připravit sami. Grilování s přáteli bude povýšeno na svátek gurmánů.

Pokud pro výrobu marinády použijeme správné druhy bylinek, zpravidla je upotřebíme nejen u červeného, drůbežího, ale též při úpravě zvěřiny a rybího masa. Přitom stačí jen trochu času a chuti se pustit do díla.

V běžné praxi se nasolené maso nakládá do emulze oleje s vodou a trochou octa. Jednotlivé plátky se prokládají cibulí, česnekem a bylinkami. Při výběru bylin dbáme na ověřené zásady.

Odborníci doporučují:

  • K vepřovému masu náleží byliny tvořené směsí tymiánu, máty, meduňky, levandule, rozmarýnu anebo šalvěje. Mnozí z nás si pochvalují chuť vepřového, které bylo proloženo jalovcem. Mohou to být jak plody tak drobné mladé větvičky.
  • Tučné drůbeží maso získá na kvalitě nejen čerstvě drceným kmínem (dává se na povrch, ale i dovnitř). Taková husička je výborná, posypeme-li ji před pečením čerstvou zelenou majoránkou a kerblíkem.
  • Zvěřina? K té by měla neodmyslitelně patřit směs tvořená šalvějí a kmínem, ale též jalovcem a koriandrem.
  • Ryby se změní v pikantní lahůdku, pokud bylo jejich maso alespoň přes noc (raději déle) naloženo v marinádě s rozmarýnem, bazalkou, mátou, tymiánem a estragonem.
  • Jehněčímu vedle kmínu prospějí šalvěj, bazalka a oregano.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Bazalka • Estragon • Kerblík • Majoránka

Naše rada

Zelené bylinky na vnějším povrchu mohou dát masu při pečení nahořklou chuť. Je proto lepší vkládat bylinky dovnitř masa. Kde to nelze, tam je dobré vyříznout kapsy a vložit byliny do nich. Na posyp povrchu masa použijeme raději sušené a drcené koření.

Bylinková marináda

Budeme potřebovat:

  • svazek bylinek tvořený koprem, mátou, kerblíkem a tymiánem.
  • oloupanou středně velkou cibuli,
  • čtvrt litru oleje,
  • šťávu z jednoho citronu,
  • sůl,
  • půl deci koňaku.

Milovníci ostřejšího šmaku přidají do marinády polévkovou lžíci pepře (může být celý). Komu nevadí typická vůně, může ještě utřít česnek.

Bylinky je třeba oprat, vysušit a nadrobno nakrájet. Také cibuli nakrájíme a s bylinkami dáme do mísy. Přidáme citrónovou šťávu, pepř, sůl, česnek, olej, koňak a vše důkladně promícháme. Vzniklou směs necháme hodinku ustát a teprve potom jí prokládáme plátky masa. Ty  marinádě necháme uležet nejlépe přes noc, minimálně čtyři hodiny před grilováním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozmarýn • Šalvěj • Tymián

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se na ty nejkrásnější ozdoby

Kouzelné Vánoce v retro stylu: Podívejte se n…

Retro styl je zpět. A to nejen v bytovém designu. Do módy se vrátily i tradiční vánoční ozdoby, které si pamatujete z dětství. Našli jsme pro vás ty nejkrásnější. Inspirujte se ve fotogalerii a podívejte se, za kolik se nové retro ozdoby dají sehnat.

12.  11.  2019 |
Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem světa. Jak ho správně jíst a pěstovat?

Čerimoja: Seznamte se s nejlahodnějším ovocem…

Že jste ji ještě neochutnali? Pak to určitě udělejte! Cherimoya anona neboli také čerimoja totiž chutná skutečně božsky. Prozradíme vám, jakou v obchodě vybrat i jak ji jíst. A navíc si z jejích semen můžete vypěstovat vlastní sazenice.

16.  11.  2019 |