vytisknout velikost písma Marináda z bylinek dodá grilování šmrnc a šmak

Na trh můžeme koupit nepřeberné množství marinád. S několika málo ingrediencemi si je však můžeme připravit sami. Grilování s přáteli bude povýšeno na svátek gurmánů.
Marináda z bylinek dodá grilování šmrnc a šmak

Pokud pro jejich výrobu použijeme správné druhy bylinek, zpravidla je upotřebíme nejen u červeného, drůbežího, ale též při úpravě zvěřiny a rybího masa. Přitom stačí jen trochu času a chuti se pustit do díla.

V běžné praxi se nasolené maso nakládá do emulze oleje s vodou a trochou octa. Jednotlivé plátky se prokládají cibulí, česnekem a bylinkami. Při výběru bylin dbáme na ověřené zásady.

Odborníci doporučují:

  • K vepřovému masu náleží byliny tvořené směsí tymiánu, máty, meduňky, levandule, rozmarýnu anebo šalvěje. Mnozí z nás si pochvalují chuť vepřového, které bylo proloženo jalovcem. Mohou to být jak plody tak drobné mladé větvičky.
  • Tučné drůbeží maso získá na kvalitě nejen čerstvě drceným kmínem (dává se na povrch, ale i dovnitř). Taková husička je výborná, posypeme-li ji před pečením čerstvou zelenou majoránkou a kerblíkem.
  • Zvěřina? K té by měla neodmyslitelně patřit směs tvořená šalvějí a kmínem, ale též jalovcem a koriandrem.
  • Ryby se změní v pikantní lahůdku, pokud bylo jejich maso alespoň přes noc (raději déle) naloženo v marinádě s rozmarýnem, bazalkou, mátou, tymiánem a estragonem.
  • Jehněčímu vedle kmínu prospějí šalvěj, bazalka a oregano.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Bazalka • Estragon • Kerblík • Majoránka

Naše rada

Zelené bylinky na vnějším povrchu mohou dát masu při pečení nahořklou chuť. Je proto lepší vkládat bylinky dovnitř masa. Kde to nelze, tam je dobré vyříznout kapsy a vložit byliny do nich. Na posyp povrchu masa použijeme raději sušené a drcené koření.

Bylinková marináda

Budeme potřebovat:

  • svazek bylinek tvořený koprem, mátou, kerblíkem a tymiánem.
  • oloupanou středně velkou cibuli,
  • čtvrt litru oleje,
  • šťávu z jednoho citronu,
  • sůl,
  • půl deci koňaku.

Milovníci ostřejšího šmaku přidají polévkovou lžíci pepře (může být celý). Komu nevadí typická vůně, může ještě utřít česnek.

Bylinky je třeba oprat, vysušit a nadrobno nakrájet. Také cibuli nakrájíme a s bylinkami dáme do mísy. Přidáme citrónovou šťávu, pepř, sůl, česnek, olej, koňak a vše důkladně promícháme. Vzniklou směs necháme hodinku ustát a teprve potom jí prokládáme plátky masa. Ty  marinádě necháme uležet nejlépe přes noc, minimálně čtyři hodiny před grilováním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozmarýn • Šalvěj • Tymián

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |