vytisknout velikost písma Marináda z bylinek dodá grilování šmrnc a šmak

Na trh můžeme koupit nepřeberné množství marinád. S několika málo ingrediencemi si je však můžeme připravit sami. Grilování s přáteli bude povýšeno na svátek gurmánů.

Pokud pro výrobu marinády použijeme správné druhy bylinek, zpravidla je upotřebíme nejen u červeného, drůbežího, ale též při úpravě zvěřiny a rybího masa. Přitom stačí jen trochu času a chuti se pustit do díla.

V běžné praxi se nasolené maso nakládá do emulze oleje s vodou a trochou octa. Jednotlivé plátky se prokládají cibulí, česnekem a bylinkami. Při výběru bylin dbáme na ověřené zásady.

Odborníci doporučují:

  • K vepřovému masu náleží byliny tvořené směsí tymiánu, máty, meduňky, levandule, rozmarýnu anebo šalvěje. Mnozí z nás si pochvalují chuť vepřového, které bylo proloženo jalovcem. Mohou to být jak plody tak drobné mladé větvičky.
  • Tučné drůbeží maso získá na kvalitě nejen čerstvě drceným kmínem (dává se na povrch, ale i dovnitř). Taková husička je výborná, posypeme-li ji před pečením čerstvou zelenou majoránkou a kerblíkem.
  • Zvěřina? K té by měla neodmyslitelně patřit směs tvořená šalvějí a kmínem, ale též jalovcem a koriandrem.
  • Ryby se změní v pikantní lahůdku, pokud bylo jejich maso alespoň přes noc (raději déle) naloženo v marinádě s rozmarýnem, bazalkou, mátou, tymiánem a estragonem.
  • Jehněčímu vedle kmínu prospějí šalvěj, bazalka a oregano.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Bazalka • Estragon • Kerblík • Majoránka

Naše rada

Zelené bylinky na vnějším povrchu mohou dát masu při pečení nahořklou chuť. Je proto lepší vkládat bylinky dovnitř masa. Kde to nelze, tam je dobré vyříznout kapsy a vložit byliny do nich. Na posyp povrchu masa použijeme raději sušené a drcené koření.

Bylinková marináda

Budeme potřebovat:

  • svazek bylinek tvořený koprem, mátou, kerblíkem a tymiánem.
  • oloupanou středně velkou cibuli,
  • čtvrt litru oleje,
  • šťávu z jednoho citronu,
  • sůl,
  • půl deci koňaku.

Milovníci ostřejšího šmaku přidají do marinády polévkovou lžíci pepře (může být celý). Komu nevadí typická vůně, může ještě utřít česnek.

Bylinky je třeba oprat, vysušit a nadrobno nakrájet. Také cibuli nakrájíme a s bylinkami dáme do mísy. Přidáme citrónovou šťávu, pepř, sůl, česnek, olej, koňak a vše důkladně promícháme. Vzniklou směs necháme hodinku ustát a teprve potom jí prokládáme plátky masa. Ty  marinádě necháme uležet nejlépe přes noc, minimálně čtyři hodiny před grilováním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozmarýn • Šalvěj • Tymián

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Jak vymalovat byt: Nebojte se barev, rozsvítí interiér. Přesvědčte se v galerii!

Jak vymalovat byt: Nebojte se barev, rozsvítí…

Bílá barva je praktická, univerzální, dobře se kombinuje, ale po čase může být i pěkně sterilní. Nebojte se sáhnout při malování bytu po živé barvě. Pokud se bojíte, že bude moc výrazná, stejně jako při tapetování ji můžete použít jen na jednu stěnu. Co zkusit i modrou nebo zelenou?

10.  2.  2019 |
Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zasít semínka

Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zas…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, blíží se nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Právě v únoru je totiž čas na to zasít semínka paprik. Poradíme vám, jak si z nich vypěstovat vlastní sazeničky.

29.  1.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
10 nejoblíbenějších pokojových rostlin. Okrasné listem, do stínu i sukulenty

10 nejoblíbenějších pokojových rostlin. Okras…

Vybrat pokojovou rostlinu není vždy jednoduché. Některé jsou vysoké či naopak nenápadné, jiné vyžadují náročnou péči. Nabízíme vám přehled deseti nejoblíbenějších, z nichž jednoznačně vítězí rostliny okrasné listem.

18.  1.  2019 |