vytisknout velikost písma Mandle: krása na zahradě, užitek v těle

Královna mezi výživnými jádry, mandle, má sladkou nebo hořkou chuť. Ta první vám při požití zlepší zdraví a zpříjemní život, druhá ho může doslova otrávit. Obě varianty vám dnes představíme.

Ve zdravém těle mandlový tuk 

Díky vysokému obsahu tuku, a tím pádem i velké energetické hodnotě nebyly dříve mandle moc doporučovány. Dnes odborníci tvrdí, že jejich umírněné jedení v žádném případě neuškodí.

Najdete v nich velké množství vlákniny, bílkoviny, antioxidanty, barviva, vitaminy skupiny B, vitamin E, kyselinu listovou, minerální látky a hlavně mnoho hořčíku, který uklidňuje nervy. Dále vápník, fosfor, draslík, železo, selen, zinek a měď.

Klepněte pro větší obrázek

Deset mandlí denně přispěje k vaši kráse

Vzhledem ke své výživné hodnotě se doporučují těhotným a kojícím ženám, ale i malým dětem. Mohou vám vylepšit kosti a zuby. Stačí deset mandlí denně po dobu dvou měsíců a jídelníčková dávka přispěje ke zlepšení kvality kůže, vlasů a nehtů.

Mandle zvládnou výrazně snížit hladinu cholesterolu v krvi, dokonce i riziko vzniku nádorových onemocnění, Alzheimerovy choroby a diabetu. Příznivě účinkují na srdce a krevní oběh, upravují krevní tlak a podporují krvetvorbu.

Klepněte pro větší obrázek

Okrasné mandloně oživí zahradu

U nás se většinou mandloň pěstuje jako okrasný keř, ale dá se zasadit i na příhodných stanovištích, zejména na jižní Moravě. Jde o opadavé keře či nižší stromy, zpravidla s růžovými květy.

Jako soliteru v trávníku nebo ve skalkách můžete zvolit mandloň trojlaločnou (Amygdalus triloba) s růžovými květy nebo v zahradách se častěji vyskytující mandloň nízkou (Amygdalus nana) s růžovými až načervenalými květy.

Kvete zároveň s nejčasněji kvetoucími rostlinami. Pokud chcete tyto druhy pěstovat v objemných nádobách, potřebují důkladný řez, výživu a vláhu. V létě je můžete vynášet ven.

Staňte se úspěšným pěstitelem

Důležité je vybrat vhodné odrůdy. Pro naše podmínky doporučuji tyto: 'Sladkoplodá krajová', 'Vama', 'Texas' nebo 'Zora'. Mandloně potřebují dostatek tepla a světla. Špatně snáší mráz.

Klepněte pro větší obrázek

Pecky mandloní zasazujte nejlépe naplocho. Můžete je na dva dny namočit, jemně narušit skořápku a vložit je do vlhkého písku do chladu při asi třech stupních Celsia na dobu tří měsíců. Potom je zasaďte do květináče a po vzejití (trvá i rok) na zvolené místo.

Půdu vyžadují mandloně provzdušněnou a lehkou. Velmi záleží na dostatku kompostu a přihrnování. V prvním roce je vysazujte ke kůlu, později již nemusíte. Nedávejte je do blízkosti broskvoní.

Mandloň obecná dorůstá výšky tří až pěti metrů. Mandle se sklízejí v říjnu – z jednoho stromu lze sklidit padesát až šedesát kilogramů plodů. Špatný růst může způsobit mrtvici a klejotok. Předcházíme jim důkladným přihrnováním a radikálním řezem. Stromky pro plody chraňte na zimu protimrazovou konstrukcí. Skleník se pro pěstování nehodí, protože v něm mandloně trpí chorobami a škůdci.

Pořiďte si mandloň domů

Mandloně seženete snadněji, než tomu bylo dříve, a to v prodejnách s ovocnými stromky. Některé druhy vám například nabízejí internetové obchody www.reneta.cz, www.prodejstromku.cz či www.zahradniprodejce.cz.

Klepněte pro větší obrázek

Mandle patří do jídelníčku zdravého člověka

Plod je ve zralosti hnědý, vláknitý a puká. Dobrá mandle vyniká sladkostí, tvrdostí a uvnitř je bílá nebo krémová. Vždy jezte pouze sladké plody, nikdy hořké – ty obsahují jedovaté látky.

Mohli byste tak skončit v nemocnici s otravou. Mandle určené dětem raději nejprve ochutnejte. Rovněž se vyhýbejte konzumování zkažených, tedy žluklých mandlí.

Mandle byste našli v nejstarších jídelníčcích světa. Hodí se k přípravě moučníků, dezertů a pohárů. Seženete je loupané, pražené, slazené, naložené v medu či jako laskominu obalené v cukru, jogurtu, čokoládě či karamelu.

Nebojte se je přidat do zeleninových a ovocných salátů, k rybám, do nádivek či smíchat s jinými sušenými plody a obilninami. Jak mandle oloupete? Ponořte je na několik minut do vařící vody, pak vodu slijte, plody lehce oloupejte a osušte. A nyní máte možnost vyzkoušet několik receptů.

Marcipán

Z marcipánu zhotovíte různé tvary, zvířátka, květiny k ozdobení dortů a podobně.

300 gramů mletých mandlí

300 gramů cukru

2 lžíce vody

1 vaječný bílek

dle chuti mletá skořice, nastrouhaná citronová či pomerančová kůra

V míse smíchejte cukr, mandle a vodu. Pokud máte chuť, přidejte mletou skořici, nastrouhanou citronovou či pomerančovou kůru. Rukama dobře zpracujte do tvárné hmoty a poté nechte odpočinout několik hodin na chladném místě.

Dále udělejte tvary dle potřeby, spojujte je vaječným bílkem. Vložte do pečicí nádoby a pečte přibližně dvě minuty na dvě stě stupňů Celsia. Vyndejte z trouby a nechte vychladit.

Domácí mandlové mléko

Mandlové mléko nejen výborně chutná, ale dodá vám i vitaminy a proteiny navíc. Připravte si velkou sklenici vody nebo mléka, sto gramů mletých mandlí a lžíci či více cukru.

Vše dobře promíchejte a nechte dvě hodiny odpočinout, poté přeceďte a pijte nejlépe vychlazené.

Rýže s mandlemi a kuřetem

1 střední kuře

2 lžíce mandlí

3 velké cibule

2 lžičky skořice

2 hrnky drůbežího vývaru

1 hrnek rýže

3 lžíce rozinek

2 hřebíčky

1 hrnek másla nebo margarínu

1 uvařené vejce

sůl a pepř podle chuti

Kuře uvařte ve velkém množství vody, poté ho vyjměte a vývar uschovejte. Kuře nakrájejte na kousky. Cibuli nařežte na kolečka a dejte ji osmažit do hrnce s máslem. Poté přidejte kuřecí kousky a osmažte je dozlatova.

Přidejte mandle, rozinky, skořici, pepř, sůl, hřebíčky a rýži. Dobře promíchejte, přilijte vývar a nechte vařit na nízkém ohni. Vařte, dokud není rýže hotová. Při podávání ozdobte kolečky vejce.

Mandlová omáčka s citronem

1 bujón – kostka

1,5 hrnku mléka

1 lžíce másla

1 lžíce mouky

1 citrón

100 g mandlí

sůl

Rozehřejte bujonovou kostku v teplém mléce. Na másle osmahněte mouku a po troškách přilévejte mléko. Stále míchejte a vařte deset minut. Přidejte mleté mandle a citronovou šťávu. Osolte a vařte dalších pět minut. Tato omáčka se hodí k rybám, zelenině a na těstoviny.

Treska s mandlemi a špenátem

500 g tresky

4 brambory

2 pórky

150 g čerstvého špenátu

100 g plátků mandlí

100 g másla

¼ l šlehačky

3 vejce

2 stroužky česneku

olivový olej

sůl

mletý černý pepř

Tresku očistěte a naporcujte. Pórky nakrájejte na kolečka, oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Ve vysoké pánvi nechte rozpustit máslo, poté přidejte nakrájený pórek a brambory. Osolte a opepřete podle chuti. Osmahněte asi pět minut a zalejte vodou.

V polovině vaření přidejte omyté špenátové listy a plátky mandlí. Vařte doměkka. Udělejte ze všeho kaši a dochuťte solí a pepřem. Připravte si majonézu. Z vajec použijete pouze žloutky.

Stroužky česneku rozetřete a přidejte smetanu a žloutky. Našlehejte. Tresku nakrájejte na proužky. Do misek rozdělte kaši, na ni položte tresku, potřete majonézou a dejte do trouby na pět minut při teplotě sto osmdesáti stupních Celsia. Pečte dozlatova.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |