vytisknout velikost písma Malé domácí vinobraní

Možná patříte k těm, kteří pěstují révu vinnou na zahrádkách, pergolách či na zdech domů. Že jste všechnu úrodu nespotřebovali na lahodné moky a chcete zkusit jiné variace? Tady je máte!
Malé domácí vinobraní

Na dobré zažívání a trávení 

Hrozny neobsahují velké množství vitaminů, jde pouze o nepatrné dávky B1, B2, provitaminu A a vitaminu C. Hlavně je tvoří voda, jednoduché cukry – glukóza a fruktóza, organické kyseliny a jejich soli a minerální látky.

Klepněte pro větší obrázek
 

Dobře působí na trávení, zažívání, funkci jater a krevní oběh. Hodí se pro rekonvalescenci, podporují dýchání, stimulují činnost ledvin a vyměšování. Pokud máte nadváhu, volte raději méně sladké odrůdy.  

Čarodějný trik: pryč s malou úrodou!  

Vzdycháte nad malou úrodou hroznů? Chcete, aby se révě dařilo? Dnes vám trochu netradičně přináším radu přímo z čarodějnické líhně! Ale kdo ví, třeba kouzlo zabere. Víno z révy zřeďte vodou ze studny v poměru jedna ku dvaceti a přidejte kousek zpopelnatělého kůlu, který révu podepírá.

Směs rozdělte na sedm dílů. Ve vinohradu vlijte každý den jeden díl k prvnímu kůlu, který máte co nejvíce vpravo. Cestou se nezastavujte a zachovejte naprosté ticho.  

Klepněte pro větší obrázek
 

Hrozny v kuchyni nejsou žádná hrůza  

Nejen vína, ale hlavně džemy, rosoly, želé, kompoty, mošty či sirupy si můžete z oblíbeného ovoce připravit. Jistě nikdo nepohrdne moučníkem nebo drůbeží na hroznech. Stačí zapojit fantazii a kuchařský um.  

Vinné hrozny ve vlastní šťávě  

Zralé, pevné a nepoškozené bobule hroznů odtrhejte od třapin, důkladně operte, nechte okapat, napěchujte do sklenic, uzavřete je víčky a sterilujte deset minut při teplotě osmdesátpět stupňů Celsia.  

Nakládané vinné hrozny  

1 kg hroznů

600 ml vody

250 ml vinného octa svařeného s citronovou kůrou, bazalkou a mátou

150 g cukru

kousek skořice

4 zrnka nového koření

5 hřebíčků

půl lžičky badyánu  

Zralé, pevné a nepoškozené hrozny odtrhněte od třapin, důkladně operte, nechte okapat a narovnejte do sklenic. Svařte vodu s cukrem, přidejte vinný ocet a veškeré koření nechte přejít varem a horkým roztokem zalijte hrozny.

Sklenice uzavřete víčky a sterilujte deset minut při teplotě osmdesát pět stupňů Celsia. Podávejte k pečenému či grilovanému masu, paštikám, masovým hašé a podobně.  

Klepněte pro větší obrázek
 

Hroznové želé  

6 listů bílé želatiny

250 g bobulí světlého hroznového vína

250 g bobulí modrého hroznového vína

1/8 l bílého vína

3/8 l jablečné šťávy

6 lžic cukru

2 lžíce citronové šťávy

půl litru mléka

1 sáček vanilkové omáčky v prášku nebo vanilkového pudinku

meduňka na ozdobení  

Želatinu změkčete ve studené vodě. Bobule vína omyjte teplou vodou, několik si jich dejte na stranu na zdobení, zbytek přepůlte a zbavte peciček. Zahřejte víno s jablkovou šťávou a ochuťte trochou cukru a citronovou šťávou.

V této směsi rozpusťte předem vymačkanou želatinu a pak nechte vychladnout. Do mísy nalijte část této tekutiny, nechte ztuhnout a navrstvěte na ni hrozny. Tento postup opakujte, dokud vše nespotřebujete.

Dejte do lednice asi na tři hodiny ztuhnout. Prášek na vanilkovou omáčku a dvě lžíce cukru rozmíchejte ve třech lžicích mléka. Zbytek mléka rozehřejte, vmíchejte prášek s mlékem, povařte a dejte vychladit.

Zbylé hrozny krátce ponořte do vody a obalte v cukru. Želé ozdobte cukrovými hrozny a lístky meduňky. Vanilkovou omáčku podávejte zvlášť. 

Kuřecí salát se sýrem a hrozny  

300 g kuřecích řízků

2 lžíce oleje

200 g modrých a 200 g zelených hroznů

50 g kešu oříšků

150 g plísňového sýra

1 hlávkový salát

6 lžic bílého vinného octa

špetka cukru

4 lžíce oleje na zálivku

sůl, pepř  

Kuřecí řízky osmahněte na rozpáleném oleji ze všech stran. Osolte a opepřete. Zmírněte oheň a opékejte ještě deset až patnáct minut, poté je nakrájejte na proužky. Operte hrozny, rozkrojte je a vyndejte jadérka.

Na suché pánvi opražte kešu, sýr pokrájejte na kostičky. Očistěte salát a natrhejte ho na menší kousky. Salátem vyložte mísu. Ostatní připravené přísady promíchejte a rozložte na salátové listy.

Zálivku připravte tak, že do octa vmícháte postupně trochu pepře, soli a cukru. Vešlehejte olej. Salát na míse zálivkou pokapejte a nechte ještě proležet.  

Džem z nedozrálých hroznů  

na 1 kg hroznů potřebujete 800 g cukru  

Používejte jen nedozrálé hrozny. Dobře je umyjte, po okapání zasypejte cukrem v plochém kastrolu a nechte asi hodinu proslazovat. Pak uveďte do prudkého varu.

Vařte asi patnáct až dvacet minut. Z povrchu sbírejte pěnu i pecičky. Po skončení varu plňte džem zahorka do malých vypařených skleniček, uzavřete, obraťte dnem vzhůru.  

Zaječí hřbet s hroznovým vínem  

1 zaječí hřbet

100 g slaniny

2 bobkové listy

snítka tymiánu

1 stroužek česneku

celerová nať

2 mladé sekané cibulky

5 cl pálenky

2 lžíce másla

100 g smetany

400 g bobulí hroznového vína

půl lžičky hořčice  

Hřbet prošpikujte slaninou, obložte bobkovými listy, tymiánem, rozetřeným stroužkem česneku, celerovou natí a sekanými cibulkami. Polijte polovinou pálenky a nechte den až den a půl marinovat. Občas obraťte.

Další den potřete hřbet rozpuštěným máslem a dejte na hodinu péci. Během pečení podlévejte a polévejte smetanou smíchanou s prolisovanou marinádou. Těsně před koncem pečení nasypte na hřbet bobule hroznů, polijte zbytkem pálenky a oflambujte.  

Potom hřbet přendejte na nahřátou hlubší mísu. Do šťávy přidejte lžíci smetany smíchanou s hořčicí a rozpusťte karamel přichycený na stěnách pekáče. Šťávou přelijte hřbet a podávejte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jarní bylinky a plevel už pomalu raší. Nasbírejte si je a načerpejte sílu z přírody

Jarní bylinky a plevel už pomalu raší. Nasbír…

Sluneční paprsky v posledních dnech získávají na síle a ze země začínají vytahovat první jarní bylinky. Ty mají údajně největší sílu, vždyť ty malé výhonky musí prorazit zeminu a prodrat se ke slunci. Už brzy začne všechno pučet a rašit a ze zimního spánku by se měli probrat i bylinkáři.

19.  3.  2019 |
Videonávod: Jak se plete pomlázka

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Chcete na Velikonoce překvapit vlastnoručně upletenou pomlázkou, ale nevíte, jak na to? Pusťte si náš videonávod nebo si správný postup prohlédněte v praktické fotogalerii. S naší pomocí to určitě zvládnete!

10.  4.  2019 | | 3 N/A
50 netradičních způsobů, jak letos ozdobit velikonoční vajíčka

50 netradičních způsobů, jak letos ozdobit ve…

Zapomeňte tentokrát na obyčejné barvy v pytlíčku z drogerie, nevkusné samolepky a smršťující se foliové obrázky. Překvapte koledníky tak trochu jinými kraslicemi. Našli jsme pro vás netradiční velikonoční vajíčka z celého světa, ze kterých si určitě vyberete. Prohlédněte si naši fotogalerii a inspirujte se!

16.  4.  2019 |
Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat. Neděláte je také?

Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat. …

Rok co rok se snažíte vypěstovat velkou úrodu rajčat, ale spíš paběrkujete? Přestaňte při pěstování dělat tyhle chyby a radujte se už letos z velké úrody.

5.  4.  2019 |
Nevíte, co napsat k Velikonocům? Tady jsou nejlepší texty pro SMS i klasická velikonoční přání

Nevíte, co napsat k Velikonocům? Tady jsou ne…

Vánoce a Velikonoce jsou dva okamžiky v roce, kdy ještě posíláme pohled s přáním. I když mnohem více si dnes už na své blízké vzpomeneme SMSkou. Co pořád dokola psát? Tady jsou vtipná, milá, hravá přání. Je jen na vás, které z nich pošlete. Z naší nabídky si vybere každý. Najdete je níže v článku.

19.  4.  2019 |