vytisknout velikost písma Malé domácí vinobraní

Možná patříte k těm, kteří pěstují révu vinnou na zahrádkách, pergolách či na zdech domů. Že jste všechnu úrodu nespotřebovali na lahodné moky a chcete zkusit jiné variace? Tady je máte!
Malé domácí vinobraní

Na dobré zažívání a trávení 

Hrozny neobsahují velké množství vitaminů, jde pouze o nepatrné dávky B1, B2, provitaminu A a vitaminu C. Hlavně je tvoří voda, jednoduché cukry – glukóza a fruktóza, organické kyseliny a jejich soli a minerální látky.

Klepněte pro větší obrázek
 

Dobře působí na trávení, zažívání, funkci jater a krevní oběh. Hodí se pro rekonvalescenci, podporují dýchání, stimulují činnost ledvin a vyměšování. Pokud máte nadváhu, volte raději méně sladké odrůdy.  

Čarodějný trik: pryč s malou úrodou!  

Vzdycháte nad malou úrodou hroznů? Chcete, aby se révě dařilo? Dnes vám trochu netradičně přináším radu přímo z čarodějnické líhně! Ale kdo ví, třeba kouzlo zabere. Víno z révy zřeďte vodou ze studny v poměru jedna ku dvaceti a přidejte kousek zpopelnatělého kůlu, který révu podepírá.

Směs rozdělte na sedm dílů. Ve vinohradu vlijte každý den jeden díl k prvnímu kůlu, který máte co nejvíce vpravo. Cestou se nezastavujte a zachovejte naprosté ticho.  

Klepněte pro větší obrázek
 

Hrozny v kuchyni nejsou žádná hrůza  

Nejen vína, ale hlavně džemy, rosoly, želé, kompoty, mošty či sirupy si můžete z oblíbeného ovoce připravit. Jistě nikdo nepohrdne moučníkem nebo drůbeží na hroznech. Stačí zapojit fantazii a kuchařský um.  

Vinné hrozny ve vlastní šťávě  

Zralé, pevné a nepoškozené bobule hroznů odtrhejte od třapin, důkladně operte, nechte okapat, napěchujte do sklenic, uzavřete je víčky a sterilujte deset minut při teplotě osmdesátpět stupňů Celsia.  

Nakládané vinné hrozny  

1 kg hroznů

600 ml vody

250 ml vinného octa svařeného s citronovou kůrou, bazalkou a mátou

150 g cukru

kousek skořice

4 zrnka nového koření

5 hřebíčků

půl lžičky badyánu  

Zralé, pevné a nepoškozené hrozny odtrhněte od třapin, důkladně operte, nechte okapat a narovnejte do sklenic. Svařte vodu s cukrem, přidejte vinný ocet a veškeré koření nechte přejít varem a horkým roztokem zalijte hrozny.

Sklenice uzavřete víčky a sterilujte deset minut při teplotě osmdesát pět stupňů Celsia. Podávejte k pečenému či grilovanému masu, paštikám, masovým hašé a podobně.  

Klepněte pro větší obrázek
 

Hroznové želé  

6 listů bílé želatiny

250 g bobulí světlého hroznového vína

250 g bobulí modrého hroznového vína

1/8 l bílého vína

3/8 l jablečné šťávy

6 lžic cukru

2 lžíce citronové šťávy

půl litru mléka

1 sáček vanilkové omáčky v prášku nebo vanilkového pudinku

meduňka na ozdobení  

Želatinu změkčete ve studené vodě. Bobule vína omyjte teplou vodou, několik si jich dejte na stranu na zdobení, zbytek přepůlte a zbavte peciček. Zahřejte víno s jablkovou šťávou a ochuťte trochou cukru a citronovou šťávou.

V této směsi rozpusťte předem vymačkanou želatinu a pak nechte vychladnout. Do mísy nalijte část této tekutiny, nechte ztuhnout a navrstvěte na ni hrozny. Tento postup opakujte, dokud vše nespotřebujete.

Dejte do lednice asi na tři hodiny ztuhnout. Prášek na vanilkovou omáčku a dvě lžíce cukru rozmíchejte ve třech lžicích mléka. Zbytek mléka rozehřejte, vmíchejte prášek s mlékem, povařte a dejte vychladit.

Zbylé hrozny krátce ponořte do vody a obalte v cukru. Želé ozdobte cukrovými hrozny a lístky meduňky. Vanilkovou omáčku podávejte zvlášť. 

Kuřecí salát se sýrem a hrozny  

300 g kuřecích řízků

2 lžíce oleje

200 g modrých a 200 g zelených hroznů

50 g kešu oříšků

150 g plísňového sýra

1 hlávkový salát

6 lžic bílého vinného octa

špetka cukru

4 lžíce oleje na zálivku

sůl, pepř  

Kuřecí řízky osmahněte na rozpáleném oleji ze všech stran. Osolte a opepřete. Zmírněte oheň a opékejte ještě deset až patnáct minut, poté je nakrájejte na proužky. Operte hrozny, rozkrojte je a vyndejte jadérka.

Na suché pánvi opražte kešu, sýr pokrájejte na kostičky. Očistěte salát a natrhejte ho na menší kousky. Salátem vyložte mísu. Ostatní připravené přísady promíchejte a rozložte na salátové listy.

Zálivku připravte tak, že do octa vmícháte postupně trochu pepře, soli a cukru. Vešlehejte olej. Salát na míse zálivkou pokapejte a nechte ještě proležet.  

Džem z nedozrálých hroznů  

na 1 kg hroznů potřebujete 800 g cukru  

Používejte jen nedozrálé hrozny. Dobře je umyjte, po okapání zasypejte cukrem v plochém kastrolu a nechte asi hodinu proslazovat. Pak uveďte do prudkého varu.

Vařte asi patnáct až dvacet minut. Z povrchu sbírejte pěnu i pecičky. Po skončení varu plňte džem zahorka do malých vypařených skleniček, uzavřete, obraťte dnem vzhůru.  

Zaječí hřbet s hroznovým vínem  

1 zaječí hřbet

100 g slaniny

2 bobkové listy

snítka tymiánu

1 stroužek česneku

celerová nať

2 mladé sekané cibulky

5 cl pálenky

2 lžíce másla

100 g smetany

400 g bobulí hroznového vína

půl lžičky hořčice  

Hřbet prošpikujte slaninou, obložte bobkovými listy, tymiánem, rozetřeným stroužkem česneku, celerovou natí a sekanými cibulkami. Polijte polovinou pálenky a nechte den až den a půl marinovat. Občas obraťte.

Další den potřete hřbet rozpuštěným máslem a dejte na hodinu péci. Během pečení podlévejte a polévejte smetanou smíchanou s prolisovanou marinádou. Těsně před koncem pečení nasypte na hřbet bobule hroznů, polijte zbytkem pálenky a oflambujte.  

Potom hřbet přendejte na nahřátou hlubší mísu. Do šťávy přidejte lžíci smetany smíchanou s hořčicí a rozpusťte karamel přichycený na stěnách pekáče. Šťávou přelijte hřbet a podávejte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |