Na dobré zažívání a trávení
Hrozny neobsahují velké množství vitaminů, jde pouze o nepatrné dávky B1, B2, provitaminu A a vitaminu C. Hlavně je tvoří voda, jednoduché cukry – glukóza a fruktóza, organické kyseliny a jejich soli a minerální látky.
Dobře působí na trávení, zažívání, funkci jater a krevní oběh. Hodí se pro rekonvalescenci, podporují dýchání, stimulují činnost ledvin a vyměšování. Pokud máte nadváhu, volte raději méně sladké odrůdy.
Čarodějný trik: pryč s malou úrodou!
Vzdycháte nad malou úrodou hroznů? Chcete, aby se révě dařilo? Dnes vám trochu netradičně přináším radu přímo z čarodějnické líhně! Ale kdo ví, třeba kouzlo zabere. Víno z révy zřeďte vodou ze studny v poměru jedna ku dvaceti a přidejte kousek zpopelnatělého kůlu, který révu podepírá.
Směs rozdělte na sedm dílů. Ve vinohradu vlijte každý den jeden díl k prvnímu kůlu, který máte co nejvíce vpravo. Cestou se nezastavujte a zachovejte naprosté ticho.
Hrozny v kuchyni nejsou žádná hrůza
Nejen vína, ale hlavně džemy, rosoly, želé, kompoty, mošty či sirupy si můžete z oblíbeného ovoce připravit. Jistě nikdo nepohrdne moučníkem nebo drůbeží na hroznech. Stačí zapojit fantazii a kuchařský um.
Vinné hrozny ve vlastní šťávě
Zralé, pevné a nepoškozené bobule hroznů odtrhejte od třapin, důkladně operte, nechte okapat, napěchujte do sklenic, uzavřete je víčky a sterilujte deset minut při teplotě osmdesátpět stupňů Celsia.
Nakládané vinné hrozny
1 kg hroznů
600 ml vody
250 ml vinného octa svařeného s citronovou kůrou, bazalkou a mátou
150 g cukru
kousek skořice
4 zrnka nového koření
5 hřebíčků
půl lžičky badyánu
Zralé, pevné a nepoškozené hrozny odtrhněte od třapin, důkladně operte, nechte okapat a narovnejte do sklenic. Svařte vodu s cukrem, přidejte vinný ocet a veškeré koření nechte přejít varem a horkým roztokem zalijte hrozny.
Sklenice uzavřete víčky a sterilujte deset minut při teplotě osmdesát pět stupňů Celsia. Podávejte k pečenému či grilovanému masu, paštikám, masovým hašé a podobně.
Hroznové želé
6 listů bílé želatiny
250 g bobulí světlého hroznového vína
250 g bobulí modrého hroznového vína
1/8 l bílého vína
3/8 l jablečné šťávy
6 lžic cukru
2 lžíce citronové šťávy
půl litru mléka
1 sáček vanilkové omáčky v prášku nebo vanilkového pudinku
meduňka na ozdobení
Želatinu změkčete ve studené vodě. Bobule vína omyjte teplou vodou, několik si jich dejte na stranu na zdobení, zbytek přepůlte a zbavte peciček. Zahřejte víno s jablkovou šťávou a ochuťte trochou cukru a citronovou šťávou.
V této směsi rozpusťte předem vymačkanou želatinu a pak nechte vychladnout. Do mísy nalijte část této tekutiny, nechte ztuhnout a navrstvěte na ni hrozny. Tento postup opakujte, dokud vše nespotřebujete.
Dejte do lednice asi na tři hodiny ztuhnout. Prášek na vanilkovou omáčku a dvě lžíce cukru rozmíchejte ve třech lžicích mléka. Zbytek mléka rozehřejte, vmíchejte prášek s mlékem, povařte a dejte vychladit.
Zbylé hrozny krátce ponořte do vody a obalte v cukru. Želé ozdobte cukrovými hrozny a lístky meduňky. Vanilkovou omáčku podávejte zvlášť.
Kuřecí salát se sýrem a hrozny
300 g kuřecích řízků
2 lžíce oleje
200 g modrých a 200 g zelených hroznů
50 g kešu oříšků
150 g plísňového sýra
1 hlávkový salát
6 lžic bílého vinného octa
špetka cukru
4 lžíce oleje na zálivku
sůl, pepř
Kuřecí řízky osmahněte na rozpáleném oleji ze všech stran. Osolte a opepřete. Zmírněte oheň a opékejte ještě deset až patnáct minut, poté je nakrájejte na proužky. Operte hrozny, rozkrojte je a vyndejte jadérka.
Na suché pánvi opražte kešu, sýr pokrájejte na kostičky. Očistěte salát a natrhejte ho na menší kousky. Salátem vyložte mísu. Ostatní připravené přísady promíchejte a rozložte na salátové listy.
Zálivku připravte tak, že do octa vmícháte postupně trochu pepře, soli a cukru. Vešlehejte olej. Salát na míse zálivkou pokapejte a nechte ještě proležet.
Džem z nedozrálých hroznů
na 1 kg hroznů potřebujete 800 g cukru
Používejte jen nedozrálé hrozny. Dobře je umyjte, po okapání zasypejte cukrem v plochém kastrolu a nechte asi hodinu proslazovat. Pak uveďte do prudkého varu.
Vařte asi patnáct až dvacet minut. Z povrchu sbírejte pěnu i pecičky. Po skončení varu plňte džem zahorka do malých vypařených skleniček, uzavřete, obraťte dnem vzhůru.
Zaječí hřbet s hroznovým vínem
1 zaječí hřbet
100 g slaniny
2 bobkové listy
snítka tymiánu
1 stroužek česneku
celerová nať
2 mladé sekané cibulky
5 cl pálenky
2 lžíce másla
100 g smetany
400 g bobulí hroznového vína
půl lžičky hořčice
Hřbet prošpikujte slaninou, obložte bobkovými listy, tymiánem, rozetřeným stroužkem česneku, celerovou natí a sekanými cibulkami. Polijte polovinou pálenky a nechte den až den a půl marinovat. Občas obraťte.
Další den potřete hřbet rozpuštěným máslem a dejte na hodinu péci. Během pečení podlévejte a polévejte smetanou smíchanou s prolisovanou marinádou. Těsně před koncem pečení nasypte na hřbet bobule hroznů, polijte zbytkem pálenky a oflambujte.
Potom hřbet přendejte na nahřátou hlubší mísu. Do šťávy přidejte lžíci smetany smíchanou s hořčicí a rozpusťte karamel přichycený na stěnách pekáče. Šťávou přelijte hřbet a podávejte.