vytisknout velikost písma Malé domácí vinobraní

Možná patříte k těm, kteří pěstují révu vinnou na zahrádkách, pergolách či na zdech domů. Že jste všechnu úrodu nespotřebovali na lahodné moky a chcete zkusit jiné variace? Tady je máte!
Malé domácí vinobraní

Na dobré zažívání a trávení 

Hrozny neobsahují velké množství vitaminů, jde pouze o nepatrné dávky B1, B2, provitaminu A a vitaminu C. Hlavně je tvoří voda, jednoduché cukry – glukóza a fruktóza, organické kyseliny a jejich soli a minerální látky.

Klepněte pro větší obrázek
 

Dobře působí na trávení, zažívání, funkci jater a krevní oběh. Hodí se pro rekonvalescenci, podporují dýchání, stimulují činnost ledvin a vyměšování. Pokud máte nadváhu, volte raději méně sladké odrůdy.  

Čarodějný trik: pryč s malou úrodou!  

Vzdycháte nad malou úrodou hroznů? Chcete, aby se révě dařilo? Dnes vám trochu netradičně přináším radu přímo z čarodějnické líhně! Ale kdo ví, třeba kouzlo zabere. Víno z révy zřeďte vodou ze studny v poměru jedna ku dvaceti a přidejte kousek zpopelnatělého kůlu, který révu podepírá.

Směs rozdělte na sedm dílů. Ve vinohradu vlijte každý den jeden díl k prvnímu kůlu, který máte co nejvíce vpravo. Cestou se nezastavujte a zachovejte naprosté ticho.  

Klepněte pro větší obrázek
 

Hrozny v kuchyni nejsou žádná hrůza  

Nejen vína, ale hlavně džemy, rosoly, želé, kompoty, mošty či sirupy si můžete z oblíbeného ovoce připravit. Jistě nikdo nepohrdne moučníkem nebo drůbeží na hroznech. Stačí zapojit fantazii a kuchařský um.  

Vinné hrozny ve vlastní šťávě  

Zralé, pevné a nepoškozené bobule hroznů odtrhejte od třapin, důkladně operte, nechte okapat, napěchujte do sklenic, uzavřete je víčky a sterilujte deset minut při teplotě osmdesátpět stupňů Celsia.  

Nakládané vinné hrozny  

1 kg hroznů

600 ml vody

250 ml vinného octa svařeného s citronovou kůrou, bazalkou a mátou

150 g cukru

kousek skořice

4 zrnka nového koření

5 hřebíčků

půl lžičky badyánu  

Zralé, pevné a nepoškozené hrozny odtrhněte od třapin, důkladně operte, nechte okapat a narovnejte do sklenic. Svařte vodu s cukrem, přidejte vinný ocet a veškeré koření nechte přejít varem a horkým roztokem zalijte hrozny.

Sklenice uzavřete víčky a sterilujte deset minut při teplotě osmdesát pět stupňů Celsia. Podávejte k pečenému či grilovanému masu, paštikám, masovým hašé a podobně.  

Klepněte pro větší obrázek
 

Hroznové želé  

6 listů bílé želatiny

250 g bobulí světlého hroznového vína

250 g bobulí modrého hroznového vína

1/8 l bílého vína

3/8 l jablečné šťávy

6 lžic cukru

2 lžíce citronové šťávy

půl litru mléka

1 sáček vanilkové omáčky v prášku nebo vanilkového pudinku

meduňka na ozdobení  

Želatinu změkčete ve studené vodě. Bobule vína omyjte teplou vodou, několik si jich dejte na stranu na zdobení, zbytek přepůlte a zbavte peciček. Zahřejte víno s jablkovou šťávou a ochuťte trochou cukru a citronovou šťávou.

V této směsi rozpusťte předem vymačkanou želatinu a pak nechte vychladnout. Do mísy nalijte část této tekutiny, nechte ztuhnout a navrstvěte na ni hrozny. Tento postup opakujte, dokud vše nespotřebujete.

Dejte do lednice asi na tři hodiny ztuhnout. Prášek na vanilkovou omáčku a dvě lžíce cukru rozmíchejte ve třech lžicích mléka. Zbytek mléka rozehřejte, vmíchejte prášek s mlékem, povařte a dejte vychladit.

Zbylé hrozny krátce ponořte do vody a obalte v cukru. Želé ozdobte cukrovými hrozny a lístky meduňky. Vanilkovou omáčku podávejte zvlášť. 

Kuřecí salát se sýrem a hrozny  

300 g kuřecích řízků

2 lžíce oleje

200 g modrých a 200 g zelených hroznů

50 g kešu oříšků

150 g plísňového sýra

1 hlávkový salát

6 lžic bílého vinného octa

špetka cukru

4 lžíce oleje na zálivku

sůl, pepř  

Kuřecí řízky osmahněte na rozpáleném oleji ze všech stran. Osolte a opepřete. Zmírněte oheň a opékejte ještě deset až patnáct minut, poté je nakrájejte na proužky. Operte hrozny, rozkrojte je a vyndejte jadérka.

Na suché pánvi opražte kešu, sýr pokrájejte na kostičky. Očistěte salát a natrhejte ho na menší kousky. Salátem vyložte mísu. Ostatní připravené přísady promíchejte a rozložte na salátové listy.

Zálivku připravte tak, že do octa vmícháte postupně trochu pepře, soli a cukru. Vešlehejte olej. Salát na míse zálivkou pokapejte a nechte ještě proležet.  

Džem z nedozrálých hroznů  

na 1 kg hroznů potřebujete 800 g cukru  

Používejte jen nedozrálé hrozny. Dobře je umyjte, po okapání zasypejte cukrem v plochém kastrolu a nechte asi hodinu proslazovat. Pak uveďte do prudkého varu.

Vařte asi patnáct až dvacet minut. Z povrchu sbírejte pěnu i pecičky. Po skončení varu plňte džem zahorka do malých vypařených skleniček, uzavřete, obraťte dnem vzhůru.  

Zaječí hřbet s hroznovým vínem  

1 zaječí hřbet

100 g slaniny

2 bobkové listy

snítka tymiánu

1 stroužek česneku

celerová nať

2 mladé sekané cibulky

5 cl pálenky

2 lžíce másla

100 g smetany

400 g bobulí hroznového vína

půl lžičky hořčice  

Hřbet prošpikujte slaninou, obložte bobkovými listy, tymiánem, rozetřeným stroužkem česneku, celerovou natí a sekanými cibulkami. Polijte polovinou pálenky a nechte den až den a půl marinovat. Občas obraťte.

Další den potřete hřbet rozpuštěným máslem a dejte na hodinu péci. Během pečení podlévejte a polévejte smetanou smíchanou s prolisovanou marinádou. Těsně před koncem pečení nasypte na hřbet bobule hroznů, polijte zbytkem pálenky a oflambujte.  

Potom hřbet přendejte na nahřátou hlubší mísu. Do šťávy přidejte lžíci smetany smíchanou s hořčicí a rozpusťte karamel přichycený na stěnách pekáče. Šťávou přelijte hřbet a podávejte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zabere vám to jen čtvrt hodiny

Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zab…

Nevíte už, jak se doma ochladit, ale na klimatizaci za desítky tisíc nemáte potřebné finance? Našli jsme pro vás jednoduchý návod, jak si takovou provizorní domácí klimatizaci vyrobit s minimálními náklady. Na nic tedy nečekejte a pusťte se do toho!

4.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |