vytisknout velikost písma Magnolie namnožíte ze semen: je to složitější, nikoli však nemožné

Víte, že právě magnolie (šácholany) se staly průkopníky pohlavního rozmnožování, když k němu začaly využívat hmyz? Seznamte se s jejich pradávnou historií i způsobem, jak si tyto dřeviny namnožit ze semen.

Nebude to trvat zas tak dlouho a vykvetou jedny z nejkrásnějších a nejzajímavějších dřevin – magnolie, česky správněji (i když to dnes zní možná už poněkud archaicky) nazývané šácholany.

 Klepněte pro větší obrázek
Magnolie mají nediferencovaný květ, kde je vše uspořádáno ve šroubovici

Tušíte, jak vznikly oba názvy?

Za své české jméno vděčí tato rostlina národnímu obrozenci a tvůrci celé řady našeho vědeckého názvosloví nejenom z oblasti botaniky Janu Svatopluku Presslovi (1791–1849), který ji pojmenoval podle její šištice neboli šáchu. Vědecky se magnolie nazývá na počest ředitele botanické zahrady v Montpelliere Pierra Magnola (1638–1715).

Příbuzenstvo skoro po celém světě

Šácholany daly název čeledi šácholanovitých, primitivních, a přitom kvetoucích dřevin, jež sestává z více než dvou set druhů dvanácti rodů vyskytujících se hlavně v jihovýchodní Asii a dále ve východní části USA, Mexiku i tropech Jižní Ameriky.

Šácholany jednotlivých druhů rostou jako keře i jako poměrně vysoké stromy. K nám se dostaly druhy především z Číny a Japonska, protože některé z nich jsou v našich podmínkách mrazuvzdorné.

Klepněte pro větší obrázek
Po opadání okvětních lístků se z opylených květů začnou tvořit šištice

Historie druhu je velmi stará

Díky paleontologickým nálezům zbytků pylových zrnek víme, že počátky kvetoucích rostlin můžeme klást do období druhohor, kdy jim společnost dělali poslední dinosauři.  

Květy dřevin příbuzných současným magnoliím byly mezi těmi prvními, jež se na Zeměkouli objevily, a právě ony byly prvními rostlinami, které pro své pohlavní rozmnožování začaly využívat pomoci hmyzu.

Stejně jako v dávných dobách, tak i dnes opylují tyto dřeviny brouci. Díky této úžasné spolupráci magnolie nevyhynuly, ale daly vzniknout pestré škále úžasných zahradních hybridů, jejichž kráse se můžeme obdivovat dodnes.  

Klepněte pro větší obrázek
Jakmile šištice neboli šách dozraje, semena se sama uvolní   

Nejznámější magnolie

Nejkrásnější, nejznámější a u nás nejčastěji pěstovaný je šácholan Soulangeův (Magnolia x Soulangiana). Jedná se o mezidruhový kříženec šácholanu obnaženého (Magnolia denudata) a šácholanu liliokvětého (Magnolia liliiflora).

Poprvé vykvetl velikými narůžovělými květy někdy kolem roku 1820 ve Fromontu nedaleko Paříže. Své jméno nese podle zahradníka, z jehož zahrad pochází. Dříve než vyraší listy, objevují se nápadné oboupohlavné květy ve tvaru kalicha.

Květ je svou stavbou velmi primitivní, nemá ještě diferencovaný kalich a korunu. Uvnitř květu je ve šroubovici uspořádána spousta tyčinek a na vrcholu květního lůžka je stejným spirálovým způsobem uspořádáno množství pestíků. Po odkvětu se vytváří šišticovité souplodí měchýřků – šách, v němž jsou uložena semena. 
 

Klepněte pro větší obrázek
Semena jsou poměrně veliká a výrazně zbarvená  

Jak pohlavně množit magnolie

Začněte sběrem semen. Musí být zralá, což poznáte podle toho, že se již sama začínají uvolňovat ze šáchu, jenž se otevírá. Šištice dejte do teplé místnosti a semena sama vypadnou. Těmi, která nevypadnou, se nemá cenu zabývat. Nejsou zralá a nevyklíčila by.

Jejich mastný, jakoby voskovitý obal důkladně omyjte v teplé vodě (někdo doporučuje promnout v sáčku s jemným pískem, jiný použít třeba i louhového mýdla a pak teprve opláchnout čistou vodou). Semena osušte a vydezinfikujte antimykotickým přípravkem (například Fundazolem). Stratifikujte je (lze je uložit do mikrotenového sáčku v ledničce).

Klíčí velmi nepravidelně, postupně a dlouho, proto je třeba počkat a výsevní nádobu hned nevyhazovat. Rostlinky, kterým s děložních lístků sama neodpadne skořápka, bývají slabší a většinou zajdou.

První rok je třeba rostliny včas na podzim uložit do studeného skleníku, aby pokud možno co nejdéle udržely listy, na jaře postupně zvykat na plné slunce a chránit před zmrznutím.

Klepněte pro větší obrázek
Magnolia stellata; foto: Profimedia 

Důležité je, aby nepřeschla, nezplesnivěla a prošla fází nízké teploty po dobu minimálně dvou až čtyř měsíců. Stratifikovat je můžete třeba i v chladničce v mikrotenovém sáčku s vlhkým propařeným pískem a rašelinou (nebo třeba perlitem).

Připravená semena vysévejte do hloubky jednoho centimetru v dubnu či květnu do pařeniště nebo skleníku. Po dobu klíčení se snažte udržet stálou teplotu a vlhkost, ale i když se vám to povede, nebude úspěšnost klíčení moc vysoká. 

Pokud se dopracujete ke klíčivosti okolo padesáti procent, můžete to považovat za veliký úspěch. Po vyklíčení a zesílení rostlinek je možno je opatrně přesadit do větších pěstebních kontejnerků a předpěstovat až do velikosti vhodné k výsadbě na stanoviště.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |