Magnolie, léčiví poslové jara

Magnolie, léčiví poslové jara

Magnolie, česky šácholany, jsou prvními jarními dřevinami s výraznými květy. Málokdo však ví, že jsou nejen posly konce zimy, ale rovněž léčivé krasavice potírající mnohé lidské neduhy.

Pamětníci dávných časů

Rod Magnolia neboli šácholan je starobylou skupinou krytosemenných rostlin čítající asi 120 druhů. Mezi botaniky jsou šácholanovité rostliny považovány za jedny z nejstarších kvetoucích rostlin. V mírném a tropickém pásmu jihovýchodní Asie rostou asi dvě třetiny druhů, ostatní můžete najít od jihovýchodu Severní Ameriky po jižní Brazílii.

magnolia soulangeana detail kvetu.jpg
Nejznámější druh šácholanu – Magnolia x soulangeana

Neuspořádaná krása

Magnolie na světě rostou již přes 100 miliónů let. Jejich květy jsou většinou velmi výrazně zbarvené a dosahují nemalých rozměrů. Když je však začnete sledovat zblízka, zjistíte v nich jistou neuspořádanost. Skutečně, květ magnólie má velmi primitivnáí mnohačetné uspořádání květních obalů, tyčinek a pestíků. Příznačná je doba kvetení - asijské keřovité druhy kvetou většinou před olistěním během časného jara (od března), americké i některé asijské stromovité druhy teprve po olistění ještě v červnu i červenci. Známé jsou i druhy stálezelené, u nás však neodolné. Zralá semena visí na dlouhých poutkách ze souplodí měchýřků zvaných šáchy.

Krása a zdraví ruku v ruce

Málokdo ví, že jsou magnólie i významné léčivé rostliny. Jejich kůra je součástí řady orientálních drog. Některé látky (zejména lignanoidy) mají významné anxiolytické (proti úzkosti), antioxidační (zametači volných radikálů) a protizánětlivé účinky. Dále vykazují schopnost posílení činnosti mozku a zlepšení paměti. Léčivých účinků magnolie se užívalo proti horečkám, revmatismu, bronchitidě, obrnám či průjmům. Magnolie byly využívány ale i v čajích a likérech. Mezi jejich nejvýznamnější obsahové látky patří fenoly magnolol a honokiol. Výzkumy posledních let ukazují, že obě látky zasahují do buněčných procesů spojených s programovanou buněčnou smrtí (apoptózy) a omezují růst nádorů.

Nevinná vůně

Magnoliové květy mají typicky intenzívní sladkou a současně svěží plnou vůni připomínající poněkud směs jasmínu a pomerančových květů, někdy i ylang-ylangu a konvalinky, podle druhu rostliny. Jen ojediněle se však zpracovávají na vonný extrakt (většinou se používají magnoliové kompozice uměle sestavené, například k parfemaci pudrů a přípravků dekorativní kosmetiky). Vůně magnolií údajně navozuje romantické snění, vzbuzuje něhu a čistou lásku a v květomluvě označuje nevinnost a půvab.

Zdomácnělá krasavice

V České republice se můžeme nejčastěji setkat s magnólií Soulangeovou (Magnolia x soulangeana), kterou můžete vidět téměř ve všech větších a reprezentativních parcích a zahradách. Známá je i řada jejích kultivarů lišících se zejména vybarvením a tvarem květů. Do městských předzahrádek je vhodná magnolie hvězdovitá (Magnolia stellata). Méně lidí si povšimne magnolie přišpičatělé (Magnolia acuminata) s nevýraznými zelenavými květy kvetoucími až po olistění. Tento původem severoamerický strom je ve své domovině využíván i jako zdroj dřeva. Po olistění kvete i magnolie tříplátečná (Magnolia tripetala). Ta na sebe upozorňuje bílými, výrazně vonícími květy na koncích letorostů s deštníkovitě uspořádanými listy (právě asijské zástupkyně s tímto znakem jsou farmaceuticky významné).

Milují slunce a bezpečí

Všechny pěstované druhy, variety a kultivary vyžadují slunné až polostinné stanoviště. Doporučují se pro ně mírně kyselé půdy. Raně kvetoucí druhy rostou nejlépe v chráněné poloze, v létě kvetoucí druhy vyžadují volná stanoviště. V hlubším zastínění rostliny špatně kvetou. Vhodné uplatnění nacházejí magnólie zejména jako solitéry. Řez rostlin a obdělávání půdy v oblasti kořenů není doporučováno. Botanické druhy lze množit semeny, kultivary specifickým řízkováním, případně hřížením. Relativně problematické rozmnožovaní je však důvodem vyšší ceny rostlin.

magnolia denudata.jpg
Vzácný druh Magnolia denudata

Víte, že...

…ve východní Asii jsou magnolie prastarými kulturními rostlinami? Například magnolie obnažená (Magnolia denudata) byla ceněna jako chrámový strom již během dynastie Tang (618-908). Magnolie příslušely zprvu pouze císaři, který je daroval jako zvláštní vyznamenání.
…pro Číňany jsou symbolem ženské krásy, čistoty a sladkosti…
…v Japonsku si s buddhismem v 7. století našly cestu do zahradního umění, literatury a malířství…
…stát Mississippi je někdy přezdíván „Magnolia State“ pro velké množství zde rostoucích magnólií a magnólie velkokvětá (Magnolia grandiflora) je ve státě Louisiana státním symbolem…

Doporučujeme

Články odjinud