vytisknout velikost písma Madeleine Albrightová kmotrou více než 60leté borovice Thunbergovy

Madeleine Albrightová kmotrou více než 60leté borovice Thunbergovy

Téměř 2,5 metru vysokou a přes šedesát let starou tvarovanou borovici Thunbergovu vysadila v Japonské zahradě, expozici Botanické zahrady hlavního města Prahy, Madelaine Albrightová coby její kmotra. Slavností výsadba proběhla 25. října v rámci projektu Kořeny osobností v botanické zahradě a Albrightová se stala 54 osobností, která se do projektu zapojila.

Dřevina byla vypěstována v Japonsku, tam také získala svůj nádherný tvar. Do Prahy se dostala oklikou přes Holandsko, kde ji zahradníci dopěstovali do nynější velikosti. Její okolí bude v budoucnu dotvořeno sadovými úpravami, takže borovice bude vyrůstat ze stylizovaného kamenného moře tak, jak je to pro japonské zahrady typické.

Kořeny osobností

V Japonské zahradě má svoji dřevinu i Václav Havel, který zde v roce 2009 vysadil japonskou sakuru. K dnešnímu dni se do projektu Kořeny osobností zapojilo více jak 50 osobností z různých oblastí kulturního a společenského života.

Kromě již zmíněného Václava Havla například režiséři Miloš Forman a Otakar Vávra, spisovatelé Ludvík Vaculík a Ivan Klíma, olympionici Věra Čáslavská, Štěpánka Hilgerová, Dana Zátopková a Martin Doktor, architekta Eva Jiřičná a mnozí další.

„Projekt Kořeny osobností byl zahájen v roce 2009. Cílem je seznámit veřejnost s krásami botanické zahrady a přiblížit významné postavy vědy, umění, sportu i společenského života prostřednictvím neméně zajímavých rostlin. Tím, že zde jednotliví partneři projektu zakoření, stanou se stejně jako jejich rostliny nedílnou součástí našich expozic,“ řekla o projektu Věra Bidlová z botanické zahrady.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 

Madeleine Albrightová

Madeleine Albrightová se narodila jako Marie Jana Korbelová 15. 5. 1937 v Praze. Její otec, diplomat Josef Korbel, byl i s rodinou donucen po obsazení republiky v roce 1939 uprchnout do Londýna, později získali azyl ve Spojených státech amerických.

V devadesátých letech se stala velvyslankyní Spojených států při OSN. Vrcholem její politické kariéry se stal rok 1996, kdy ji prezident Bill Clinton navrhl na post ministryně zahraničí. Americký senát ji jednohlasně zvolil a Madeleine Albrightová se tak stala první ženou, zastávající tuto funkci.

Dnes přednáší na Georgetown University, zabývá se mezinárodními vztahy a mimo jiné také spisovatelskou činností. Letos na jaře prezident Barack Obama udělil Madeleine Albrightové Prezidentskou medaili svobody.

Borovice Thunbergova

Borovice Thunbergova (Pinus thungerii) je jehličnan pocházející z Japonska. Ve své domovině bývá často tvarován jako bonsaj, ale vysazuje se i do sadů a parků, kde je tvarován do podoby starých, nepříznivými podmínkami utvářených borovic. Má silné tmavozelené jehlice, seskupené do svazečků po dvou.

Na kmeni se vytváří hrubě rozpraskaná borka, která vytváří dramatický vzhled. Borovice Thunbergova velice dobře snáší nepříznivé podmínky, v přírodě přežívá v chudých kamenitých půdách, často v extrémních klimatických podmínkách.

Foto: Botanická zahrada hlavního města Prahy

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |