vytisknout velikost písma Maceška: rostlina na balkony, terasy i záhony

Macešky zahradní (Viola x wittrockiana) část pěstitelů chápe jen jako výzdobu hrobů, což je škoda. Tyto dvouleté rostliny pestrých barev totiž naleznou mnohem širší uplatnění – hodí se do truhlíků i na záhony. Víte, jak je správně pěstovat?

Zahradní macešky nejsou původním rostlinným druhem. Vznikly v devatenáctém století zkřížením několika druhů rodu Viola, přičemž dnes známe více než sto nejrůznějších odrůd s výškou od deseti do třiceti centimetrů. Barva květů sahá od bílé až po černou.

Přehled kultivarů macešky zahradní
Název kultivaru Barevná kombinace Výška
'Adonis' modrá s bílofialovým středem 15 cm
'Bílá' bílá s purpurovým okem 15 cm
'Black King' černá 15 cm
'Clear Crystals' oranžová, purpurová 15 cm
'Červená' červená s černým okem 15 cm
'Frilly F1' (zkadeřená) bílá až purpurová, směs barev 15 cm
'Giant Foreruner Ruby' růžová s modrými proužky uprostřed 15 cm
'Joker Blue Yellow' žlutá s tmavě modrou 15 cm
'Joker Violet Gold F2' fialová se žlutým stříkáním 15 cm
'Modrá' světlemodrá s fialovým okem 15 cm
'Oranžová' oranžová s purpurovým okem 15 cm
'Rippling Waters' tmavěfialová s bílým lemováním 15 cm
'Rococo směs' (vlnitá) směs žluté až purpurové barvy 15 cm
'Směs bez oka' směs barev 15 cm
'Směs s okem' směs barev s tmavým okem 15 cm
'Weseler Eis Mix' směs barev s tmavým okem 15 cm
'XXL F1' směs barev 15 cm
'Žlutá' žlutá s tmavým okem 15 cm

Předpěstování je náročnější

S předpěstováním macešek začínejte od června, pak se dlouho budete těšit ze záplavy nádherných květů, protože rostliny pokvetou tentýž rok na podzim a pak znovu další rok na jaře. Výsev založený na přelomu srpna a září nakvétá další rok v měsících únoru až březnu.

Klepněte pro větší obrázek
Nebojte se popustit uzdu fantazie a udělejte z macešek třeba koberec; foto: Peter Gajdoštin, SEMO

Semena vysévejte do vyhřátého pařeniště nebo skleníku, kde teplota neklesá ani v noci pod patnáct stupňů. Po výsevu musíte místo s klíčícími semenáčky udržovat vlhké, jinak hrozí zaschnutí vyvíjejících se zárodků, tedy jejich úhyn.

Mladé, silné exempláře vysazujte od srpna do nádob. Na záhon ještě nepatří, poškodily by je první mrazíky. Rostliny v nádobách přestěhujte na světlé místo, kde nemrzne. Tam vám vydrží až do jara, kdy je přemístíte na finální stanoviště.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadají mladé rostlinky před pikýrováním; foto: Peter Gajdoštin, SEMO

V dubnu na záhony

Řádně vyvinuté kvetoucí rostliny vysazujte na záhony v teplejších polohách již od poloviny dubna. V oblastech, kde hrozí ještě přímrazky, si musíte počkat až na dobu po ,,zmrzlých mužích“ a sázet až v polovině měsíce května, a to ve sponu dvacet krát dvacet centimetrů.

Rostliny ponechané v nádobách umístěte na předem připravené stanoviště. Maceškám vyhovuje rozptýlené sluneční světlo spojené s s propustnou půdou dostatečně zásobenou živinami a vláhou. Nesnášejí přímé sluneční světlo a sucho.

Klepněte pro větší obrázek
Kombinace černé a oranžové barvy se uplatní i v moderně pojatém aranžmá; foto: Peter Gajdoštin, SEMO

Při správném umístění a odpovídající péči macešky pokvetou celé léto až do podzimu. Pravidelně je zalévejte a udržujte půdu kyprou, prostou plevelů. Život rostlin ukončí až první mrazíky v pozdním podzimu.

Macešky se výborně hodí do různých kvetoucích kompozic, nejvíce parády nadělají s afrikány, astrami čínskými, begoniemi a dalšími rostlinami, které hýří nádhernými barvami po celé letní období.

Pozor na škůdce

Macešky na choroby netrpí, ale škůdci je mohou potrápit. Většina z vás pravděpodobně ví, jak to dopadne po nájezdu slimáků. Rostliny mají okousané části nebo i celé listy, mladé semenáčky bývají velmi často zničeny úplně.

Klepněte pro větší obrázek
Dobrá péče zajistí, že rostlina bohatě pokvete; foto: Peter Gajdoštin, SEMO

Na likvidaci těchto úporných škůdců existuje mnoho řešení, problém však je, že žádné z nich neplatí univerzálně. Co funguje u jednoho zahrádkáře, nemusí fungovat u druhého, takže je nutné hledat to, co na „vaše“ slimáky zabere.

Vyzkoušejte třeba modré granule Vanish nebo parazitické hlístice. Můžete se také pokusit vytvořit past: do spodní části zavařovací sklenice nalijte pivo a zapusťte ji do země. Slimáci do ní vlezou za nápadnou vůní, ale ven se už nedostanou a utopí se.

Napadení mšicemi poznáte velmi snadno. Exempláře mají zkroucené listy a při silném napadení zakrní. Proti mšicím účinkuje postřik mýdlovou vodou nebo chemickým přípravkem Decis.


Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |