vytisknout velikost písma Lze ochránit angrešt před americkým padlím?

Americké padlí je nejhorší chorobou angreštových kultur: během pár měsíců dokáže znehodnotit skoro celou úrodu. Existuje však několik postupů, jimiž lze angrešt, není-li příliš oslabený a starý, ochránit.

Americké padlí angreštové (Podosphaera mors-uvae), nazývané někdy také hnědé padlí, se na náš kontinent rozšířilo z Ameriky. Jeho výskyt je potvrzen v celé Evropě, Číně i v zemích Dálného východu. Odborná literatura uvádí, že se tato choroba objevuje také na rybízu (zvlášť černém) a jostě.

Americké padlí angreštové vs. nové rezistentní odrůdy

Americké padlí angreštové vs. nové rezistentní odrůdy

Klepněte pro větší obrázek
Takovéto plody vídáme v současnosti bohužel čím dál tím méně

Padlí angreštové zamořilo celou Evropu  

Jedná se o velmi rychle se šířící houbovou chorobu z čeledi Erysiphaceae, poškozující angrešt, rybíz a jostu. Bílé povlaky hostují na nových letorostech, jejichž listy se nepřirozeně kroutí a předčasně opadávají. Stejnými příznaky trpí i plody.  

Jak pěstovat angrešt

Jak pěstovat angrešt

Padlí se šíří konidiemi (nedokonalým stadiem) klíčícími při teplotách dvacet až dvaadvacet stupňů Celsia a přenášenými větrem. Tvorba spor probíhá v hnědém porostu: ten představuje druhou vývojovou fázi nemoci, jejíž patogeny přezimují pod šupinami pupenů.  

Klepněte pro větší obrázek
Padlí je nejúpornější nemocí angreštu; foto: OSU  

Výskyt padlí omezují některé povětrnostní vlivy, jako je trvalejší déšť nebo dlouhodobé sucho ve spojení s vysokými teplotami. Rozvoji této choroby naopak nejvíce vyhovuje polostín a vlhčí vzduch.  

Jak proti padlí bojovat  

Velmi důležitým činitelem při ochraně proti padlí je mechanická ochrana, což prakticky znamená porosty pravidelně prosvětlovat a udržovat prostor okolo nich čistý: na jaře odstraňte staré výhony a korunku (nebo keř) provzdušněte. Veškeré spadané listí i jiné zbytky shrabte železnými hráběmi a spalte.  

Při nákupu v zahradnických centrech vybírejte pouze kultivary, jež jsou vůči padlí rezistentní, jako například oblíbené ‘Invicta‘ nebo ‘Černý neguš‘. Ušetříte si tak práci i lítost nad zničenými porosty.

Klepněte pro větší obrázek
Správná péče se odrazí na celkovém stavu rostliny  

Postřikem přírodě neuškodíte  

Pro chemickou ochranu angreštů použijte nejlépe český postřik Bioton, fungující na neškodné přírodní bázi (při výrobě se uplatnily potravinářské polotovary, například řepkový olej). S postřikem začněte v době, kdy naraší listy.   

K rozmíchanému postřiku přidejte trochu smáčedla (například jar) a připraveným roztokem dokonale postříkejte celou rostlinu. Aplikaci opakujte v několikadenních odstupech až do nasazení plodů.  

Nakupujte rezistentní kultivary

Klepněte pro větší obrázek
‘Černý neguš‘, rezistentní kultivar s vysokou plodností  

U starých a zesláblých exemplářů však často nepomáhá proti padlí vůbec nic: ani postřik, natož pravidelná péče. V takovém případě nezbývá než celou rostlinu vykopat, spálit a pořídit některou z popisovaných odolných odrůd. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A