vytisknout velikost písma Lze ochránit angrešt před americkým padlím?

Americké padlí je nejhorší chorobou angreštových kultur: během pár měsíců dokáže znehodnotit skoro celou úrodu. Existuje však několik postupů, jimiž lze angrešt, není-li příliš oslabený a starý, ochránit.

Americké padlí angreštové (Podosphaera mors-uvae), nazývané někdy také hnědé padlí, se na náš kontinent rozšířilo z Ameriky. Jeho výskyt je potvrzen v celé Evropě, Číně i v zemích Dálného východu. Odborná literatura uvádí, že se tato choroba objevuje také na rybízu (zvlášť černém) a jostě.

Americké padlí angreštové vs. nové rezistentní odrůdy

Americké padlí angreštové vs. nové rezistentní odrůdy

Klepněte pro větší obrázek
Takovéto plody vídáme v současnosti bohužel čím dál tím méně

Padlí angreštové zamořilo celou Evropu  

Jedná se o velmi rychle se šířící houbovou chorobu z čeledi Erysiphaceae, poškozující angrešt, rybíz a jostu. Bílé povlaky hostují na nových letorostech, jejichž listy se nepřirozeně kroutí a předčasně opadávají. Stejnými příznaky trpí i plody.  

Jak pěstovat angrešt

Jak pěstovat angrešt

Padlí se šíří konidiemi (nedokonalým stadiem) klíčícími při teplotách dvacet až dvaadvacet stupňů Celsia a přenášenými větrem. Tvorba spor probíhá v hnědém porostu: ten představuje druhou vývojovou fázi nemoci, jejíž patogeny přezimují pod šupinami pupenů.  

Klepněte pro větší obrázek
Padlí je nejúpornější nemocí angreštu; foto: OSU  

Výskyt padlí omezují některé povětrnostní vlivy, jako je trvalejší déšť nebo dlouhodobé sucho ve spojení s vysokými teplotami. Rozvoji této choroby naopak nejvíce vyhovuje polostín a vlhčí vzduch.  

Jak proti padlí bojovat  

Velmi důležitým činitelem při ochraně proti padlí je mechanická ochrana, což prakticky znamená porosty pravidelně prosvětlovat a udržovat prostor okolo nich čistý: na jaře odstraňte staré výhony a korunku (nebo keř) provzdušněte. Veškeré spadané listí i jiné zbytky shrabte železnými hráběmi a spalte.  

Při nákupu v zahradnických centrech vybírejte pouze kultivary, jež jsou vůči padlí rezistentní, jako například oblíbené ‘Invicta‘ nebo ‘Černý neguš‘. Ušetříte si tak práci i lítost nad zničenými porosty.

Klepněte pro větší obrázek
Správná péče se odrazí na celkovém stavu rostliny  

Postřikem přírodě neuškodíte  

Pro chemickou ochranu angreštů použijte nejlépe český postřik Bioton, fungující na neškodné přírodní bázi (při výrobě se uplatnily potravinářské polotovary, například řepkový olej). S postřikem začněte v době, kdy naraší listy.   

K rozmíchanému postřiku přidejte trochu smáčedla (například jar) a připraveným roztokem dokonale postříkejte celou rostlinu. Aplikaci opakujte v několikadenních odstupech až do nasazení plodů.  

Nakupujte rezistentní kultivary

Klepněte pro větší obrázek
‘Černý neguš‘, rezistentní kultivar s vysokou plodností  

U starých a zesláblých exemplářů však často nepomáhá proti padlí vůbec nic: ani postřik, natož pravidelná péče. V takovém případě nezbývá než celou rostlinu vykopat, spálit a pořídit některou z popisovaných odolných odrůd. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |