Listy vašich pokojovek se mění? Možná je špatně hnojíte

Listy vašich pokojovek se mění? Možná je špatně hnojíte

Při pravidelné kontrole pokojových rostlin můžete objevit, že s listy se děje něco podivného. Dochází ke změnám jejich zabarvení, ke skvrnitosti nebo kroucení. Nemusí se jednat o signál prozrazující napadení škůdcem; spíše je to způsob, kterým rostlina varuje, že má potíže způsobené chybami pěstitele.  

Když chybí dusík

V těchto případech bývá častou příčinou nesprávné hnojení nebo nedostatečný příjem živin. Když se začne větší množství starších listů podezřele barvit světle zeleně až žlutě, trpí rostliny s největší pravděpodobností nedostatkem dusíku.

Jaké je řešení tohoto problému? Vysoký podíl dusíku obsahuje většina plných hnojiv, proto neváhejte a použijte je. Obzvlášť rychle působí v podobě tekutého hnojiva.  

Když chybí fosfor

Pokud má vaše rostlina vykvést, ale stále se jí to nedaří, může být na vině nedostatek fosforu. Dopřejte jí hnojivo přímo pro kvetoucí rostliny, které obsahuje vyšší podíl uvedeného prvku.  

Když chybí železo

Rostliny v domácnosti (zvláště citrusy a azalky) mohou trpět také nedostatečným příjmem železa. Mladé listy žloutnou, někdy mají dokonce jen zelené žilky. Léčebnou kúrou je logicky hnojivo s obsahem tohoto prvku.

Rostliny zalévejte pokud možno měkkou dešťovou vodou (nebo alespoň vodou odstátou), protože zálivka vodou vápenitou omezuje dostupnost železa pro jejich kořeny.  

Přírodní léčba bez chemie

Pokud chcete vyzkoušet jinou léčbu, stará rada praví, že k uzdravení přispěje česnek a cibule. Stroužek česneku rozřízněte a listy jím potřete. Tuto kúru po týdnu opakujte.

A co s cibulí? Slupky přelijte vařící vodou (opět nejlépe dešťovou) a nechte odstát čtyřiadvacet hodin. Postižené rostliny potom vykoupejte v cibulovém výluhu; postavte je například do vany či sprchového koutu a konvičkou důkladně osprchujte. 

Doporučujeme

Články odjinud