vytisknout velikost písma Lípa, voňavé potěšení

Léto vám zpříjemní medově vonné květy lípy. Za dávných časů si ji znepřátelení sousedé sázeli na hranici svých území, aby se smířili. Lípa však je nejen stromem smíření a lásky: má i léčebné účinky.

Velké a malé listy

Tento tradiční strom se u nás vyskytuje v sedmi druzích, ale pouze lípa velkolistá a malolistá se používají k léčebným účelům. Liší se od sebe velikostí listů, zbarvením chloupků a množstvím květů.

Klepněte pro větší obrázek
Při sbírání lipového květu dejte pozor na včelky

Lípa velkolistá kvete přibližně o dva týdny dříve než malolistá, v teplých oblastech již koncem května. Lípa malolistá je mohutným stromem s košatou korunou a s možností dožít se úctyhodného stáří. Má žluté, medově vonné květy s dostatkem tyčinek. Kvete v červnu a ve vyšších polohách v červenci.

Léčivé účinky našeho národního stromu

Lipový květ se používá proti nachlazení, při zahlenění dýchacích cest, při horečkách, revmatismu, poruchách krevního oběhu a křečích zažívacího ústrojí. Zvyšuje vylučování moči a žaludečních šťáv, zlepšuje trávení. Používá se ve formě čajů, kloktadel, ústních vod nebo přísad do koupelí.

Klepněte pro větší obrázek
Lípa prá dokáže člověku dodat energii a zklidnit jej

Listy spařené vodou se míchaly s vínem a přikládaly na končetiny při svalových křečích a na popáleniny. Lípa má navíc působit také na naši psychickou pohodu – pokud patříte mezi lidi, co vidí všechno černě, zkuste pobývat u jejího kmenu.

Sbírání a sušení

Sbíráme květ s podpůrným listenem, v květnu až červnu a v červnu až červenci. Květ trháme ještě před rozkvětem či krátce po rozkvětu, než se začnou tvořit plody. Ty nesmějí ve směsi být. Květy sušíme v načechraných vrstvách, maximálně do pěti centimetrů.

Klepněte pro větší obrázek
Po odkvětu vytvořené plody už nesbíráme

Sušíme ve stínu, nejlépe přirozeným teplem a odděleně od cizích látek, protože jejich pach květy snadno přejímají. Během sušení květy čechráme a usušené balíme do papírových pytlíků. Sesychací poměr je pět ku jedné.

Lipové čajíčkování

Klasický lipový čaj proti nachlazaní si připravíte tak, že dvě čajové lžičky nařezaného květu přelijete čtvrtlitrem vařící vody. Po patnácti minutách přecedíte. Čaj se pije třikrát denně. Účinek zlepšíte smícháním s jinými plody či bylinkami, například s černým bezem.

Dvě vrchovaté lžíce květu můžete smíchat s jednou lžící natě mateřídoušky a přelít půl litrem vařící vody. Po deseti minutách pijte teplé a slazené. Další lahodný čaj si připravíte ze směsi lipového květu, heřmánku, sušených borůvek, sušených šípků bez semen i chloupků a máty.

Jednu vrchovatou lžíci připravené směsi přelijete čtvrtlitremn vroucí vody a po deseti minutách přecedíte. Lipový čaj se může pít denně a oslazený medem jistě zachutná i dětem.

Jak na migrénu

Třicet gramů lipového květu na jeden litr vody nechte vařit patnáct minut a pijte před jídlem. Je to dobrý lék proti migréně.

Klepněte pro větší obrázek
Lipový květ sušíme stejně jako ostatní bylinky na stinném místě

Jak na kůži s ekzémem

Připravte si dvě lžíce lipových květů, dvě lžíce pšenice a jednu lžíci heřmánku. Směs vložte do látkového nebo síťovaného pytlíčku, převažte provázkem a vhoďte do vody ve vaně, která není příliš horká. Užívejte si koupele, ne však víc jak dvacet minut.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |