Lípa je národním stromem nejen Čechů, ale všech Slovanů, kteří ji považovali za posvátnou a ochraňující. Údajně v její koruně sídlili spravedliví a dobří duchové, proto lidé lípu dříve vysazovali u svých obydlí a její dřevo využívali k výrobě nádobí do domácnosti. Kromě toho však strom získal nezastupitelné místo v lidovém léčitelství, kdy se využívají zejména květy.
Květ lípy je třeba sbírat před jeho úplným rozkvětem – tedy sotva se květy začínají otevírat či jsou ještě v poupatech. To podle umístění stromu a počasí může být od konce května či začátku června až do července. Ke sběru květů si vyberte strom, který stojí daleko od silnic a dalších zdrojů znečištění. Květy otrháváme přímo ze stromu a větvě se přitom snažíme nepolámat.
Lípa léčí chřipku i potíže se zažíváním
Lipový květ patří k oblíbeným přírodním prostředkům k léčbě chřipky a nachlazení. Má potopudný účinek a dokáže snižovat horečku, čistí dýchací cesty a uvolňuje hleny, pomáhá tedy i s kašlem. Také ředí krev, proto působí proti zánětu žil, angině pectoris, infarktu a mrtvici. Také lze lípu užívat při žaludečních nevolnostech, nadýmání, zácpě a dalších problémech se zažíváním. Lípa pomáhá s akutními problémy, ale lze ji užívat i trvale, kdy se její účinky projevují postupně a ona pomalu stabilizuje celý organismus.
Recept na sirup z lípy
Budete potřebovat:
- 300 gramů čerstvě natrhaných lipových květů
- 5 chemicky neošetřených citronů
- 2 kila cukru
- 2 litry vody
Květy lípy neoplachujte, abyste nepřišli o pyl plný účinných látek. Abyste se ale zbavili nechtěných broučků, položte květy na noviny a nechte je tak pár hodin. Mezitím převařte vodu a nechte ji důkladně vychladnout.
Do třílitrové sklenice naskládejte květy, které budete prokládat kolečky ze dvou citronů. Zalijte vodou, do níž jste přimíchali šťávu ze tří zbývajících citronů. Nechte květy louhovat minimálně 24 hodin, poté přeceďte přes plátno či čistou utěrku.
Tekutinu přiveďte k varu a při nízké teplotě nechte probublávat, dokud sirup nebude mít požadovanou hustotu. Plňte do čistých suchých sklenic, které můžete kvůli konzervaci těsně před tím vypláchnout čistým alkoholem. Zavíčkujte a uložte na chladné a temné místo.
Pokud chcete v sirupu zachovat více účinných látek, nevařte ho. Jen směs zahřejte, aby se cukr rozpustil. Takový sirup má kratší dobu trvanlivosti a je lepší ho po otevření lahve skladovat v ledničce. Plňte do čistých, suchých lahví, které jsme umyté nechali nahřát v troubě na 100 °C. Nakonec se vyplatí do lahve nalít jednu lžíci vysokoprocentního alkoholu, který zabrání růstu bakterií a plísní.
Nebo vyzkoušejte lipový likér
Budete potřebovat:
- litr vody
- 500 gramů cukru
- ½ litru lihu nebo 1 litr vodky
- 3 větší hrsti natrhaného květu
Květy necháme odpočinout, aby z nich vylezli všichni broučci. Pak naložíme květy do alkoholu a necháme dva týdny stát. Občas zamícháme/protřepeme. Po dvou týdnech svaříme vodu s cukrem a necháme vychladnout. Přecedíme směs s lipovým květem a smícháme obě tekutiny. Necháme ještě několik týdnů zrát. Likér se užívá k léčbě rýmy, kašle, zánětu průdušek, onemocnění ledvin, močového měchýře, žaludku, při nemocech střev a revmatismu.
VIDEO: Jaké bylinky vám pomohou k detoxikaci organismu?