vytisknout velikost písma Lilek baklažán může růst i u vás na zahradě

Teplomilné zeleniny u nás zdomácněly a není problém vypěstovat je v teplých oblastech ve volné půdě. Jinde je třeba skleník či fóliovník – máte-li ho, pusťte se směle do pěstování lilku čili baklažánu.

Teplomilný krasavec

Lilek se k nám dostal až z daleké východní Indie, kde v teplém klimatu roste jako trvalka. Za dobu existence v Evropě (zhruba od 15. století) se vyskytly různé názory na vhodnost konzumace jeho plodů a pěstoval se hlavně jako okrasná rostlina.

Některé národy považovaly přílišnou konzumaci plodů lilku za nebezpečnou: měla způsobovat pominutí mysli. Rostlině se tak dostalo například od Řeků nelichotivého názvu „jablko bláznů“.

Klepněte pro větší obrázek
Pěstování lilku, obzvlášť jinak než tmavě zbarveného, u nás není moc rozšířené

Lilek má teplo stejně rád jako papriky. V příznivých podmínkách naroste do více jak metrové výšky a na podzim budete sklízet plody zajímavé barvou i tvarem.

Lesklá, tmavě fialová slupka a protáhlý plod jsou nejtypičtější znaky baklažánu, existují i odrůdy se slupkou v barvě světlé až do růžova a s plody hruškovitého tvaru.

Žije nočním životem

Lilek je příbuzný s rajčaty i paprikami (také bramborem a tabákem) a stejně jako tyto rostliny roste v noci. Podobně jako rajčata tvoří i postranní výhony, které je třeba včas odstraňovat.

Nejlépe je ponechat rostlině čtyři výhony – lilek bude silnější a vytvoří větší plody. Těch by mělo k dopěstování zůstat celkově pět až sedm, pak se můžete dočkat plodů váhy kolem půl kilogramu i více a třiceti centimetrů dlouhých.

Lilek pro dietní stravování

Nedejte na pověry a klidně se pusťte do pěstování a pojídání lilků – mají schopnost poradit si s neduhy zažívacími a poruchami výměny látkové. Plody obsahují dostatek vitaminů A, B a C, ale hlavně některé minerály – draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, sodík, zinek a železo.

Klepněte pro větší obrázek
Pektin obsažený v plodech snižuje krevní tlak

Tyto látky napomáhají správné funkci jater, snižují cholesterol v krvi, lilek je vhodný i pro diabetiky, jelikož upravuje hladinu krevního cukru. Pektin obsažený v značném množství v dužině výborně pročistí střeva od nestrávených zbytků potravy.

Plody před úpravou neloupejte, pod slupkou je v dužině ukryto nejvíce rutinu – látky, která zpevňuje cévní stěny.

Předpěstování je nutné

Baklažán musíte vysévat už od poloviny února do počátku března, podobně jako papriky. Tepelné nároky jsou shodné, a jakmile rostlinky vytvoří první pravé lístky, je potřeba přesadit je do květináčů o průměru osm až deset centimetrů.

Po celou dobu předpěstování by neměla teplota klesnout pod osmnáct stupňů, sazenice chtějí i dost světla, aby nebyly slabé.

Teplo a bezvětří

Do skleníku můžete lilky vysazovat již koncem dubna na vzdálenost čtyřiceti centimetrů, vždy po jedné rostlině. Jak už jsem se zmínila, je třeba ponechat jen čtyři hlavní výhony a postranní vyštipovat.

Klepněte pro větší obrázek
Keříky dosahují výšky kolem 50 centimetrů

Nezapomeňte také na to, aby k lilkům měly přístup včely kvůli opylení květů. Jinak byste musely nastoupit se štětečkem a opylovat rostliny vlastnoručně. Chce to tedy skleník větrat, ale průvan není právě to, po čem lilek touží.

Po nasazení plodů ponechejte jen vybraný počet pěti či sedmi a zbytek odstraňte. Dá se říct, že lilek je z teplomilných zelenin nejteplomilnější: špatně by vám rostl i ve studených zamokřených půdách, zato humózní, hlubší a dobře zpracovaná půda mu půjde k duhu.

Klepněte pro větší obrázek
Sklízí se pevné plody s lesklou slupkou

Žízeň je veliká

Jakmile začne lilek tvořit plody, zvyšují se jeho nároky na vláhu. Nezalévejte vodou studenou, příliš tvrdou a máte-li možnost kapénkové závlahy, není co řešit.

Přihnojování stačí stejně často jako pro plodové zeleniny ostatní, a to buď hnojivem na plodové zeleniny, nebo Kristalonem dle návodu.

Lilek fialový či jiný?

Z odrůd u nás pěstovaných se nabízí ‘Český raný’ – lilek s fialovou lesklou slupkou a plody asi dvaceticentimetrovými. Bílou odrůdu lilku najdete pod názvem ‘Beatrice’, ‘Klara’ je odrůda fialová a lilek ‘Serena’ má slupku spíše růžovou.

Klepněte pro větší obrázek
Mix barev bude vypadat lákavě hlavně na talíři; foto: www.semo.cz

Plody sklízejte se stopkou před plnou zralostí, budou mít pevnější dužinu a jemnější chuť. Přezrálé plody mívají nahořklá semena, která je pak lépe vydlabat, jinak je chuť dužiny jemná a příjemná.

Budete-li baklažán chvíli skladovat, nedávejte plody do chladničky, získaly by nahořklou chuť.

Na mnoho způsobů

Lilek můžete konzumovat jako hlavní chod, přílohu či z něj udělat chutný salát. Zkoušet různé variace můžete po celý rok – dojdou-li vám vlastní výpěstky, není problém kdykoliv plody koupit.

Klepněte pro větší obrázek
Plody v chladničce vydrží asi dva týdny

Příprava pokrmů z lilků není náročná ani časově, kombinovat je můžete s masem, sýrem i jinou zeleninou.

K ochutnání

Pro milovníky jižních kuchyní by mohl přijít k chuti lilek upravený jako salát ke studenému masu – výborná kombinace pro večeře v horkých dnech.

Lilkový salát s olivami

  • půl kila lilků
  • 1 větší cibule
  • 12 plněných zelených oliv (nebo víc, podle chuti)
  • olej k tepelné úpravě
  • pepř
  • sůl
  • kopr
  • citronová šťáva

Podélně rozříznuté lilky zbavte semen a nakrájejte na plátky. Hrubě nakrájenou cibuli zlehka poduste na oleji, přidejte lilky, osolte, opepřete a duste do poloměkka. Vychladlé dochuťte citronovou šťávou a koprem, přimíchejte nakrájené plněné olivy. Dejte dobře vychladit a podávejte k studenému pečenému nebo uzenému vepřovému masu. 

Lilky jako hlavní chod jsou obědem lehkým a chutným. Příprava netrvá déle než deset minut, vlastní doba zapékání asi dvacet minut (pokud nezapomenete zahřát troubu na plný výkon) – za půl hodinky si může pochutnávat! Jídlo se dá připravit i v mikrovlnné troubě s příslušnými funkcemi pro pečení a grilování.

Zapečené lilky se sýrem

  • 4 střední lilky
  • 6 stroužků česneku
  • 12 černých oliv
  • 20 dkg tvrdého sýra
  • olivový olej
  • rozmarýn, tymián (může být směs provensálského koření)
  • sůl
  • pepř

Lilky podélně nakrájejte na centimetrové plátky a vložte na dno ohnivzdorné mísy potřené olejem. Lilky ochuťte rozetřeným česnekem, posypte kořením, osolte a opepřete. Mísu zakryjte alobalem (pro mikrovlnku fólií na pečení mikrovlnami) a nechte při maximální teplotě zapékat. Sundejte opatrně fólii, poklaďte tenkými plátky tvrdého sýra, který necháte jen rozpustit. Ozdobte olivami a můžete podávat. 

Smažený pikantní lilek

  • 2 středně velké lilky
  • 6 stroužků česneku (podle zvyklostí i méně)
  • 2 malé cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mouka, vejce, strouhanka na obalení lilků
  • sůl
  • pepř
  • kopr
  • citronová šťáva
  • olej na smažení

Nakrájené a osolené plátky lilků obalte v trojobalu a do zlatova usmažte na oleji. Z ostatních surovin si připravte „omáčku“ a podávejte ji jako tatarku s usmaženými lilky. Vhodnou přílohou jsou brambory.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. S pomocí v tento den natrhaných větviček, označovaných na památku panny a mučednice jako barborky, si svobodná dívka může předpovědět svatbu.

4.  12.  2017 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

9.  12.  2017 |
Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii!

Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podív…

Chcete být "in" a zajímají vás aktuální trendy ve vánoční výzdobě? Letos jim vévodí fialová, bílá a přírodní materiály. Pro inspiraci jsme pro vás vybrali více než sedmdesát fotografií dekorací v modních barvách.

29.  11.  2017 |
Ardisia nahradí vánoční stromek. Nezabere místo a nemusíte řešit jehličí

Ardisia nahradí vánoční stromek. Nezabere mís…

Chcete si užít vánoční náladu bez opadaného jehličí? Máte doma málo místa? Pořiďte si vánoční stromek, který ani nemusíte zdobit.

3.  12.  2017 |