Teplomilný krasavec
Lilek se k nám dostal až z daleké východní Indie, kde v teplém klimatu roste jako trvalka. Za dobu existence v Evropě (zhruba od 15. století) se vyskytly různé názory na vhodnost konzumace jeho plodů a pěstoval se hlavně jako okrasná rostlina.
Některé národy považovaly přílišnou konzumaci plodů lilku za nebezpečnou: měla způsobovat pominutí mysli. Rostlině se tak dostalo například od Řeků nelichotivého názvu „jablko bláznů“.

Pěstování lilku, obzvlášť jinak než tmavě zbarveného, u nás není moc rozšířené
Lilek má teplo stejně rád jako papriky. V příznivých podmínkách naroste do více jak metrové výšky a na podzim budete sklízet plody zajímavé barvou i tvarem.
Lesklá, tmavě fialová slupka a protáhlý plod jsou nejtypičtější znaky baklažánu, existují i odrůdy se slupkou v barvě světlé až do růžova a s plody hruškovitého tvaru.
Žije nočním životem
Lilek je příbuzný s rajčaty i paprikami (také bramborem a tabákem) a stejně jako tyto rostliny roste v noci. Podobně jako rajčata tvoří i postranní výhony, které je třeba včas odstraňovat.
Nejlépe je ponechat rostlině čtyři výhony – lilek bude silnější a vytvoří větší plody. Těch by mělo k dopěstování zůstat celkově pět až sedm, pak se můžete dočkat plodů váhy kolem půl kilogramu i více a třiceti centimetrů dlouhých.
Lilek pro dietní stravování
Nedejte na pověry a klidně se pusťte do pěstování a pojídání lilků – mají schopnost poradit si s neduhy zažívacími a poruchami výměny látkové. Plody obsahují dostatek vitaminů A, B a C, ale hlavně některé minerály – draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, sodík, zinek a železo.

Pektin obsažený v plodech snižuje krevní tlak
Tyto látky napomáhají správné funkci jater, snižují cholesterol v krvi, lilek je vhodný i pro diabetiky, jelikož upravuje hladinu krevního cukru. Pektin obsažený v značném množství v dužině výborně pročistí střeva od nestrávených zbytků potravy.
Plody před úpravou neloupejte, pod slupkou je v dužině ukryto nejvíce rutinu – látky, která zpevňuje cévní stěny.
Předpěstování je nutné
Baklažán musíte vysévat už od poloviny února do počátku března, podobně jako papriky. Tepelné nároky jsou shodné, a jakmile rostlinky vytvoří první pravé lístky, je potřeba přesadit je do květináčů o průměru osm až deset centimetrů.
Po celou dobu předpěstování by neměla teplota klesnout pod osmnáct stupňů, sazenice chtějí i dost světla, aby nebyly slabé.
Teplo a bezvětří
Do skleníku můžete lilky vysazovat již koncem dubna na vzdálenost čtyřiceti centimetrů, vždy po jedné rostlině. Jak už jsem se zmínila, je třeba ponechat jen čtyři hlavní výhony a postranní vyštipovat.

Keříky dosahují výšky kolem 50 centimetrů
Nezapomeňte také na to, aby k lilkům měly přístup včely kvůli opylení květů. Jinak byste musely nastoupit se štětečkem a opylovat rostliny vlastnoručně. Chce to tedy skleník větrat, ale průvan není právě to, po čem lilek touží.
Po nasazení plodů ponechejte jen vybraný počet pěti či sedmi a zbytek odstraňte. Dá se říct, že lilek je z teplomilných zelenin nejteplomilnější: špatně by vám rostl i ve studených zamokřených půdách, zato humózní, hlubší a dobře zpracovaná půda mu půjde k duhu.

Sklízí se pevné plody s lesklou slupkou
Žízeň je veliká
Jakmile začne lilek tvořit plody, zvyšují se jeho nároky na vláhu. Nezalévejte vodou studenou, příliš tvrdou a máte-li možnost kapénkové závlahy, není co řešit.
Přihnojování stačí stejně často jako pro plodové zeleniny ostatní, a to buď hnojivem na plodové zeleniny, nebo Kristalonem dle návodu.
Lilek fialový či jiný?
Z odrůd u nás pěstovaných se nabízí ‘Český raný’ – lilek s fialovou lesklou slupkou a plody asi dvaceticentimetrovými. Bílou odrůdu lilku najdete pod názvem ‘Beatrice’, ‘Klara’ je odrůda fialová a lilek ‘Serena’ má slupku spíše růžovou.

Mix barev bude vypadat lákavě hlavně na talíři; foto: www.semo.cz
Plody sklízejte se stopkou před plnou zralostí, budou mít pevnější dužinu a jemnější chuť. Přezrálé plody mívají nahořklá semena, která je pak lépe vydlabat, jinak je chuť dužiny jemná a příjemná.
Budete-li baklažán chvíli skladovat, nedávejte plody do chladničky, získaly by nahořklou chuť.
Na mnoho způsobů
Lilek můžete konzumovat jako hlavní chod, přílohu či z něj udělat chutný salát. Zkoušet různé variace můžete po celý rok – dojdou-li vám vlastní výpěstky, není problém kdykoliv plody koupit.

Plody v chladničce vydrží asi dva týdny
Příprava pokrmů z lilků není náročná ani časově, kombinovat je můžete s masem, sýrem i jinou zeleninou.
K ochutnání
Pro milovníky jižních kuchyní by mohl přijít k chuti lilek upravený jako salát ke studenému masu – výborná kombinace pro večeře v horkých dnech.
Lilkový salát s olivami
- 12 plněných zelených oliv (nebo víc, podle chuti)
Podélně rozříznuté lilky zbavte semen a nakrájejte na plátky. Hrubě nakrájenou cibuli zlehka poduste na oleji, přidejte lilky, osolte, opepřete a duste do poloměkka. Vychladlé dochuťte citronovou šťávou a koprem, přimíchejte nakrájené plněné olivy. Dejte dobře vychladit a podávejte k studenému pečenému nebo uzenému vepřovému masu.
Lilky jako hlavní chod jsou obědem lehkým a chutným. Příprava netrvá déle než deset minut, vlastní doba zapékání asi dvacet minut (pokud nezapomenete zahřát troubu na plný výkon) – za půl hodinky si může pochutnávat! Jídlo se dá připravit i v mikrovlnné troubě s příslušnými funkcemi pro pečení a grilování.
Zapečené lilky se sýrem
- rozmarýn, tymián (může být směs provensálského koření)
Lilky podélně nakrájejte na centimetrové plátky a vložte na dno ohnivzdorné mísy potřené olejem. Lilky ochuťte rozetřeným česnekem, posypte kořením, osolte a opepřete. Mísu zakryjte alobalem (pro mikrovlnku fólií na pečení mikrovlnami) a nechte při maximální teplotě zapékat. Sundejte opatrně fólii, poklaďte tenkými plátky tvrdého sýra, který necháte jen rozpustit. Ozdobte olivami a můžete podávat.
Smažený pikantní lilek
- 6 stroužků česneku (podle zvyklostí i méně)
- mouka, vejce, strouhanka na obalení lilků
Nakrájené a osolené plátky lilků obalte v trojobalu a do zlatova usmažte na oleji. Z ostatních surovin si připravte „omáčku“ a podávejte ji jako tatarku s usmaženými lilky. Vhodnou přílohou jsou brambory.