vytisknout velikost písma Lilek baklažán může růst i u vás na zahradě

Teplomilné zeleniny u nás zdomácněly a není problém vypěstovat je v teplých oblastech ve volné půdě. Jinde je třeba skleník či fóliovník – máte-li ho, pusťte se směle do pěstování lilku čili baklažánu.

Teplomilný krasavec

Lilek se k nám dostal až z daleké východní Indie, kde v teplém klimatu roste jako trvalka. Za dobu existence v Evropě (zhruba od 15. století) se vyskytly různé názory na vhodnost konzumace jeho plodů a pěstoval se hlavně jako okrasná rostlina.

Některé národy považovaly přílišnou konzumaci plodů lilku za nebezpečnou: měla způsobovat pominutí mysli. Rostlině se tak dostalo například od Řeků nelichotivého názvu „jablko bláznů“.

Klepněte pro větší obrázek
Pěstování lilku, obzvlášť jinak než tmavě zbarveného, u nás není moc rozšířené

Lilek má teplo stejně rád jako papriky. V příznivých podmínkách naroste do více jak metrové výšky a na podzim budete sklízet plody zajímavé barvou i tvarem.

Lesklá, tmavě fialová slupka a protáhlý plod jsou nejtypičtější znaky baklažánu, existují i odrůdy se slupkou v barvě světlé až do růžova a s plody hruškovitého tvaru.

Žije nočním životem

Lilek je příbuzný s rajčaty i paprikami (také bramborem a tabákem) a stejně jako tyto rostliny roste v noci. Podobně jako rajčata tvoří i postranní výhony, které je třeba včas odstraňovat.

Nejlépe je ponechat rostlině čtyři výhony – lilek bude silnější a vytvoří větší plody. Těch by mělo k dopěstování zůstat celkově pět až sedm, pak se můžete dočkat plodů váhy kolem půl kilogramu i více a třiceti centimetrů dlouhých.

Lilek pro dietní stravování

Nedejte na pověry a klidně se pusťte do pěstování a pojídání lilků – mají schopnost poradit si s neduhy zažívacími a poruchami výměny látkové. Plody obsahují dostatek vitaminů A, B a C, ale hlavně některé minerály – draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, sodík, zinek a železo.

Klepněte pro větší obrázek
Pektin obsažený v plodech snižuje krevní tlak

Tyto látky napomáhají správné funkci jater, snižují cholesterol v krvi, lilek je vhodný i pro diabetiky, jelikož upravuje hladinu krevního cukru. Pektin obsažený v značném množství v dužině výborně pročistí střeva od nestrávených zbytků potravy.

Plody před úpravou neloupejte, pod slupkou je v dužině ukryto nejvíce rutinu – látky, která zpevňuje cévní stěny.

Předpěstování je nutné

Baklažán musíte vysévat už od poloviny února do počátku března, podobně jako papriky. Tepelné nároky jsou shodné, a jakmile rostlinky vytvoří první pravé lístky, je potřeba přesadit je do květináčů o průměru osm až deset centimetrů.

Po celou dobu předpěstování by neměla teplota klesnout pod osmnáct stupňů, sazenice chtějí i dost světla, aby nebyly slabé.

Teplo a bezvětří

Do skleníku můžete lilky vysazovat již koncem dubna na vzdálenost čtyřiceti centimetrů, vždy po jedné rostlině. Jak už jsem se zmínila, je třeba ponechat jen čtyři hlavní výhony a postranní vyštipovat.

Klepněte pro větší obrázek
Keříky dosahují výšky kolem 50 centimetrů

Nezapomeňte také na to, aby k lilkům měly přístup včely kvůli opylení květů. Jinak byste musely nastoupit se štětečkem a opylovat rostliny vlastnoručně. Chce to tedy skleník větrat, ale průvan není právě to, po čem lilek touží.

Po nasazení plodů ponechejte jen vybraný počet pěti či sedmi a zbytek odstraňte. Dá se říct, že lilek je z teplomilných zelenin nejteplomilnější: špatně by vám rostl i ve studených zamokřených půdách, zato humózní, hlubší a dobře zpracovaná půda mu půjde k duhu.

Klepněte pro větší obrázek
Sklízí se pevné plody s lesklou slupkou

Žízeň je veliká

Jakmile začne lilek tvořit plody, zvyšují se jeho nároky na vláhu. Nezalévejte vodou studenou, příliš tvrdou a máte-li možnost kapénkové závlahy, není co řešit.

Přihnojování stačí stejně často jako pro plodové zeleniny ostatní, a to buď hnojivem na plodové zeleniny, nebo Kristalonem dle návodu.

Lilek fialový či jiný?

Z odrůd u nás pěstovaných se nabízí ‘Český raný’ – lilek s fialovou lesklou slupkou a plody asi dvaceticentimetrovými. Bílou odrůdu lilku najdete pod názvem ‘Beatrice’, ‘Klara’ je odrůda fialová a lilek ‘Serena’ má slupku spíše růžovou.

Klepněte pro větší obrázek
Mix barev bude vypadat lákavě hlavně na talíři; foto: www.semo.cz

Plody sklízejte se stopkou před plnou zralostí, budou mít pevnější dužinu a jemnější chuť. Přezrálé plody mívají nahořklá semena, která je pak lépe vydlabat, jinak je chuť dužiny jemná a příjemná.

Budete-li baklažán chvíli skladovat, nedávejte plody do chladničky, získaly by nahořklou chuť.

Na mnoho způsobů

Lilek můžete konzumovat jako hlavní chod, přílohu či z něj udělat chutný salát. Zkoušet různé variace můžete po celý rok – dojdou-li vám vlastní výpěstky, není problém kdykoliv plody koupit.

Klepněte pro větší obrázek
Plody v chladničce vydrží asi dva týdny

Příprava pokrmů z lilků není náročná ani časově, kombinovat je můžete s masem, sýrem i jinou zeleninou.

K ochutnání

Pro milovníky jižních kuchyní by mohl přijít k chuti lilek upravený jako salát ke studenému masu – výborná kombinace pro večeře v horkých dnech.

Lilkový salát s olivami

  • půl kila lilků
  • 1 větší cibule
  • 12 plněných zelených oliv (nebo víc, podle chuti)
  • olej k tepelné úpravě
  • pepř
  • sůl
  • kopr
  • citronová šťáva

Podélně rozříznuté lilky zbavte semen a nakrájejte na plátky. Hrubě nakrájenou cibuli zlehka poduste na oleji, přidejte lilky, osolte, opepřete a duste do poloměkka. Vychladlé dochuťte citronovou šťávou a koprem, přimíchejte nakrájené plněné olivy. Dejte dobře vychladit a podávejte k studenému pečenému nebo uzenému vepřovému masu. 

Lilky jako hlavní chod jsou obědem lehkým a chutným. Příprava netrvá déle než deset minut, vlastní doba zapékání asi dvacet minut (pokud nezapomenete zahřát troubu na plný výkon) – za půl hodinky si může pochutnávat! Jídlo se dá připravit i v mikrovlnné troubě s příslušnými funkcemi pro pečení a grilování.

Zapečené lilky se sýrem

  • 4 střední lilky
  • 6 stroužků česneku
  • 12 černých oliv
  • 20 dkg tvrdého sýra
  • olivový olej
  • rozmarýn, tymián (může být směs provensálského koření)
  • sůl
  • pepř

Lilky podélně nakrájejte na centimetrové plátky a vložte na dno ohnivzdorné mísy potřené olejem. Lilky ochuťte rozetřeným česnekem, posypte kořením, osolte a opepřete. Mísu zakryjte alobalem (pro mikrovlnku fólií na pečení mikrovlnami) a nechte při maximální teplotě zapékat. Sundejte opatrně fólii, poklaďte tenkými plátky tvrdého sýra, který necháte jen rozpustit. Ozdobte olivami a můžete podávat. 

Smažený pikantní lilek

  • 2 středně velké lilky
  • 6 stroužků česneku (podle zvyklostí i méně)
  • 2 malé cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • mouka, vejce, strouhanka na obalení lilků
  • sůl
  • pepř
  • kopr
  • citronová šťáva
  • olej na smažení

Nakrájené a osolené plátky lilků obalte v trojobalu a do zlatova usmažte na oleji. Z ostatních surovin si připravte „omáčku“ a podávejte ji jako tatarku s usmaženými lilky. Vhodnou přílohou jsou brambory.

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspirovat útulným bydlením v cottage stylu

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspiro…

Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.

15.  9.  2023 |
Kateřina Hradová
Bydlení
Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě nebo v truhlíku na balkoně?

Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě ne…

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

19.  9.  2023 |
Irena Forejtová
Okrasná zahrada
Němý sluha může vypadat různě: Inspirujte se, který se hodí k vám domů

Němý sluha může vypadat různě: Inspirujte se,…

Němý sluha je označení, které dostal jednoduchý a praktický odkládací stojan, který využijete na odkládání různého oblečení, bot, klobouků a dalších doplňků. Může ale vypadat různě.

13.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
DIY
Chcete ovládnout umění topiari? Naučíme vás, jak tvarovat stálezelené keře

Chcete ovládnout umění topiari? Naučíme vás, …

Topiari, tedy umělecky tvarované keře, mohou mít tvar koule, kužele, spirály, nebo dokonce roztomilých zvířat či postav. Ač na první pohled vypadají velkolepě, se základními triky se můžete do tvarování dřevin pustit i vy. Jak na to? Ukážeme vám postupy, které dříve znali jen zámečtí zahradníci.

17.  9.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Topiari
Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkuste tyto tipy z Pinterestu!

Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkust…

Bobulovité plody, jako je aronie, réva, zimolez, borůvky či muchovník, ale třeba i sladké hrušky a obyčejná rajčata, je potřeba při dozrávání ochránit před ptáky i hmyzem, kteří si na plodech také rádi pochutnají. Škodí i včely a vosy: naruší slupku plodů a ty pak začnou hnít. Jak tedy ochránit úrodu, aby pro pěstitele něco zbylo?

29.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Ochrana před škůdci