Pichlavé rajče ozvláštní svým vzhledem zahrádku a svou chutí i vaše pokrmy. Způsob jeho pěstování se od klasických rajčat příliš neliší, i když při klíčení potřebuje lilek hulevníkolistý vyšší teplotu. Proč stojí za to si tuto exotickou zeleninu vypěstovat?
Rajče liči vs. rajče jedlé
Lilek hulevníkolistý (Solanum sisymbriifolium), známý spíše pod názvem liči rajče, je rostlina pocházející z tropické Jižní a Střední Ameriky. Jde o druh botanicky příbuzný s rajčaty. Rostliny jsou jim na první pohled i podobné, celý stonek liči rajčat je však porostlý trny. Lilky kvetou krásnými bílými květy, které jsou větší než u rajčat. Plody jsou asi pět centimetrů velké, mají výraznou sladkokyselou chuť s podtóny ananasu a jahod, někdo zase tvrdí, že chutnají spíš jako třešně, a obsahují spoustu drobných semínek. Plody dozrávají v kalichu, který je také hustě ostnitý.
Liči rajčátka jsou odolnější vůči některým chorobám, které trápí klasická rajčata, a dokonce jsou mírně mrazuvzdorná.
Jak liči rajčátka pěstovat
Postup pěstování je podobný jako u tyčkových rajčat. V březnu až dubnu vyséváme semena do propustného substrátu (ideálně 6 až 8 týdnů před posledním jarním mrazem) do hloubky max. 5 milimetrů. Substrát nesmí vyschnout, proto jej pravidelně zavlažujte. Aby semena vyklíčila, potřebují dostatek světla a teplotu mezi 20 a 30 °C. Pozor, teplota je důležitá! Chlad snižuje jejich klíčivost, nebo semena dokonce nemusejí vyklíčit vůbec. I za optimálních podmínek může klíčení trvat až jeden měsíc.
Vyklíčené rostlinky umístěte na dobře prosvětlené místo, třeba na parapet okna. V tomto stadiu již nižší teplota kolem 15 °C nevadí.
V polovině května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky, můžeme sazenice přesadit do záhonu. Je ale nutné zvolit chráněné a teplé stanoviště, mají raději plné slunce, ale snesou i polostín. Rostlina vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování, avšak nesnáší přemokření. Ke hnojení můžete používat hnojivo na rajčata a okurky. Doba potřebná k plnému dozrání plodu je asi 60 dní, proto využijte již prvních teplých dní.
Pamatujte, toto rajče je pichlavé
Liči rajče není samosprašné, aby se jednotlivé rostliny opylovaly navzájem, je potřeba vysadit jich několik vedle sebe. Pěstuje se u opory. Kvůli lepšímu dozrávání plodů i větší bezpečnosti se doporučuje vyštipovat boční výhony. Při práci pozor na ostny!
Lilek hulevníkolistý v kuchyni
Plody liči rajčete dozrávají postupně, a proto je sklizeň rozložena do několika týdnů. Zralé plody mění barvu ze zelené na žlutou a oranžovou a měknou. Plody jemně stáhněte ze stopky. Pokud jsou zcela dozrálé, snadno se oddělí, pokud ne, pravděpodobně ještě zralé nejsou.
Zralé plody lze konzumovat syrové, jen tak v salátech, ale poslouží například i na pizzu, do čatní či k slanému a sladkému zavařování.