vytisknout velikost písma Líbilo se vám: Vysejte si osení, Velikonoce jsou za chvíli tu!

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si ho s námi, ať máte na stole parádní dekoraci, v níž vynikne každá, byť nepovedená kraslice. Právě teď nastává vhodný čas, aby bylo osení velké tak akorát.
Líbilo se vám: Vysejte si osení, Velikonoce jsou za chvíli tu!

Tradiční zelené osení (obilíčko, oseníčko) se na stolech objevovalo již v pohanských dobách, kdy byly Velikonoce svátkem jara. Mezi jednotlivými lístky mladého obilí se objevují pestře zbarvená vajíčka či umělá kuřátka z nejrůznějších materiálů.

Klepněte pro větší obrázek
Zelená symbolizuje jaro a naději 

Pozor, začínáme! 

Osení vyklíčí a vyroste zhruba za deset dní od výsevu. Po této době je již krásné a může plnit svou dekorační funkci. Při běžné pokojové teplotě rychle raší a roste. Pokud ho vysejeme dříve, přerůstá, začíná přepadávat přes okraje misky a nepůsobí vzhledně. Skutečně, je nejvyšší čas.

Klepněte pro větší obrázek
Osivo si můžete koupit v každém zahradnictví

Co potřebujeme

K výsevu se hodí nejvíce pšenice a ječmen. Nemusí zoufat ani lidé z centra měst, dnes už se běžné prodává speciální směs pro výsev velikonočního osení a stojí zhruba deset korun. Vedle semínek potřebujeme jakoukoli zahradní zeminu (když na to dojde, může to být jakákoli kvalitní zemina), misku požadovaného průměru s hloubkou 10–15 cm. A můžeme začít.

Vysejte velikonoční osení, teď je nejvyšší čas

Vysejte velikonoční osení, teď je nejvyšší čas

 

Je to snadné

Do misky na dno dáme zeminu asi do výšky 5–8 centimetrů. Mírně ji přitlačíme a hustě posypeme semínky, v tomto případě obilkami pšenice či ječmene. Semínka by neměla být na sobě, pouze hustě vedle sebe. Zasypeme je vrstvou zeminy, asi 2 cm silnou. Tu opět jemně přitlačíme. A výsev je hotový.

Videonávod: Jak si vysít osení s dětmi. Více ZDE

Nyní zeminu zalijeme a udržujeme stále vlhkou! Ale pozor, vlhkou neznamená, že v misce vytvoříme bažinku či rybníček, to by nám semínka shnila. Na teplém a světlém místě začne osení brzy klíčit a růst. 

Klepněte pro větší obrázek
Tip: Největší parádu udělá oseníčko v košíčku s kraslicemi. Do vhodného proutěného košíku umístíme výsevní misku i s osením. Můžeme také vystlat košík nepromokavou fólií (např. plastovou) a osení vyset přímo do košíku

Extra tipy a řešení problémů

  • Pokud jsme osení už vyseli a začíná rychle růst, umístíme ho na chladnější ale světlé místo. Tam se růst zpomalí.
  • Když naopak s výsevem několik dní pokulháváme, nejprve obilí na jeden den namočíme do teplé vody. Nabobtná a rychleji vyklíčí. Pokud misku umístíme na topení, také mnohem rychleji vyklíčí a poroste.
  • Jestliže už je pozdě a zbývá do Velikonoc pět dní, stále existuje řešení. Vysejeme si řeřichu. Na misku umístíme vrstvu vaty, zalijeme ji tak, aby byla nasáklá vodou, a na ni vysejeme semínka řeřichy v rovnoměrné vrstvě. Řeřicha v teple klíčí do 24 hodin a 5 cm vysoká by měla být za 4 dny.

Speciálně: Osení je elixír mládí!

Velikonoční osení nevyhazujte, vypijte ho!

Velikonoční osení nevyhazujte, vypijte ho!

Jste šílenci do zdravé výživy? Máte po zimě stále pocit únavy? Osení vše vyřeší. Vyrostlé lístky ostříhejte, vyperte a rozmixujte! Vzniklou kaši potom vypijte ráno k snídani. Je to hotový elixír mládí. Vedle vitaminů a minerálů obsahuje také koenzym Q10 zaručující mladistvý vzhled celého těla!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A