vytisknout velikost písma Líbilo se vám: Vysejte si osení, Velikonoce jsou za chvíli tu!

K Velikonocům patří zelené osení. Vysejte si ho s námi, ať máte na stole parádní dekoraci, v níž vynikne každá, byť nepovedená kraslice. Právě teď nastává vhodný čas, aby bylo osení velké tak akorát.
Líbilo se vám: Vysejte si osení, Velikonoce jsou za chvíli tu!

Tradiční zelené osení (obilíčko, oseníčko) se na stolech objevovalo již v pohanských dobách, kdy byly Velikonoce svátkem jara. Mezi jednotlivými lístky mladého obilí se objevují pestře zbarvená vajíčka či umělá kuřátka z nejrůznějších materiálů.

Klepněte pro větší obrázek
Zelená symbolizuje jaro a naději 

Pozor, začínáme! 

Osení vyklíčí a vyroste zhruba za deset dní od výsevu. Po této době je již krásné a může plnit svou dekorační funkci. Při běžné pokojové teplotě rychle raší a roste. Pokud ho vysejeme dříve, přerůstá, začíná přepadávat přes okraje misky a nepůsobí vzhledně. Skutečně, je nejvyšší čas.

Klepněte pro větší obrázek
Osivo si můžete koupit v každém zahradnictví

Co potřebujeme

K výsevu se hodí nejvíce pšenice a ječmen. Nemusí zoufat ani lidé z centra měst, dnes už se běžné prodává speciální směs pro výsev velikonočního osení a stojí zhruba deset korun. Vedle semínek potřebujeme jakoukoli zahradní zeminu (když na to dojde, může to být jakákoli kvalitní zemina), misku požadovaného průměru s hloubkou 10–15 cm. A můžeme začít.

Je to snadné

Do misky na dno dáme zeminu asi do výšky 5–8 centimetrů. Mírně ji přitlačíme a hustě posypeme semínky, v tomto případě obilkami pšenice či ječmene. Semínka by neměla být na sobě, pouze hustě vedle sebe. Zasypeme je vrstvou zeminy, asi 2 cm silnou. Tu opět jemně přitlačíme. A výsev je hotový.

Nyní zeminu zalijeme a udržujeme stále vlhkou! Ale pozor, vlhkou neznamená, že v misce vytvoříme bažinku či rybníček, to by nám semínka shnila. Na teplém a světlém místě začne osení brzy klíčit a růst. 

Klepněte pro větší obrázek
Tip: Největší parádu udělá oseníčko v košíčku s kraslicemi. Do vhodného proutěného košíku umístíme výsevní misku i s osením. Můžeme také vystlat košík nepromokavou fólií (např. plastovou) a osení vyset přímo do košíku
Extra tipy a řešení problémů
  • Pokud jsme osení už vyseli a začíná rychle růst, umístíme ho na chladnější ale světlé místo. Tam se růst zpomalí.
  • Když naopak s výsevem několik dní pokulháváme, nejprve obilí na jeden den namočíme do teplé vody. Nabobtná a rychleji vyklíčí. Pokud misku umístíme na topení, také mnohem rychleji vyklíčí a poroste.
  • Jestliže už je pozdě a zbývá do Velikonoc pět dní, stále existuje řešení. Vysejeme si řeřichu. Na misku umístíme vrstvu vaty, zalijeme ji tak, aby byla nasáklá vodou, a na ni vysejeme semínka řeřichy v rovnoměrné vrstvě. Řeřicha v teple klíčí do 24 hodin a 5 cm vysoká by měla být za 4 dny.

Speciálně: Osení je elixír mládí!

Velikonoční osení nevyhazujte, vypijte ho!

Velikonoční osení nevyhazujte, vypijte ho!

Jste šílenci do zdravé výživy? Máte po zimě stále pocit únavy? Osení vše vyřeší. Vyrostlé lístky ostříhejte, vyperte a rozmixujte! Vzniklou kaši potom vypijte ráno k snídani. Je to hotový elixír mládí. Vedle vitaminů a minerálů obsahuje také koenzym Q10 zaručující mladistvý vzhled celého těla!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |