vytisknout velikost písma Levandule: modrá jako obloha, mocná jako bůh

Kdo by neznal vůni fialových kvítků, symbolu jihofrancouzské Provance. Levandulová silice je léčivá, podmanivá a inspirovala v minulosti i mnohé umělce. Na zahradě nesmí chybět!
Levandule: modrá jako obloha, mocná jako bůh

K celkovému zklidnění dokáže přispět typická vůně nenápadného keříku s šedozelenými drobnými lístky. Vůně levandule (Lavandula officinalis) patří mezi klasiku pánských i dámských parfémů, mýdel, vonných polštářků a také jako typický suvenýr z jižní Francie.

Levandulí provoníme celý pokoj či prádelník. Je známo, že její vůně odpuzuje moly. Květy se sbírají těsně před rozvitím a pomalu se suší. Listy můžeme v malém množství přidávat k dušeným masům a k rybám.

Ve formě éterického oleje se používá k potlačení kašle, bolestí hlavy a nervových poruch. Pokud trpíte nespavostí, můžete si na spánky vetřít kapku levandulového oleje. Kdo trpí častou migrénou může si připravit horkou lázeň s dvaceti kapkami levandulového oleje a ráno bude po bolesti.

Provensálské relaxační thé

Namícháme si vždy po půlce kávové lžičky bylinky: heřmánek, levanduli, květ a listy fialky, chmel a sušenou pomerančovou kůru. Směs přelijeme půl litrem vařící vody, necháme 5 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme vlažné po vyčerpávajícím dni.

Klepněte pro větší obrázek
Dnes jsou prošlechtěny mnohé kultivary, některé jsou růžové či bílé, jiné mají 
zvětšné pysky jednotlivých květů

Předpěstování je jistější

Levandule a tymián jsou ideální spolubydlící  v bylinkové zahrádce. Mají stejné nároky na pěstování, proto se dobře snesou společně v jedné nádobě či na záhonku. Mají rády hodně slunce, chráněné závětrné místo a sušší propustnou půdu.

Množí se výsevem pod sklo, na jaře nebo v létě. Vzešlé rostlinky přepícháme do menších květináčků a pak vysazujeme na místo. Přímý výsev na záhon je možný v chráněných polohách. Levanduli i tymián získáme i jinak: starší keřík přihrňte půdou a nechte jednotlivé větvičky zakořenit, pak je rozsaďte. Po odkvětu nať seřízneme a tím keříky zároveň tvarujeme a současně i chráníme před vyholováním. 

Vápencové skály, vůně moře a pečených ryb

Tymián i levandule se hodí pro výsadbu trvalkových smíšených skupin, do skalky, bylinkové zahrádky nebo do přenosných nádob. Obě bylinky jsou stálezelené, neopadavé. Levandule se výborně doplňuje s výsadbou růží nebo je vynikající na obruby záhonů, kde působí odpudivě na dřepčíky a mravence.

Tymián má mnoho odrůd a kultivarů. Pestrolisté, s citrónovou vůní, poléhavé i pnoucí. Opravdovým šampiónem je ale serpolet, francouzská odrůda z oblasti Provence. Její neopakovatelná kořenitá vůně je tajemstvím místní kuchyně. Více o tymiánu se dočtete v článku Tymián: léčivá vůně Středomoří.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |