vytisknout velikost písma Letošní svatomartinská vína ochutnáme poprvé už v neděli!

Letošní svatomartinská vína ochutnáme poprvé už v neděli!

Již tuto neděli, na svátek svatého Martina, který má podle lidové pranostiky přijet na bílém koni, proběhne v městech a obcích na Moravě i v Čechách slavnostní otevření letošních Svatomartinských vín.

Odborní degustátoři v Národním vinařském centru ve Valticích udělili značku Svatomartinské 380 vzorkům vína, z nichž 106 představuje odrůda Müller Thurgau, 39 odrůda Muškát moravský a 22 odrůda Veltlínské červené rané.

Svatovavřinecké vévodí růžovým vínům se 74 víny, červených Svatovavřineckých je 35. Modrý Portugal dominuje mezi 70 červenými víny a nabídku doplňuje Modrý Portugal rosé s 21 víny. Cuvée neboli směs více odrůd bude zastoupena 13 víny.

Klepněte pro větší obrázek
V přepočtu na lahve můžeme na trhu čekat 2 193 000 lahví Svatomartinských vín od 122 vinařů a vinařských firem

Úroda nižší, zato kvalitní

O udělení značky Svatomartinské se ucházelo celkem 431 vzorků. „Za nízkým počtem vyřazených vzorků stojí příznivé léto a ty cca dva týdny času navíc na výrobu, rostoucí zkušenosti vinařů s v mnoha ohledech specifikou výrobou Svatomartinských vín a také zodpovědnější přístup vinařů, kteří už přihlašují k hodnocení vesměs jen velmi dobrá vína.

I díky tomu se nám daří garantovat vysokou kvalitu Svatomartinských vín, aby měli spotřebitelé jistotu, že u vína s logem svatého Martina na koni nemohou sáhnout vedle,“ komentoval výsledky hodnocení Svatomartinských vín Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra, který hodnocení zajišťoval.

Léto vydařené, rok celkově obtížný

Léto sice bylo pro vinaře příznivé, nicméně nutno dodat, že ve zbývajících částech roku se museli potýkat s enormně podprůměrným počtem srážek, absencí sněhové pokrývky a prakticky nulovými srážkami na přelomu měsíců ledna a února.

Nedostatek vody měl výrazný vliv na přezimování révy v období silných mrazů v únoru, což se projevilo například ojedinělým úkazem, kdy réva vinná na počátku své vegetace prakticky neslzela.

Intenzivní nástup vegetace urychlil rašení révy, ale její mladé letorosty silně poškodily jarní mrazy z 18. května. Vlivem teplého letního počasí byla vegetace ještě uspíšena a vinobraní v roce 2012 bylo zahájeno již v prvních dnech září.

Množství sklizených hroznů je tak v letošním roce relativně nízké, snížené o asi 30 procent oproti desetiletému průměru, ale jejich kvalita je na vynikající úrovni. Mladá vína roku 2012 slibují podle odborníků velice zajímavý ročník.

Klepněte pro větší obrázek
Svatomartinská vína napoví, jak se vydařila úroda a jaký bude letošní ročník

Ochutnejte je 11. 11. v 11 hodin, 11 minut a 11 vteřin!

Letošní svatomartinská vína můžete v uvedenou dobu poprvé ochutnat v Brně i Praze. V Brně pořádá Svatomartinský košt Vinařský fond. Návštěvníci budou mít příležitost ochutnat 100 vín za doprovodu hudby i dalšího programu na pódiu a koupit si je.

Na Svatomartinský košt navíc navážou Svatomartinské hody, během nichž si budou lidé moci za zvýhodněnou cenu vychutnávat ve vybraných restauracích v Brně speciality připravené ke Svatomartinským vínům.

V Praze Svatomartinská vína ovládnou náměstí Jiřího z Poděbrad stylově na Vinohradech ve spojitosti s tradiční pečenou husou. Více než 10 českých a moravských vinařů předvede svá mladá vína, ale i svoji nejlepší klasickou produkci. Nebudou chybět ani další chuťovky k vínu a moravská cimbálovka.

Zdroj: Svatomartinské víno

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |