Letošní ovocné stromky neraší: Záchrana na poslední chvíli

Když stromek hyne

Začátek letošní sezony vypadal velmi slibně. Poměrně vysoké teploty vzbuzovaly naděje, že rostliny, které zasadíme, porostou jako z vody. Nikdo však nepočítal s dlouhodobou absencí deště. Pokud jste hned zjara zasadili nějaký ovocný stromek do zahrady u chaty či chalupy, kam jezdíváte jen občas, a neposkytli mu pravidelnou závlahu, s největší pravděpodobností teď pláčete nad jeho stavem.

Výhonky nejsou zaschlé? Pak je tu ještě šance!

Ale! Je tu určitá možnost, jak dát stromku novou šanci. I když stále nevykazuje žádné známky rašení, lze ho často před uhynutím zachránit. Předpokladem ale je, že nemá zaschlé výhonky. Pokud tuto podmínku splňuje, vyryjte ho ze země a kořeny znovu zkraťte. Stejně tak i výhony v koruně – ty zkraťte asi o jednu třetinu.

Voda nad zlato

Kořeny po tomto zásahu ponořte na čtyřiadvacet hodin do vody, potom stromek opět vysaďte a vydatně zalijte. Nadzemní části je pak třeba až do vyrašení mlžit, a to několikrát denně. Pokud nemáte tolik času, existuje jiné řešení, ještě lepší. Nadzemní část stromku zabalte do pytle a v něm udržujte trvale vlhko.

Nic se nemá uspěchat

A co když se stromek ujal bez problémů a má se čile k světu, dokonce kvete? Zde platí pravidlo, že na nově vysazených exemplářích nenecháváme v prvním roce vyvinout žádné plody. Všechny nasazené květy tedy odstraňte, ať se neoslabí dosud slibný růst.

Doporučujeme

Články odjinud