vytisknout velikost písma Letošní ovocné stromky neraší: Záchrana na poslední chvíli

Když stromek hyne

Začátek letošní sezony vypadal velmi slibně. Poměrně vysoké teploty vzbuzovaly naděje, že rostliny, které zasadíme, porostou jako z vody. Nikdo však nepočítal s dlouhodobou absencí deště. Pokud jste hned zjara zasadili nějaký ovocný stromek do zahrady u chaty či chalupy, kam jezdíváte jen občas, a neposkytli mu pravidelnou závlahu, s největší pravděpodobností teď pláčete nad jeho stavem.

Výhonky nejsou zaschlé? Pak je tu ještě šance!

Ale! Je tu určitá možnost, jak dát stromku novou šanci. I když stále nevykazuje žádné známky rašení, lze ho často před uhynutím zachránit. Předpokladem ale je, že nemá zaschlé výhonky. Pokud tuto podmínku splňuje, vyryjte ho ze země a kořeny znovu zkraťte. Stejně tak i výhony v koruně – ty zkraťte asi o jednu třetinu.

Voda nad zlato

Kořeny po tomto zásahu ponořte na čtyřiadvacet hodin do vody, potom stromek opět vysaďte a vydatně zalijte. Nadzemní části je pak třeba až do vyrašení mlžit, a to několikrát denně. Pokud nemáte tolik času, existuje jiné řešení, ještě lepší. Nadzemní část stromku zabalte do pytle a v něm udržujte trvale vlhko.

Nic se nemá uspěchat

A co když se stromek ujal bez problémů a má se čile k světu, dokonce kvete? Zde platí pravidlo, že na nově vysazených exemplářích nenecháváme v prvním roce vyvinout žádné plody. Všechny nasazené květy tedy odstraňte, ať se neoslabí dosud slibný růst.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |