vytisknout velikost písma Letošní hit: Buráky z vlastní zahrádky

Pídíte-li se po něčem zajímavém, co nikdo jiný na zahrádce nemá, máme pro vás dobrý tip. Při nákupu osiva se podívejte do oddělení zeleninových semen. Při troše štěstí tam objevíte podzemnici olejnou.

Tak trochu jiná fazole

Plazivá nebo vzpřímená bylina s chlupatým stonkem patří do čeledi bobovitých a má listy podobné našemu hrachu. Květy mají před opylením jen krátký stonek.

Klepněte pro větší obrázek
Podzemnice olejná se podobá hrachu

Ten se potom začne prodlužovat a sklánět k zemi, kam se doslova zavrtá a začne vytvářet plody. Odtud pochází i botanický název podzemnice. A proč se tedy plodům říká burské oříšky? To je historie stará tisíce let.

Oříšky, co objely celý svět

Vědci se domnívají, že původní vlastí podzemnice olejné je pravděpodobně Jižní Amerika. Při archeologickém průzkumu prastaré kultury Inků nalezli v hrobech keramické nádoby staré přes tři a půl tisíce let, jež byly plné arašídů. Pěstování podzemnice se po světě rozšířilo teprve v době, kdy španělští dobyvatelé přivezli rostliny do Evropy.

Odtud je britští obchodníci zase dováželi do jižní Afriky, aby zúrodnili tamní chudou půdu. Na políčkách pro ně do úmoru dřeli nizozemští přistěhovalci - Burové, kteří se proti nim vzbouřili. A právě v době britsko-burské války, která trvala tři roky, se začaly „burské oříšky“ vyvážet do jižních států Ameriky.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadají pole s podzemnicí olejnou

Dodnes jsou burské oříšky pro některé z nich nejen neodlučitelným doplňkem jídelničku, ale i zdrojem obživy a státní hrdosti. Dokonce se jeden burákový farmář stal i prezidentem Spojených států.

Jimmy Carter nebyl jen obyčejný farmář, jak tvrdí někteří historikové, ale skutečně pracoval na burákové farmě a později jednu, jež patřila jeho otci, ve státě Georgia i vedl.

Vlastní buráky

Podzemnice olejná vyžaduje kypřejší, výhřevnou půdu s větším podílem písku. V našich podmínkách rostliny předpěstujeme výsevem, nejlépe v polovině dubna, do malých květináčků. Ty umístíme tak, aby rostliny měly co nejvíc světla, a hojně je zavlažujeme.

Semena klíčí rychle. Semenáčky vysadíme na záhon až po polovině května do prohřáté půdy, ve vzdálenosti patnáct až třicet centimetrů od sebe a řádků širokých šedesát až sedmdesát centimetrů. Proti pozdním mrazíkům sazenice chráníme netkanou textilií.

Klepněte pro větší obrázek
I malé semenáčky potřebují oporu

Během kvetení omezíme zálivku, aby došlo k opylení květů. Po odkvětu sledujeme růst stopek, a jakmile se dotknou země, ihned je přihrneme. Tím podpoříme tvorbu plodů. Pak opět začneme se zálivkou.

Je lepší doma sedět a louskat buráky

Burské oříšky začínáme sklízet za sto dvacet až sto padesát dní. Tak dlouhou mají vegetační dobu. Ale jak odhadnout, kdy jsou lusky zralé? Jedině zkouškou, jako to děláme u brambor. Prostě se podíváme pod keř. Rostliny podryjeme rýčem, uchopíme za nať a opatrně vytáhneme z půdy. Zralé lusky posbíráme a necháme sušit na suchém místě.

Buráky a zdraví

Čerstvě nasbírané buráky se dají jíst syrové, dají se péct, pražit, sušit, nasolovat, nakládat do cukru, do sirupu nebo prostě jen vařit. Syrový burák přímo z rostliny chutná skoro jako hrášek nebo fazole.

Čerstvá semena obsahují osmatřicet až pětapadesát procent oleje, čtyřiadvacet až pětatřicet procent bílkovin, cukry a vitamíny a podle posledních výzkumů vykazují i antioxidační a antibakteriální účinky.

Klepněte pro větší obrázek
Sledovat růst rostlin a jejich zavrtávání do země je napínavé

Je to způsobeno vysokým obsahem resveratrolu, který je přítomen také v červeném víně a v grapefruitech. Resveratrol je doporučován k prevenci srdečních chorob, celé řady plicních onemocnění, prevenci rakoviny prostaty a rakoviny prsu.

Poslední výzkumy ukazují, že resveratrol se vyskytuje ve velkém množství rostlin, které, jsou-li ve stresu, tyto látky zvýšenou měrou produkují jako svou obranu pro přežití.

Z plodů podzemnice olejné se získává světle žlutý a mimořádně kvalitní arašídový olej, který obsahuje zejména estery kyseliny olejové a linolové. Je využíván k výrobě umělých tuků a v teplé kuchyni, protože se nepřepaluje. Olej z druhého lisování se používá na výrobu mýdel a krémů.

Klepněte pro větší obrázek
Plody jsou zdravé i chutné

Vyzkoušejte netradiční přílohu

Potřebujeme rýži, olej, cibuli, arašídy, sójovou omáčku a kari koření. Rýži uvaříme a necháme ji okapat. Mezitím na oleji dozlatova zpěníme na proužky nakrájenou cibulku. Na ni přidáme rýži a přidáme arašídy.

Za stálého míchání vše osmahneme, zakapeme sójovou omáčkou, promícháme a pro barvu zaprášíme trochou kari koření. Opatrně promícháme a můžeme podávat jako přílohu k číně. Náš tip: vyzkoušejte ke smaženému sýru, budete se divit!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |