vytisknout velikost písma Letní péče o balkonové rostliny: chyby, které děláte

Pěstujete balkonové rostliny, ale nevypadají nijak výstavně? Mohly by být hustější, bez bledých či žloutnoucích listů a s větším množství květů? Možná děláte jednu ze zásadních pěstitelských chyb. Poznejte kterou a napravte to.

Pěstitelské chyby mohou znamenat pro rostliny dokonce i jejich úhyn, proto je velmi důležité, abyste se jich v co největší míře vyvarovali.

Pokud nemáte mnoho volného času, pořiďte si nenáročné druhy, které dobře snáší občasné nedostatky ze strany svého majitele.

Chyba první: kupované rostliny nepřesadíte

Velmi častým prohřeškem majitelů nejrůznějších okrasných kultur je ponechání rostlin v původním obalu. Pamatujte si, že mladí jedinci rostou rychle a brzy jim stávající plastová nádobka nemusí stačit.

Dříve nebo později tak dojde k prokořenění substrátu, a pokud rostlinu nepřesadíte, bude i při odpovídající péči postupně slábnout vlivem rychlého vyplavování živin z již zvětralé zeminy.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadají pravidelně opečovávané kusy: jsou zdravé, silné a mají rozvinutá květenství

Chyba druhá: balkonovky pěstujete v kupovaných substrátech

Substráty, dodávané v plastových pytlích, mají jednu zcela zásadní, a to negativní vlastnost. Velmi rychle se totiž slehávají, brání přístupu vzduchu ke kořenům a zadržují vlhkost. Proto, vždy již před přesazováním smíchejte tento substrát se středně těžkou zahradní půdou.

Chyba třetí: pěstebním nádobám chybí odtok

Při absenci odtokového otvoru v truhlících a jiných nádobách dochází při intenzivnějším zalití rostlin k zahnívání jejich kořenů a plesnivění substrátu, což v konečném důsledku vede k zaschnutí listů a úhynu exemplářů. Tento nedostatek odstraňují například samozavlažovací truhlíky, jež velmi dobře dokáží hospodařit se zálivkovou vodou.

Klepněte pro větší obrázek
Důsledkem neodpovídající zálivky jsou skvrny na listech

Chyba čtvrtá: rostliny zaléváte za plného slunce a nepravidelně

Balkonové rostliny, na něž svítí sluníčko celý den, zalévejte až k večeru, když už paprsky nemají takovou sílu. Necháváte-li konev s vodou venku, zkontrolujte před zálivkou její teplotu. V létě bývá rychle ohřátá, a tak může rostlinám závažným způsobem poškodit kořeny. Takto postižené kusy se nedají prakticky nijak zachránit.

V souvislosti se zálivkou ještě zmíním nutnost pravidelného přísunu vláhy. Balkonovky často trpí tím, že jednou mají vody hodně, a podruhé málo. Například muškáty na tento stav reagují vznikem nepěkných nahnědlých skvrn na listech.

Klepněte pro větší obrázek
Odstátá vodovodní voda je fajn, ale pokud její teplota stoupne přespříliš, rostlinám s ní ublížíte

Chyba pátá: před hnojením neprolijete substrát vodou

Toto pochybení se opakuje snad nejčastěji. Před použitím hnojiv, ať už kapalných, nebo v tuhé formě, je nutné rostliny zalít samotnou vodou. Jen tak dojde po přihnojení k rovnoměrnému roznesení živin v substrátu po celé nádobě.

  • Tip redakce: Při případném předávkování živinami se rozředěním hnojiva eliminuje nebezpečí popálení kořenů.

Chyba šestá: rostlinám neposkytujete dostatek živin

Balkonovky trpící nedostatkem živin poznáte jednoduše. Jsou slabé, vytáhlé a mají vybledlé listy. Jenže ne vždy je na vině nevhodný přípravek na hnojení (roztok, tyčinky) – mnohem častěji to bývá nevhodný typ substrátu, z něhož se veškeré důležité prvky postupně vyplavují.

Klepněte pro větší obrázek
Odkvetlá květenství vylamujte i se stvoly, jde to snadno

Chyba sedmá: neodstraňujete odkvetlá květenství

Nevzhledná, již odkvetlá květenství pravidelně odstraňujte. V květech, které ztratí svoje lístky, se totiž začínají vyvíjet semena, což velmi vyčerpává celou rostlinu. Ta pak kvete o to méně.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |