vytisknout velikost písma Letní péče o balkonové rostliny: chyby, které děláte

Pěstujete balkonové rostliny, ale nevypadají nijak výstavně? Mohly by být hustější, bez bledých či žloutnoucích listů a s větším množství květů? Možná děláte jednu ze zásadních pěstitelských chyb. Poznejte kterou a napravte to.

Pěstitelské chyby mohou znamenat pro rostliny dokonce i jejich úhyn, proto je velmi důležité, abyste se jich v co největší míře vyvarovali.

Pokud nemáte mnoho volného času, pořiďte si nenáročné druhy, které dobře snáší občasné nedostatky ze strany svého majitele.

Chyba první: kupované rostliny nepřesadíte

Velmi častým prohřeškem majitelů nejrůznějších okrasných kultur je ponechání rostlin v původním obalu. Pamatujte si, že mladí jedinci rostou rychle a brzy jim stávající plastová nádobka nemusí stačit.

Dříve nebo později tak dojde k prokořenění substrátu, a pokud rostlinu nepřesadíte, bude i při odpovídající péči postupně slábnout vlivem rychlého vyplavování živin z již zvětralé zeminy.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadají pravidelně opečovávané kusy: jsou zdravé, silné a mají rozvinutá květenství

Chyba druhá: balkonovky pěstujete v kupovaných substrátech

Substráty, dodávané v plastových pytlích, mají jednu zcela zásadní, a to negativní vlastnost. Velmi rychle se totiž slehávají, brání přístupu vzduchu ke kořenům a zadržují vlhkost. Proto, vždy již před přesazováním smíchejte tento substrát se středně těžkou zahradní půdou.

Chyba třetí: pěstebním nádobám chybí odtok

Při absenci odtokového otvoru v truhlících a jiných nádobách dochází při intenzivnějším zalití rostlin k zahnívání jejich kořenů a plesnivění substrátu, což v konečném důsledku vede k zaschnutí listů a úhynu exemplářů. Tento nedostatek odstraňují například samozavlažovací truhlíky, jež velmi dobře dokáží hospodařit se zálivkovou vodou.

Klepněte pro větší obrázek
Důsledkem neodpovídající zálivky jsou skvrny na listech

Chyba čtvrtá: rostliny zaléváte za plného slunce a nepravidelně

Balkonové rostliny, na něž svítí sluníčko celý den, zalévejte až k večeru, když už paprsky nemají takovou sílu. Necháváte-li konev s vodou venku, zkontrolujte před zálivkou její teplotu. V létě bývá rychle ohřátá, a tak může rostlinám závažným způsobem poškodit kořeny. Takto postižené kusy se nedají prakticky nijak zachránit.

V souvislosti se zálivkou ještě zmíním nutnost pravidelného přísunu vláhy. Balkonovky často trpí tím, že jednou mají vody hodně, a podruhé málo. Například muškáty na tento stav reagují vznikem nepěkných nahnědlých skvrn na listech.

Klepněte pro větší obrázek
Odstátá vodovodní voda je fajn, ale pokud její teplota stoupne přespříliš, rostlinám s ní ublížíte

Chyba pátá: před hnojením neprolijete substrát vodou

Toto pochybení se opakuje snad nejčastěji. Před použitím hnojiv, ať už kapalných, nebo v tuhé formě, je nutné rostliny zalít samotnou vodou. Jen tak dojde po přihnojení k rovnoměrnému roznesení živin v substrátu po celé nádobě.

  • Tip redakce: Při případném předávkování živinami se rozředěním hnojiva eliminuje nebezpečí popálení kořenů.

Chyba šestá: rostlinám neposkytujete dostatek živin

Balkonovky trpící nedostatkem živin poznáte jednoduše. Jsou slabé, vytáhlé a mají vybledlé listy. Jenže ne vždy je na vině nevhodný přípravek na hnojení (roztok, tyčinky) – mnohem častěji to bývá nevhodný typ substrátu, z něhož se veškeré důležité prvky postupně vyplavují.

Klepněte pro větší obrázek
Odkvetlá květenství vylamujte i se stvoly, jde to snadno

Chyba sedmá: neodstraňujete odkvetlá květenství

Nevzhledná, již odkvetlá květenství pravidelně odstraňujte. V květech, které ztratí svoje lístky, se totiž začínají vyvíjet semena, což velmi vyčerpává celou rostlinu. Ta pak kvete o to méně.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |