vytisknout velikost písma Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Podle čeho poznáte, že jablko či hruška již dozrály a nastal čas jejich sklizně? Jak co nejvíce prodloužit dobu trvanlivosti těchto plodů? Kde se skrývají nejvýživnější látky?

Co nesníme, vyhodíme!  

Zkuste ještě na stromě pohnout letním jablkem či hruškou na stranu a uvidíte, že pokud se hned uvolní, jsou dostatečně zralé. Samozřejmě zralost poznáte i podle toho, že se už pár zdravých plodů povaluje pod stromy. Při sklizni trhejte plody i se stopkami, tím prodloužíte jejich trvanlivost.

Sbírejte pokud možno ráno, jen v případě, že je den pod mrakem, to jde od rána do večera. Zpracovat je třeba v čase přibližně od deseti dnů po tři týdny od jejich natrhání. Víc „letňáky“ nevydrží. Využít je můžete opravdu všude – v teplé i studené kuchyni, na saláty, džemy, sladká i slaná jídla, přesnídávky...  

Skočte po letních odrůdách  

Mezi letní hrušně patří ‘Clappova’, která dozrává začátkem července a má máslovitou, kyselosladkou, kořenitou a šťavnatou dužinu. ‘Williamsova čáslavka’ dozrává koncem srpna a hodí se do nižších a středních oblastí. 

Klepněte pro větší obrázek
Ovoce trhejte jemně, ať strom nepoškodíte

K nejznámějším letním jabloním patří ‘Discovery’, ‘James Grieve Red’, ‘Julia’, ‘Quinte’, ‘Daria’ či ‘Mio’. Například ‘Vista Bella’ se sbírá koncem července a má sladkokyselou a šťavnatou dužinu. K odolným letním odrůdám, jež můžete víceméně pěstovat bez chemického ošetřování proti houbovým chorobám, patří ‘Dima’, ‘Mivibe’, česká odrůda ‘Hana’, ‘Primula’ či ‘Průsvitné letní’.

Pět nejoblíbenějších receptů z letních jablek a hrušek

Pět nejoblíbenějších receptů z letních jablek a hrušek

Jablko jezte se slupkou  

Světově nejdůležitější a nejrozšířenější ovoce je právě jablko. Možná si to ani neumíte představit, ale již existuje více jak dvacet tisíc odrůd. Pokud se jablka konzumují i se slupkou, podporují trávení a pravidelním jablečným jídelníčkem si můžete upravit zažívání.

Nejdůležitější výživné látky se schovávají těsně pod slupkou, takže stačí, když jablko dobře umyjete a rovnou se zakousnete. Ostatně ústní dutina nepřijde zkrátka: zubům prospěje čistící schopnost jablka a dásním masáž při kousání. Sladká jablka vám pomohou při průjmu a kyselá zase při zácpě. 

Klepněte pro větší obrázek
Nejen pro děti, ale i pro dospělé platí, že jablka by se měla jíst neoloupaná 

Tři jablka pokryjí denní potřebu vitaminu C. Pomáhají regenerovat a čistit organismus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a účinně zabírají při bolestech hlavy i závratích. Jablko se hodí do redukční diety.  

Hrušky vás důkladně pročistí  

Hrušky patří k lehce stravitelnému ovoci, které čistí střeva. Pomáhají při zácpě a zajišťují rychlý přísun živin do střev. Díky vláknině zlepšíte své zažívání. Hrušková šťáva působí močopudně, žlučopudně a zpevňuje stěny cév. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Při sběru sladkých plodů si dávejte pozor na hmyz, který si na nich pochutnává

Jelikož se v hrušce nachází hodně draslíku, šťáva se podává i jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti. Tyto plody obsahují lehce stravitelné a hodnotné cukry vhodné pro kvalitní činnost mozkových buněk.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |
I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu: Kde a za kolik koupit truhlíky?

I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu…

Také každé jaro a léto litujete, že nebydlíte v rodinném domku, ale máte k dispozici jen malý balkon? Nevadí, i tak si můžete vytvořit krásnou zahrádku. Inspirujte se nabídkou truhlíků a květináčů z obchodů. Samozřejmě je můžete umístit i na terasu nebo do zahrady.

15.  3.  2019 |