Co nesníme, vyhodíme!
Zkuste ještě na stromě pohnout letním jablkem či hruškou na stranu a uvidíte, že pokud se hned uvolní, jsou dostatečně zralé. Samozřejmě zralost poznáte i podle toho, že se už pár zdravých plodů povaluje pod stromy. Při sklizni trhejte plody i se stopkami, tím prodloužíte jejich trvanlivost.
Sbírejte pokud možno ráno, jen v případě, že je den pod mrakem, to jde od rána do večera. Zpracovat je třeba v čase přibližně od deseti dnů po tři týdny od jejich natrhání. Víc „letňáky“ nevydrží. Využít je můžete opravdu všude – v teplé i studené kuchyni, na saláty, džemy, sladká i slaná jídla, přesnídávky...
Skočte po letních odrůdách
Mezi letní hrušně patří ‘Clappova’, která dozrává začátkem července a má máslovitou, kyselosladkou, kořenitou a šťavnatou dužinu. ‘Williamsova čáslavka’ dozrává koncem srpna a hodí se do nižších a středních oblastí.

Ovoce trhejte jemně, ať strom nepoškodíte
K nejznámějším letním jabloním patří ‘Discovery’, ‘James Grieve Red’, ‘Julia’, ‘Quinte’, ‘Daria’ či ‘Mio’. Například ‘Vista Bella’ se sbírá koncem července a má sladkokyselou a šťavnatou dužinu. K odolným letním odrůdám, jež můžete víceméně pěstovat bez chemického ošetřování proti houbovým chorobám, patří ‘Dima’, ‘Mivibe’, česká odrůda ‘Hana’, ‘Primula’ či ‘Průsvitné letní’.
Jablko jezte se slupkou
Světově nejdůležitější a nejrozšířenější ovoce je právě jablko. Možná si to ani neumíte představit, ale již existuje více jak dvacet tisíc odrůd. Pokud se jablka konzumují i se slupkou, podporují trávení a pravidelním jablečným jídelníčkem si můžete upravit zažívání.
Nejdůležitější výživné látky se schovávají těsně pod slupkou, takže stačí, když jablko dobře umyjete a rovnou se zakousnete. Ostatně ústní dutina nepřijde zkrátka: zubům prospěje čistící schopnost jablka a dásním masáž při kousání. Sladká jablka vám pomohou při průjmu a kyselá zase při zácpě.

Nejen pro děti, ale i pro dospělé platí, že jablka by se měla jíst neoloupaná
Tři jablka pokryjí denní potřebu vitaminu C. Pomáhají regenerovat a čistit organismus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a účinně zabírají při bolestech hlavy i závratích. Jablko se hodí do redukční diety.
Hrušky vás důkladně pročistí
Hrušky patří k lehce stravitelnému ovoci, které čistí střeva. Pomáhají při zácpě a zajišťují rychlý přísun živin do střev. Díky vláknině zlepšíte své zažívání. Hrušková šťáva působí močopudně, žlučopudně a zpevňuje stěny cév.


Při sběru sladkých plodů si dávejte pozor na hmyz, který si na nich pochutnává
Jelikož se v hrušce nachází hodně draslíku, šťáva se podává i jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti. Tyto plody obsahují lehce stravitelné a hodnotné cukry vhodné pro kvalitní činnost mozkových buněk.

















































