Podle čeho poznáte, že jablko či hruška již dozrály a nastal čas jejich sklizně? Jak co nejvíce prodloužit dobu trvanlivosti těchto plodů? Kde se skrývají nejvýživnější látky?
Co nesníme, vyhodíme!
Zkuste ještě na stromě pohnout letním jablkem či hruškou na stranu a uvidíte, že pokud se hned uvolní, jsou dostatečně zralé. Samozřejmě zralost poznáte i podle toho, že se už pár zdravých plodů povaluje pod stromy. Při sklizni trhejte plody i se stopkami, tím prodloužíte jejich trvanlivost.
Sbírejte pokud možno ráno, jen v případě, že je den pod mrakem, to jde od rána do večera. Zpracovat je třeba v čase přibližně od deseti dnů po tři týdny od jejich natrhání. Víc „letňáky“ nevydrží. Využít je můžete opravdu všude – v teplé i studené kuchyni, na saláty, džemy, sladká i slaná jídla, přesnídávky...
Skočte po letních odrůdách
Mezi letní hrušně patří ‘Clappova’, která dozrává začátkem července a má máslovitou, kyselosladkou, kořenitou a šťavnatou dužinu. ‘Williamsova čáslavka’ dozrává koncem srpna a hodí se do nižších a středních oblastí.

Ovoce trhejte jemně, ať strom nepoškodíte
K nejznámějším letním jabloním patří ‘Discovery’, ‘James Grieve Red’, ‘Julia’, ‘Quinte’, ‘Daria’ či ‘Mio’. Například ‘Vista Bella’ se sbírá koncem července a má sladkokyselou a šťavnatou dužinu. K odolným letním odrůdám, jež můžete víceméně pěstovat bez chemického ošetřování proti houbovým chorobám, patří ‘Dima’, ‘Mivibe’, česká odrůda ‘Hana’, ‘Primula’ či ‘Průsvitné letní’.
Jablko jezte se slupkou
Světově nejdůležitější a nejrozšířenější ovoce je právě jablko. Možná si to ani neumíte představit, ale již existuje více jak dvacet tisíc odrůd. Pokud se jablka konzumují i se slupkou, podporují trávení a pravidelním jablečným jídelníčkem si můžete upravit zažívání.
Nejdůležitější výživné látky se schovávají těsně pod slupkou, takže stačí, když jablko dobře umyjete a rovnou se zakousnete. Ostatně ústní dutina nepřijde zkrátka: zubům prospěje čistící schopnost jablka a dásním masáž při kousání. Sladká jablka vám pomohou při průjmu a kyselá zase při zácpě.

Nejen pro děti, ale i pro dospělé platí, že jablka by se měla jíst neoloupaná
Tři jablka pokryjí denní potřebu vitaminu C. Pomáhají regenerovat a čistit organismus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a účinně zabírají při bolestech hlavy i závratích. Jablko se hodí do redukční diety.
Hrušky vás důkladně pročistí
Hrušky patří k lehce stravitelnému ovoci, které čistí střeva. Pomáhají při zácpě a zajišťují rychlý přísun živin do střev. Díky vláknině zlepšíte své zažívání. Hrušková šťáva působí močopudně, žlučopudně a zpevňuje stěny cév.


Při sběru sladkých plodů si dávejte pozor na hmyz, který si na nich pochutnává
Jelikož se v hrušce nachází hodně draslíku, šťáva se podává i jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti. Tyto plody obsahují lehce stravitelné a hodnotné cukry vhodné pro kvalitní činnost mozkových buněk.

















































