Také si pochutnáváte na letních odrůdách jablíček a hrušek? Určitě byste vyjmenovali mnoho nej, která mají, ale jedno jim přece jen chybí – dlouhá trvanlivost.
Změňte tedy jejich nedostatek v přednost a pusťte se do zpracovávání těchto lahodných plodů. Vybrala jsem pět nejoblíbenějších receptů naší rodiny, bez nichž si letní pohodu už neumíme představit.
Salát z jablek a oříšků
- 4 broskve
- 2 červená a 2 zelená jablka
- 1 hrnek nadrobno nasekaných oříšků
- 1 hrnek celých oříšků na zdobení
- 1 l kysané smetany
- cukr nebo med
Broskve nakrájejte na silnější plátky a rozmístěte je po okrajové části mísy. Doprostřed nasypte promíchané kousky červených a zelených jablek nakrájených na kostičky i se slupkou a nasekaných oříšků. Smíchejte kysanou smetanu s cukrem nebo medem a přelijte ovoce. Tento lehký dezert ozdobte celými oříšky.

Kombinace jablek a ořechů je osvědčená sázka na jistotu, vzpomeňte na štrúdl
Lívanečky s jablky
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 20 g droždí
- 0,5 l mléka
- citronová šťáva
- 1 kg jablek
- olej na smažení
- moučkový cukr na posypání
Změklé máslo utřete s cukrem do pěny, postupně přidávejte 3 žloutky a 1 celé vejce, pak droždí rozpuštěné ve vlažném mléce, citronovou šťávu a oloupaná, na menší kostičky nakrájená jablka.
Nakonec přisypte mouku a vše lehce promíchejte s tuhým sněhem ze zbývajících 3 bílků. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout na teplém místě. Lívanečky pečte na rozpáleném oleji, posypte je cukrem nebo namažte marmeládou.

Naučte i svoje děti, aby si jablíčka plná vitaminu C pravidelně dopřávaly
Salát z bílé ředkve s jablky
- 1 bílá ředkev
- 2 jablka
- 4 lžíce vody
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce octa
- 1 lžička cukru
- troška soli
Ředkev oloupejte, opláchněte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Totéž proveďte s jablky. V trošce vody rozmíchejte cukr, špetku soli, olej a ocet. Vytvořenou zálivkou přelijte připravená jablka i s ředkví. Podávejte ke studenému masu, plněnému bůčku, sekané či různým minutkám.
Hruškový džem
1 kg hrušek
1 kg cukru
voda
Hrušky oloupejte, překrájejte na osminky a zalijte vodou tak, aby se úplně ponořily. Povařte je deset minut. Do druhého hrnce nasypte cukr a nalijte asi polovinu odvaru z hrušek. Promíchejte a přiveďte k varu. Do vařícího sirupu vložte povařené hrušky a na mírném ohni vařte doměkka. Džemem naplňte vymyté skleničky.

Hruškový džem vám určitě zachutná
Kuře s hruškami
- kuře o váze asi 1 kg
- 5 hrušek
- půl hrnku vývaru
- půl hrnku bílého vína
- 3 stroužky česneku
- kukuřičná mouka k zahuštění omáčky
- sůl
- olivový olej
- pažitka k dozdobení
Kuře dobře omyjte a zbavte vnitřností. Vložte do něj tři stroužky česneku, jednu celou neoloupanou hrušku a osolte. Kuře dejte na pekáč a kolem něj rozmístěte ostatní hrušky. Ty pokapejte olejem a přelijte bílým vínem a vývarem.
Takto připravené kuře vložte do trouby zahřáté na sto osmdesát stupňů Celsia. Po dvaceti minutách je otočte, a pokud se vysušilo, přidejte více vývaru. Nechte dalších dvacet minut péct při té samé teplotě a následně vyndejte z trouby.
Z pekáče odeberte hrušky a rozložte je na talíř. Šťávu, která se vytvořila, slijte do malého hrnce, rozpusťte v ní kukuřičnou mouku se studenou vodou a vše dobře promíchejte. Kuře naporcujte, hrušky nakrájejte a dejte na talíře, přelijte zahuštěnou šťávou. Porce si ozdobte nasekanou pažitkou.
Foto: Profimedia