vytisknout velikost písma Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Také si pochutnáváte na letních odrůdách jablíček a hrušek? Určitě byste vyjmenovali mnoho nej, která mají, ale jedno jim přece jen chybí – dlouhá trvanlivost.
Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Změňte tedy jejich nedostatek v přednost a pusťte se do zpracovávání těchto lahodných plodů. Vybrala jsem pět nejoblíbenějších receptů naší rodiny, bez nichž si letní pohodu už neumíme představit. 

Salát z jablek a oříšků

  • 4 broskve
  •  2 červená a 2 zelená jablka
  • 1 hrnek nadrobno nasekaných oříšků
  • 1 hrnek celých oříšků na zdobení
  • 1 l kysané smetany
  • cukr nebo med

Broskve nakrájejte na silnější plátky a rozmístěte je po okrajové části mísy. Doprostřed nasypte promíchané kousky červených a zelených jablek nakrájených na kostičky i se slupkou a nasekaných oříšků. Smíchejte kysanou smetanu s cukrem nebo medem a přelijte ovoce. Tento lehký dezert ozdobte celými oříšky.

Klepněte pro větší obrázek
Kombinace jablek a ořechů je osvědčená sázka na jistotu, vzpomeňte na štrúdl 

Lívanečky s jablky

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 20 g droždí
  • 0,5 l mléka
  • citronová šťáva
  • 1 kg jablek
  • olej na smažení
  •  moučkový cukr na posypání

Změklé máslo utřete s cukrem do pěny, postupně přidávejte 3 žloutky a 1 celé vejce, pak droždí rozpuštěné ve vlažném mléce, citronovou šťávu a oloupaná, na menší kostičky nakrájená jablka.

Nakonec přisypte mouku a vše lehce promíchejte s tuhým sněhem ze zbývajících 3 bílků. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout na teplém místě. Lívanečky pečte na rozpáleném oleji, posypte je cukrem nebo namažte marmeládou.

Klepněte pro větší obrázek
Naučte i svoje děti, aby si jablíčka plná vitaminu C pravidelně dopřávaly

Salát z bílé ředkve s jablky

  • 1 bílá ředkev
  • 2 jablka
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • troška soli

Ředkev oloupejte, opláchněte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Totéž proveďte s jablky. V trošce vody rozmíchejte cukr, špetku soli, olej a ocet. Vytvořenou zálivkou přelijte připravená jablka i s ředkví. Podávejte ke studenému masu, plněnému bůčku, sekané či různým minutkám.

Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Hruškový džem

1 kg hrušek

1 kg cukru

voda

Hrušky oloupejte, překrájejte na osminky a zalijte vodou tak, aby se úplně ponořily. Povařte je deset minut. Do druhého hrnce nasypte cukr a nalijte asi polovinu odvaru z hrušek. Promíchejte a přiveďte k varu. Do vařícího sirupu vložte povařené hrušky a na mírném ohni vařte doměkka. Džemem naplňte vymyté skleničky.

Klepněte pro větší obrázek
Hruškový džem vám určitě zachutná

Kuře s hruškami

  • kuře o váze asi 1 kg 
  • 5 hrušek
  • půl hrnku vývaru
  • půl hrnku bílého vína
  • 3 stroužky česneku
  • kukuřičná mouka k zahuštění omáčky
  • sůl
  • olivový olej
  • pažitka k dozdobení

Kuře dobře omyjte a zbavte vnitřností. Vložte do něj tři stroužky česneku, jednu celou neoloupanou hrušku a osolte. Kuře dejte na pekáč a kolem něj rozmístěte ostatní hrušky. Ty pokapejte olejem a přelijte bílým vínem a vývarem.

Takto připravené kuře vložte do trouby zahřáté na sto osmdesát stupňů Celsia. Po dvaceti minutách je otočte, a pokud se vysušilo, přidejte více vývaru. Nechte dalších dvacet minut péct při té samé teplotě a následně vyndejte z trouby.

Z pekáče odeberte hrušky a rozložte je na talíř. Šťávu, která se vytvořila, slijte do malého hrnce, rozpusťte v ní kukuřičnou mouku se studenou vodou a vše dobře promíchejte. Kuře naporcujte, hrušky nakrájejte a dejte na talíře, přelijte zahuštěnou šťávou. Porce si ozdobte nasekanou pažitkou.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Předpěstujte si rajčata, papriky a okurky. Ušetříte a budete mít silné sazenice

Předpěstujte si rajčata, papriky a okurky. Uš…

Nedáte dopustit na zeleninu z vlastní sklizně, ale sazenice pořizujete na trhu nebo v zahradnictví? Zkuste letos udělat změnu. Sadbu si předpěstujte, ten správný čas je právě teď. Nejenže vás to vyjde podstatně levněji, ale zároveň budete mít kvalitní a silné sazeničky.

25.  2.  2020 |
Kombucha prospívá trávení, léčí i kožní problémy. Jak ji připravit?

Kombucha prospívá trávení, léčí i kožní probl…

Mluví se o ní téměř jako o zázraku, který dokáže léčit mnoho neduhů. Jak si připravit nápoj z kombuchy, abyste si mohli jeho účinky vyzkoušet na vlastní zažívání?

21.  2.  2020 |
Zamilovali jste si sušičku prádla? Tyhle kousky ale do ní nikdy nedávejte!

Zamilovali jste si sušičku prádla? Tyhle kous…

Sušička na prádlo je v domácnostech stále oblíbenější, protože šetří čas. Ne všechny kousky ze šatníku v ní ale můžete bez obav sušit. Co do ní rozhodně nepatří?

14.  2.  2020 |
Lobelky – letničky, které za málo péče udělají hodně radosti. Jak je pěstovat?

Lobelky – letničky, které za málo péče udělaj…

Jestli chcete pěstovat lobelky ze semínka, máte nejvyšší čas. Semena musí jít do země na konci ledna, maximálně během února.

23.  2.  2020 |
Masopusty v ČR: Které byste si neměli nechat ujít?

Masopusty v ČR: Které byste si neměli nechat …

Dlouho očekávané období veselení a hodování je tu! Pokud se tedy i vy rádi bavíte, milujete karnevaly, průvody masek a klasické české zabíjačkové pochoutky, určitě byste si neměli nechat ujít některý z masopustů, které se každoročně konají. Zmapovali jsme pro vás situaci po celé České republice a našli ty nejzajímavější.

18.  1.  2020 |