vytisknout velikost písma Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Také si pochutnáváte na letních odrůdách jablíček a hrušek? Určitě byste vyjmenovali mnoho nej, která mají, ale jedno jim přece jen chybí – dlouhá trvanlivost.
Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Změňte tedy jejich nedostatek v přednost a pusťte se do zpracovávání těchto lahodných plodů. Vybrala jsem pět nejoblíbenějších receptů naší rodiny, bez nichž si letní pohodu už neumíme představit. 

Salát z jablek a oříšků

  • 4 broskve
  •  2 červená a 2 zelená jablka
  • 1 hrnek nadrobno nasekaných oříšků
  • 1 hrnek celých oříšků na zdobení
  • 1 l kysané smetany
  • cukr nebo med

Broskve nakrájejte na silnější plátky a rozmístěte je po okrajové části mísy. Doprostřed nasypte promíchané kousky červených a zelených jablek nakrájených na kostičky i se slupkou a nasekaných oříšků. Smíchejte kysanou smetanu s cukrem nebo medem a přelijte ovoce. Tento lehký dezert ozdobte celými oříšky.

Klepněte pro větší obrázek
Kombinace jablek a ořechů je osvědčená sázka na jistotu, vzpomeňte na štrúdl 

Lívanečky s jablky

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 20 g droždí
  • 0,5 l mléka
  • citronová šťáva
  • 1 kg jablek
  • olej na smažení
  •  moučkový cukr na posypání

Změklé máslo utřete s cukrem do pěny, postupně přidávejte 3 žloutky a 1 celé vejce, pak droždí rozpuštěné ve vlažném mléce, citronovou šťávu a oloupaná, na menší kostičky nakrájená jablka.

Nakonec přisypte mouku a vše lehce promíchejte s tuhým sněhem ze zbývajících 3 bílků. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout na teplém místě. Lívanečky pečte na rozpáleném oleji, posypte je cukrem nebo namažte marmeládou.

Klepněte pro větší obrázek
Naučte i svoje děti, aby si jablíčka plná vitaminu C pravidelně dopřávaly

Salát z bílé ředkve s jablky

  • 1 bílá ředkev
  • 2 jablka
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • troška soli

Ředkev oloupejte, opláchněte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Totéž proveďte s jablky. V trošce vody rozmíchejte cukr, špetku soli, olej a ocet. Vytvořenou zálivkou přelijte připravená jablka i s ředkví. Podávejte ke studenému masu, plněnému bůčku, sekané či různým minutkám.

Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Hruškový džem

1 kg hrušek

1 kg cukru

voda

Hrušky oloupejte, překrájejte na osminky a zalijte vodou tak, aby se úplně ponořily. Povařte je deset minut. Do druhého hrnce nasypte cukr a nalijte asi polovinu odvaru z hrušek. Promíchejte a přiveďte k varu. Do vařícího sirupu vložte povařené hrušky a na mírném ohni vařte doměkka. Džemem naplňte vymyté skleničky.

Klepněte pro větší obrázek
Hruškový džem vám určitě zachutná

Kuře s hruškami

  • kuře o váze asi 1 kg 
  • 5 hrušek
  • půl hrnku vývaru
  • půl hrnku bílého vína
  • 3 stroužky česneku
  • kukuřičná mouka k zahuštění omáčky
  • sůl
  • olivový olej
  • pažitka k dozdobení

Kuře dobře omyjte a zbavte vnitřností. Vložte do něj tři stroužky česneku, jednu celou neoloupanou hrušku a osolte. Kuře dejte na pekáč a kolem něj rozmístěte ostatní hrušky. Ty pokapejte olejem a přelijte bílým vínem a vývarem.

Takto připravené kuře vložte do trouby zahřáté na sto osmdesát stupňů Celsia. Po dvaceti minutách je otočte, a pokud se vysušilo, přidejte více vývaru. Nechte dalších dvacet minut péct při té samé teplotě a následně vyndejte z trouby.

Z pekáče odeberte hrušky a rozložte je na talíř. Šťávu, která se vytvořila, slijte do malého hrnce, rozpusťte v ní kukuřičnou mouku se studenou vodou a vše dobře promíchejte. Kuře naporcujte, hrušky nakrájejte a dejte na talíře, přelijte zahuštěnou šťávou. Porce si ozdobte nasekanou pažitkou.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A