vytisknout velikost písma Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Také si pochutnáváte na letních odrůdách jablíček a hrušek? Určitě byste vyjmenovali mnoho nej, která mají, ale jedno jim přece jen chybí – dlouhá trvanlivost.
Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Změňte tedy jejich nedostatek v přednost a pusťte se do zpracovávání těchto lahodných plodů. Vybrala jsem pět nejoblíbenějších receptů naší rodiny, bez nichž si letní pohodu už neumíme představit. 

Salát z jablek a oříšků

  • 4 broskve
  •  2 červená a 2 zelená jablka
  • 1 hrnek nadrobno nasekaných oříšků
  • 1 hrnek celých oříšků na zdobení
  • 1 l kysané smetany
  • cukr nebo med

Broskve nakrájejte na silnější plátky a rozmístěte je po okrajové části mísy. Doprostřed nasypte promíchané kousky červených a zelených jablek nakrájených na kostičky i se slupkou a nasekaných oříšků. Smíchejte kysanou smetanu s cukrem nebo medem a přelijte ovoce. Tento lehký dezert ozdobte celými oříšky.

Klepněte pro větší obrázek
Kombinace jablek a ořechů je osvědčená sázka na jistotu, vzpomeňte na štrúdl 

Lívanečky s jablky

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 20 g droždí
  • 0,5 l mléka
  • citronová šťáva
  • 1 kg jablek
  • olej na smažení
  •  moučkový cukr na posypání

Změklé máslo utřete s cukrem do pěny, postupně přidávejte 3 žloutky a 1 celé vejce, pak droždí rozpuštěné ve vlažném mléce, citronovou šťávu a oloupaná, na menší kostičky nakrájená jablka.

Nakonec přisypte mouku a vše lehce promíchejte s tuhým sněhem ze zbývajících 3 bílků. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout na teplém místě. Lívanečky pečte na rozpáleném oleji, posypte je cukrem nebo namažte marmeládou.

Klepněte pro větší obrázek
Naučte i svoje děti, aby si jablíčka plná vitaminu C pravidelně dopřávaly

Salát z bílé ředkve s jablky

  • 1 bílá ředkev
  • 2 jablka
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • troška soli

Ředkev oloupejte, opláchněte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Totéž proveďte s jablky. V trošce vody rozmíchejte cukr, špetku soli, olej a ocet. Vytvořenou zálivkou přelijte připravená jablka i s ředkví. Podávejte ke studenému masu, plněnému bůčku, sekané či různým minutkám.

Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Hruškový džem

1 kg hrušek

1 kg cukru

voda

Hrušky oloupejte, překrájejte na osminky a zalijte vodou tak, aby se úplně ponořily. Povařte je deset minut. Do druhého hrnce nasypte cukr a nalijte asi polovinu odvaru z hrušek. Promíchejte a přiveďte k varu. Do vařícího sirupu vložte povařené hrušky a na mírném ohni vařte doměkka. Džemem naplňte vymyté skleničky.

Klepněte pro větší obrázek
Hruškový džem vám určitě zachutná

Kuře s hruškami

  • kuře o váze asi 1 kg 
  • 5 hrušek
  • půl hrnku vývaru
  • půl hrnku bílého vína
  • 3 stroužky česneku
  • kukuřičná mouka k zahuštění omáčky
  • sůl
  • olivový olej
  • pažitka k dozdobení

Kuře dobře omyjte a zbavte vnitřností. Vložte do něj tři stroužky česneku, jednu celou neoloupanou hrušku a osolte. Kuře dejte na pekáč a kolem něj rozmístěte ostatní hrušky. Ty pokapejte olejem a přelijte bílým vínem a vývarem.

Takto připravené kuře vložte do trouby zahřáté na sto osmdesát stupňů Celsia. Po dvaceti minutách je otočte, a pokud se vysušilo, přidejte více vývaru. Nechte dalších dvacet minut péct při té samé teplotě a následně vyndejte z trouby.

Z pekáče odeberte hrušky a rozložte je na talíř. Šťávu, která se vytvořila, slijte do malého hrnce, rozpusťte v ní kukuřičnou mouku se studenou vodou a vše dobře promíchejte. Kuře naporcujte, hrušky nakrájejte a dejte na talíře, přelijte zahuštěnou šťávou. Porce si ozdobte nasekanou pažitkou.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

26.  11.  2019 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

27.  11.  2019 |
Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční…

Ještě jste si nestihli pořídit žádný adventní věnec? Zkuste si vyrobit vlastní. Ať už se rozhodnete pro klasický věnec nebo nějaký netradiční, většinu materiálu máte k dispozici doma, na zahradě nebo v přírodě. Přinášíme vám podrobný návod plus galerii krásných věnců pro inspiraci.

28.  11.  2019 |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

2.  12.  2019 |
Vánoce 2019: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii!

Vánoce 2019: Jaké jsou aktuální trendy? Podív…

Chcete být "in" a zajímají vás aktuální trendy ve vánoční výzdobě? Letos jim vévodí bílá a fialová barva, ledové motivy, přírodní materiály i kreativní vánoční stromky. Pro inspiraci jsme pro vás vybrali sto fotografií dekorací v modních barvách a aktuálních stylech.

23.  11.  2019 |