vytisknout velikost písma Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Také si pochutnáváte na letních odrůdách jablíček a hrušek? Určitě byste vyjmenovali mnoho nej, která mají, ale jedno jim přece jen chybí – dlouhá trvanlivost.
Letní jablka a hrušky: 5 receptů, které stojí za vyzkoušení

Změňte tedy jejich nedostatek v přednost a pusťte se do zpracovávání těchto lahodných plodů. Vybrala jsem pět nejoblíbenějších receptů naší rodiny, bez nichž si letní pohodu už neumíme představit. 

Salát z jablek a oříšků

  • 4 broskve
  •  2 červená a 2 zelená jablka
  • 1 hrnek nadrobno nasekaných oříšků
  • 1 hrnek celých oříšků na zdobení
  • 1 l kysané smetany
  • cukr nebo med

Broskve nakrájejte na silnější plátky a rozmístěte je po okrajové části mísy. Doprostřed nasypte promíchané kousky červených a zelených jablek nakrájených na kostičky i se slupkou a nasekaných oříšků. Smíchejte kysanou smetanu s cukrem nebo medem a přelijte ovoce. Tento lehký dezert ozdobte celými oříšky.

Klepněte pro větší obrázek
Kombinace jablek a ořechů je osvědčená sázka na jistotu, vzpomeňte na štrúdl 

Lívanečky s jablky

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 20 g droždí
  • 0,5 l mléka
  • citronová šťáva
  • 1 kg jablek
  • olej na smažení
  •  moučkový cukr na posypání

Změklé máslo utřete s cukrem do pěny, postupně přidávejte 3 žloutky a 1 celé vejce, pak droždí rozpuštěné ve vlažném mléce, citronovou šťávu a oloupaná, na menší kostičky nakrájená jablka.

Nakonec přisypte mouku a vše lehce promíchejte s tuhým sněhem ze zbývajících 3 bílků. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout na teplém místě. Lívanečky pečte na rozpáleném oleji, posypte je cukrem nebo namažte marmeládou.

Klepněte pro větší obrázek
Naučte i svoje děti, aby si jablíčka plná vitaminu C pravidelně dopřávaly

Salát z bílé ředkve s jablky

  • 1 bílá ředkev
  • 2 jablka
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • troška soli

Ředkev oloupejte, opláchněte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Totéž proveďte s jablky. V trošce vody rozmíchejte cukr, špetku soli, olej a ocet. Vytvořenou zálivkou přelijte připravená jablka i s ředkví. Podávejte ke studenému masu, plněnému bůčku, sekané či různým minutkám.

Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Letní jablka a hrušky: správnou sklizní ke zdraví!

Hruškový džem

1 kg hrušek

1 kg cukru

voda

Hrušky oloupejte, překrájejte na osminky a zalijte vodou tak, aby se úplně ponořily. Povařte je deset minut. Do druhého hrnce nasypte cukr a nalijte asi polovinu odvaru z hrušek. Promíchejte a přiveďte k varu. Do vařícího sirupu vložte povařené hrušky a na mírném ohni vařte doměkka. Džemem naplňte vymyté skleničky.

Klepněte pro větší obrázek
Hruškový džem vám určitě zachutná

Kuře s hruškami

  • kuře o váze asi 1 kg 
  • 5 hrušek
  • půl hrnku vývaru
  • půl hrnku bílého vína
  • 3 stroužky česneku
  • kukuřičná mouka k zahuštění omáčky
  • sůl
  • olivový olej
  • pažitka k dozdobení

Kuře dobře omyjte a zbavte vnitřností. Vložte do něj tři stroužky česneku, jednu celou neoloupanou hrušku a osolte. Kuře dejte na pekáč a kolem něj rozmístěte ostatní hrušky. Ty pokapejte olejem a přelijte bílým vínem a vývarem.

Takto připravené kuře vložte do trouby zahřáté na sto osmdesát stupňů Celsia. Po dvaceti minutách je otočte, a pokud se vysušilo, přidejte více vývaru. Nechte dalších dvacet minut péct při té samé teplotě a následně vyndejte z trouby.

Z pekáče odeberte hrušky a rozložte je na talíř. Šťávu, která se vytvořila, slijte do malého hrnce, rozpusťte v ní kukuřičnou mouku se studenou vodou a vše dobře promíchejte. Kuře naporcujte, hrušky nakrájejte a dejte na talíře, přelijte zahuštěnou šťávou. Porce si ozdobte nasekanou pažitkou.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovocné stromy v zimě?

Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovo…

Na zahradě je stále co dělat. A nejen na ní, při přebírání uskladněného ovoce zakopneme o staré hrábě, což nám připomene, že je čas na údržbu nářadí, postarat se o vysazené stromy a začít se připravovat na jaro.

2.  1.  2018 |
Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

3.  1.  2018 |