vytisknout velikost písma Lékárna ze zahrady

Podzim nám kromě dlouhých večerů přináší také nachlazení. Nemusíme hned běžet k lékaři – když na první škrábání v krku vyzkoušíme domácí prostředky a rostliny ze své zahrádky, bude nám určitě lépe.

Čaj, nálev, nebo odvar?

Čaj připravujeme z čerstvých nebo sušených listů a květů tak, že potřebné množství zalijeme vodou, která se právě přestala vařit, a necháme odstát. Pak scedíme a pijeme. Každý hrnek čaje si připravujeme čerstvý.

Klepněte pro větší obrázek
Čaj z bylin dobře chutná a navíc léčí

Nálev se liší pouze v přípravě: horkou vodu nalijeme do nádoby a byliny nasypeme na povrch; zde je necháme za občasného míchání vyluhovat až do zchladnutí.

Nálev můžeme pít teplý i studený a na rozdíl od čaje si ho připravit do zásoby. Dodržujeme ovšem pravidlo, že musí být čerstvý na každý den.

Odvar už svým názvem napovídá, že se byliny přivedou k varu. Vkládají se do studené vody a pomalu pod pokličkou zahřívají, doba varu je zhruba patnáct minut a další tři minuty se odvar nechá odstát, případně vystydnout. V chladničce vydrží uložen až tři dny.

Klepněte pro větší obrázek
Aby byliny působily v co největší míře na organismus, je třeba vědět, jak správně odvar připravit

Jakýkoliv nápoj můžeme osladit cukrem nebo medem, který přehluší pro někoho (hlavně pro děti) nezvyklou chuť bylinek.

Na bolení v krku

Pokud jsme nevypěstovali vlastní, koupíme si sušené bylinky v lékárně. Na bolest v krku je účinným prostředkem šalvěj nebo tymián, z nichž podle návodu uvaříme odvar, a kloktáme tak často, jak je potřeba.

Na přípravu kloktadla se použije v případě tymiánu pět gramů sušených lístků na decilitr vody, v případě šalvěje dvě kávové lžičky lístků na jeden a půl decilitru vody.

Spařené bylinky nemusíme vyhazovat, použijeme je jako obklad na krk: na utěrku namočenou v odvaru rozprostřeme bylinky, utěrku přehneme, položíme na krk a zabalíme froté ručníkem. V klidu necháme působit asi půl hodiny.

Proti kašli

Suchý a dráždivý kašel dokáže potrápit a přivodit bezesné noci. Odkašlávání zlepšuje čaj z heřmánku: dvě čajové lžičky se zalijí čtvrt litrem horké vody, užívá se nejméně třikrát denně.

Suchý kašel zvlhčí čaj z fenyklu nebo anýzu, pije se teplý také několikrát denně.

Klepněte pro větší obrázek
Medicína přímo z přírody  rozhodně neuškodí

Výborná proti dráždivému kašli je obzvlášť pro děti šťáva z černé ředkve. Bulvu nakrájíme na kolečka, položíme do mělké misky, posypeme krystalovým cukrem a necháme vyluhovat šťávu.

Nebo ji můžeme mírně vydlabat; do otvoru pak dáme med a necháme odstát asi hodinu. Z opačné strany pak ředkev proděravíme, šťávu slijeme a podáváme třikrát denně jednu kávovou lžičku. Dětem medicína chutná a účinek se dostaví velice brzy.

Při celkovém nachlazení

Určitě se v každé domácnosti najde cibule, česnek, med a mléko. Jsou to výborné prostředky proti podzimnímu trápení a můžeme je spolu kombinovat skoro libovolně.

Z cibule je příprava medicíny nejrychlejší: do půl litru mléka nakrájíme nadrobno tři menší cibule a svaříme; můžeme přisladit medem podle chuti – pije se teplé!

Klepněte pro větší obrázek
Cibule v mléce vám slzy do očí nevžene...

Česnek odrazuje většinu z nás svou charakterickou vůní. Zkuste si jej připravit trochu jinak a můžete ho užívat bez obav.

Tady je návod: dvacet stroužků česneku + půl kila medu + šťáva z deseti citronů , to vše smícháme nebo rozmixujeme a uložíme do chladu v uzavřené sklenici.

Během dvou dnů „zrání“ občas směs zamícháme a pak už můžeme užívat každý den před snídaní jednu polévkovou lžíci.

Nepříjemná česneková vůně zmizí a jako prevence proti nachlazení a jeho průvodním jevům je tahle medicína bezkonkurenční.

Horké mléko slazené medem patří také k osvědčeným prostředkům proti nachlazení. Antiseptické účinky tohoto nápoje zvyšuje přidání špetky pepře nebo rozmačkaného česneku.

Ať vám slouží ke zdraví

Myslete už dnes na příští rok a rozhodněte se, kterou část své zahrádky přenecháte bylinkám.

Nemusíte se bát, že okrasná zahrada bude vypadat jak zelinářské lány! Bylinky jsou nejen užitečné, ale i krásné a v žádném případě nenaruší kompozici zahrady. Navíc vám provoní okolí záhonů a přilákají užitečný hmyz.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |