vytisknout velikost písma Ledviník ztepilý: Pokojová rostlina roku 2009

Holandská květinová kancelář vyhlašuje pravidelně Pokojovou rostlinu roku, kterou se stává druh pozoruhodný vzhledem a výjimečný svými vlastnostmi. Pro rok 2009 byl zvolen ledviník ztepilý (Nephrolepis exaltata).

Tato odolná, nenáročná rostlina pochází z tropických oblastí Asie a Nového Zélandu a je jednou z nejznámějších kapradin. Její jméno vzniklo spojením řeckých slov nephros, ledvina, a lepis, váha. Každá odrůda má své typické znaky, ale žádná nezapře jednoznačnou příslušnost ke svému druhu.

Klepněte pro větší obrázek
Ledviník je nenáročný host − postačí mu miska s čistou vodou

Dokonalá rostlina do současného interiéru

Ledviník snáší bez problémů světlo, a proto obstojí i v supermoderním minimalistickém designovém interiéru. Tuto statnou a pohodovou rostlinu se zakroucenými listy můžete umístit kamkoliv – do obývacího pokoje, koupelny, kuchyně nebo na pracoviště. Při dobré péči se jí bude dařit všude.

Klepněte pro větší obrázek
Každý prvek − zeď s krajkovou tapetou, ledviník i servírovací podnos − má vlastní zajímavou texturu. Jasně zelené a modré akcenty podtrhují svěží dojem

Nová rostlina roku si najde cestu do všech typů interiérů a záplavou svých jasně zelených listů, jež se sklánějí v ladných obloucích, vždy upoutá pozornost. Do interiéru přináší závan svěžího vzduchu a ztělesnění všeho pozitivního, co zeleň nabízí. Přirozeně tak zapadá do současného uvolněného životního stylu.

Klepněte pro větší obrázek
Kapradiny pomohou čistit vzduch v kuchyni

Ledviník funguje jako čistička vzduchu

Kromě stylového vzhledu má ledviník ještě jednu velkou výhodu, a sice schopnost listů čistit vzduch. Jeho listy zachycují škodlivé látky a zvyšují vzdušnou vlhkost, čímž vytváří zdravější prostředí.

Klepněte pro větší obrázek
Nenucená přirozenost zelené rostliny pomáhá uvolnit se, soustředit se a odvádět dobré pracovní výkony

Nephrolepis velmi dobře vynikne v závěsných košíčcích nebo na podstavci jako solitéra. V pozdějším věku dorůstá do větších rozměrů, jeho listy mohou být až 75 centimetrů dlouhé. A roste velmi rychle − pokud má ty nejlepší podmínky, může svoji velikost během jednoho roku až zdvojnásobit. 

Klepněte pro větší obrázek
Rostlina roku 2009 jako zdroj inspirace na pracovišti: mohutný ledviník na vás bude při práci dohlížet z vyvýšeného místa

Klepněte pro větší obrázek
Jasně zelený akcent a fascinující hra tvarů

Jak jej pěstovat

Ledviník snáší dobře i stín. Jednou za čas ho stačí přihnojit a třikrát týdně mírně postříkat vlažnou vodou. Hodně mu usnadníte život, když ho každý rok přesadíte. Nejlépe do rašelinné zeminy, která mu perfektně vyhovuje. Za vaši péči se vám odmění záplavou uklidňující zeleně a zdravějším ovzduším.

Zdroj: Holandská květinová kancelář 



 


 


 



 


 


 


 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |