Pro vytvoření zimní nálady nemusíme zvát ke stolu Sněhovou královnu. Postačí servírovat v ledovém nádobí.
Jako v království Sněhové královny nebo ve vyhlášeném ledovém hotelu, kde se servíruje v ledovém nádobí, si můžeme připadat u letošní sváteční tabule, když pro chlazené pokrmy a nápoje vytvoříme originální ledové mísy.
Ledovou mísou okouzlíte každou návštěvu
Skvěle se v nich budou vyjímat ovocné i zeleninové saláty, zmrzlina, bowle či studený punč.
Co budeme potřebovat
Připravte si dvě skleněné nebo plastové mísy, které snesou pobyt v mrazničce.
Průměr větší z nich by měl být minimálně dvacet centimetrů, menší o pět centimetrů méně, výška větší alespoň deset centimetrů, druhá by měla být asi o dva až tři centimetry nižší.
Dále si nachystejte zavařovací sklenici nebo jinou nádobu s víčkem o stejné výšce, jakou má větší mísa.
Nezapomeňte na nejedovaté květy, plody či listy, lepicí pásku a vodu.
Ledovou mísu můžete vytvořit kdykoli, potěší ale obzvlášť v letních vedrech
Vhodným materiálem pro zdobení jsou květy růží, mimózy, lilií, macešek, frézií, levandulí, pelargónií, karafiátů, chryzantém (pozor však na kupované květiny, mohou být chemicky ošetřeny).
Použít můžete také listy růží, gardénií, vinné révy, jahodníku, máty, zelí (i okrasného), petrželky, celeru, libečku, kapradiny nebo trávy.
Aby mísa vypadala trošku jinak, lze přidat i ovoce a zeleninu (plody čerstvé, kompotované, sterilované i mražené), na plátky nakrájený citrón, limetku, pomeranč, kiwi, karambolu, mrkev, okurku i se slupkou, celé plody malin, menších jahod, borůvek, třešní, brusinek – fantazii se meze nekladou.
Vyrábíme ledovou mísu
Do větší mísy vložíme menší a vycentrujeme. Do středu menší mísy nyní vložíme sklenici. Mezi mísy nalijeme vodu asi dva centimetry pod jejich okraje, vodu vlijeme také do sklenice - bude působit jako zatížení. Sklenici uzavřeme.
Lepicí páskou překřížíme obě mísy a sklenici. Do vody mezi stěnami obou mís naaranžujeme květy a další materiál. Pomůžeme si vidličkou, špejlí nebo drátkem.
Zelené listy dodají míse nádech svěžesti
Mísy vložíme do mrazničky (musí stát rovně) a necháme dobře zmrznout (asi deset hodin). Před servírováním mísy vyndáme, odstraníme lepicí pásku, větší mísu ponoříme do studené vody, menší naplníme vodou.
Když se uvolní sklenice, vyndáme ji a stejně postupujeme s oběma mísami.
Tak získáme vlastní ledovou mísu, kterou položíme na podnos, naplníme pokrmem nebo nápojem a doneseme na stůl.
Ledové doplňky
Jako doplněk k nápojům si můžeme v tvořítkách zamrazit do ledu květy, plody ovoce či zeleniny.
Spojíme-li tvořítka například lýkem nebo ozdobnou stuhou, vytvoříme ledový řetěz, kterým ozdobíme zvenku okna, balkon nebo stromky v zahradě.