vytisknout velikost písma Ledové mísy se zamraženými květy

Pro vytvoření zimní nálady nemusíme zvát ke stolu Sněhovou královnu. Postačí servírovat v ledovém nádobí.
Ledové mísy se zamraženými květy

Jako v království Sněhové královny nebo ve vyhlášeném ledovém hotelu, kde se servíruje v ledovém nádobí, si můžeme připadat u letošní sváteční tabule, když pro chlazené pokrmy a nápoje vytvoříme originální ledové mísy.

Klepněte pro větší obrázek
Ledovou mísou okouzlíte každou návštěvu

Skvěle se v nich budou vyjímat ovocné i zeleninové saláty, zmrzlina, bowle či studený punč.

Co budeme potřebovat

Připravte si dvě skleněné nebo plastové mísy, které snesou pobyt v mrazničce.

Průměr větší z nich by měl být minimálně dvacet centimetrů, menší o pět centimetrů méně, výška větší alespoň deset centimetrů, druhá by měla být asi o dva až tři centimetry nižší.

Dále si nachystejte zavařovací sklenici nebo jinou nádobu s víčkem o stejné výšce, jakou má větší mísa.

Nezapomeňte na nejedovaté květy, plody či listy, lepicí pásku a vodu.

Klepněte pro větší obrázek
Ledovou mísu můžete vytvořit kdykoli, potěší ale obzvlášť v letních vedrech

Vhodným materiálem pro zdobení jsou květy růží, mimózy, lilií, macešek, frézií, levandulí, pelargónií, karafiátů, chryzantém (pozor však na kupované květiny, mohou být chemicky ošetřeny).

Použít můžete také listy růží, gardénií, vinné révy, jahodníku, máty, zelí (i okrasného), petrželky, celeru, libečku, kapradiny nebo trávy.

Aby mísa vypadala trošku jinak, lze přidat i ovoce a zeleninu (plody čerstvé, kompotované, sterilované i mražené), na plátky nakrájený citrón, limetku, pomeranč, kiwi, karambolu, mrkev, okurku i se slupkou, celé plody malin, menších jahod, borůvek, třešní, brusinek – fantazii se meze nekladou.

Vyrábíme ledovou mísu

Do větší mísy vložíme menší a vycentrujeme. Do středu menší mísy nyní vložíme sklenici. Mezi mísy nalijeme vodu asi dva centimetry pod jejich okraje, vodu vlijeme také do sklenice - bude působit jako zatížení. Sklenici uzavřeme.

Lepicí páskou překřížíme obě mísy a sklenici. Do vody mezi stěnami obou mís naaranžujeme květy a další materiál. Pomůžeme si vidličkou, špejlí nebo drátkem.

Klepněte pro větší obrázek
Zelené listy dodají míse nádech svěžesti

Mísy vložíme do mrazničky (musí stát rovně) a necháme dobře zmrznout (asi deset hodin). Před servírováním mísy vyndáme, odstraníme lepicí pásku, větší mísu ponoříme do studené vody, menší naplníme vodou.

Když se uvolní sklenice, vyndáme ji a stejně postupujeme s oběma mísami.

Tak získáme vlastní ledovou mísu, kterou položíme na podnos, naplníme pokrmem nebo nápojem a doneseme na stůl.

Ledové doplňky

Jako doplněk k nápojům si můžeme v tvořítkách zamrazit do ledu květy, plody ovoce či zeleniny.

Spojíme-li tvořítka například lýkem nebo ozdobnou stuhou, vytvoříme ledový řetěz, kterým ozdobíme zvenku okna, balkon nebo stromky v zahradě.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |