vytisknout velikost písma Ledové mísy se zamraženými květy

Pro vytvoření zimní nálady nemusíme zvát ke stolu Sněhovou královnu. Postačí servírovat v ledovém nádobí.
Ledové mísy se zamraženými květy

Jako v království Sněhové královny nebo ve vyhlášeném ledovém hotelu, kde se servíruje v ledovém nádobí, si můžeme připadat u letošní sváteční tabule, když pro chlazené pokrmy a nápoje vytvoříme originální ledové mísy.

Klepněte pro větší obrázek
Ledovou mísou okouzlíte každou návštěvu

Skvěle se v nich budou vyjímat ovocné i zeleninové saláty, zmrzlina, bowle či studený punč.

Co budeme potřebovat

Připravte si dvě skleněné nebo plastové mísy, které snesou pobyt v mrazničce.

Průměr větší z nich by měl být minimálně dvacet centimetrů, menší o pět centimetrů méně, výška větší alespoň deset centimetrů, druhá by měla být asi o dva až tři centimetry nižší.

Dále si nachystejte zavařovací sklenici nebo jinou nádobu s víčkem o stejné výšce, jakou má větší mísa.

Nezapomeňte na nejedovaté květy, plody či listy, lepicí pásku a vodu.

Klepněte pro větší obrázek
Ledovou mísu můžete vytvořit kdykoli, potěší ale obzvlášť v letních vedrech

Vhodným materiálem pro zdobení jsou květy růží, mimózy, lilií, macešek, frézií, levandulí, pelargónií, karafiátů, chryzantém (pozor však na kupované květiny, mohou být chemicky ošetřeny).

Použít můžete také listy růží, gardénií, vinné révy, jahodníku, máty, zelí (i okrasného), petrželky, celeru, libečku, kapradiny nebo trávy.

Aby mísa vypadala trošku jinak, lze přidat i ovoce a zeleninu (plody čerstvé, kompotované, sterilované i mražené), na plátky nakrájený citrón, limetku, pomeranč, kiwi, karambolu, mrkev, okurku i se slupkou, celé plody malin, menších jahod, borůvek, třešní, brusinek – fantazii se meze nekladou.

Vyrábíme ledovou mísu

Do větší mísy vložíme menší a vycentrujeme. Do středu menší mísy nyní vložíme sklenici. Mezi mísy nalijeme vodu asi dva centimetry pod jejich okraje, vodu vlijeme také do sklenice - bude působit jako zatížení. Sklenici uzavřeme.

Lepicí páskou překřížíme obě mísy a sklenici. Do vody mezi stěnami obou mís naaranžujeme květy a další materiál. Pomůžeme si vidličkou, špejlí nebo drátkem.

Klepněte pro větší obrázek
Zelené listy dodají míse nádech svěžesti

Mísy vložíme do mrazničky (musí stát rovně) a necháme dobře zmrznout (asi deset hodin). Před servírováním mísy vyndáme, odstraníme lepicí pásku, větší mísu ponoříme do studené vody, menší naplníme vodou.

Když se uvolní sklenice, vyndáme ji a stejně postupujeme s oběma mísami.

Tak získáme vlastní ledovou mísu, kterou položíme na podnos, naplníme pokrmem nebo nápojem a doneseme na stůl.

Ledové doplňky

Jako doplněk k nápojům si můžeme v tvořítkách zamrazit do ledu květy, plody ovoce či zeleniny.

Spojíme-li tvořítka například lýkem nebo ozdobnou stuhou, vytvoříme ledový řetěz, kterým ozdobíme zvenku okna, balkon nebo stromky v zahradě.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A