Ledenec červený je širší veřejnosti téměř neznámý, byť je jeho pěstování prakticky bezproblémové.
Ledenec červený (Tetragonolobus purpureus) je letnička patřící do čeledi bobovitých, je tedy blízce přibuzná s fazolí, hrachem či bobem.Tato poměrně nízká, patnáct až čtyřicet centimetrů vysoká rostlina pochází z jihovýchodní Asie a často se pěstuje i v oblasti Středozemí, kde roste v olivových hájích.
Její celkový vzhled připomíná trochu nízkou vojtěšku a trochu hrách. Květy jsou krásné červené a vyrůstají jednotlivě nebo v párech. Plodem je lusk, který bývá zajímavě rýhovaný.
Zužitkujte ho celý
V našich zeměpisných šířkách je ledenec docela velkou raritou, to však neplatí v oblastech například Afriky, kde není příliš obživy. Tam je zcela běžný, oblíbený a prakticky zdomácněl.
Ledenec je velmi plodný, na jedné rostlině je mnoho lusků
Co z něj se dá zužitkovat? Snad všechno – výhonky do salátů, lusky, celá zrna a v neposlední řadě i hlízy, které vytváří – lze je vařit podobně jako naše brambory. Navíc je celá rostlina docela půvabná a atraktivní, tudíž ji můžete začlenit i do letničkových záhonů.
Jak ledenec vypěstovat
Nejprve je nutné sehnat osivo. Tato fáze bohužel není vůbec jednoduchá, nejvíce uspějete v zahraničních internetových obchodech. Rostliny bývají nabízeny i ve specializovaných „eko“zahradnictvích coby velká zajímavost.
Ačkoli jsou semena obtížněji dostupná, bývají levná
Semena před výsevem namočte na noc do vlažné vody. Tam nabobtnají a následně dříve vzejdou. Výsev je vhodné uskutečnit až v době, kdy nehrozí silnější mrazíky. Optimální termín je zhruba od konce dubna až do poloviny června.
Vysejte je přímo na záhon, buď do hnízd po několika kusech, nebo do řádků. Vzdálenost výsevů je prakticky velmi podobná jako při výsevu fazolí nebo hrachu.
Rostliny se bohatě větví již od spodní části
Pozemek k pěstování ledence vyberte nejlépe celodenně osluněný s dobrou propustnou půdou. Dobře uděláte, když na podzim přidáte při rytí trochu kompostu nebo zjara hnojivo obsahující základní prvky dusík, fosfor a draslík.
Ledenec je druh velmi nenáročný, snášející časté přísušky, ale je velmi vděčný za dostatek vody, při kterém narůstají hlízky. Naopak při nedostatku vody se jich nedočkáte.
Z takto vyzrálých lusků je lepší vyloupat semínka, než je konzumovat celé
Lusky však rostlina tvoří vždy ochotně, a tak se sklizně dočkáte i tehdy, kdy o rostlinu pečujete extenzivně. Ať již ledenec využijete v kuchyni, nebo v okrasné části zahrady, rozhodně se jedná o velmi netradiční druh, který jistě stojí za vyzkoušení.