vytisknout velikost písma Ledenec červený: seznamte se s novou zeleninou

Ledenec červený je širší veřejnosti téměř neznámý, byť je jeho pěstování prakticky bezproblémové.

Ledenec červený (Tetragonolobus purpureus) je letnička patřící do čeledi bobovitých, je tedy blízce přibuzná s fazolí, hrachem či bobem.Tato poměrně nízká, patnáct až čtyřicet centimetrů vysoká rostlina pochází z jihovýchodní Asie a často se pěstuje i v oblasti Středozemí, kde roste v olivových hájích.

Její celkový vzhled připomíná trochu nízkou vojtěšku a trochu hrách. Květy jsou krásné červené a vyrůstají jednotlivě nebo v párech. Plodem je lusk, který bývá zajímavě rýhovaný.

Zužitkujte ho celý

V našich zeměpisných šířkách je ledenec docela velkou raritou, to však neplatí v oblastech například Afriky, kde není příliš obživy. Tam je zcela běžný, oblíbený a prakticky zdomácněl.

Klepněte pro větší obrázek
Ledenec je velmi plodný, na jedné rostlině je mnoho lusků

Co z něj se dá zužitkovat? Snad všechno – výhonky do salátů, lusky, celá zrna a v neposlední řadě i hlízy, které vytváří – lze je vařit podobně jako naše brambory. Navíc je celá rostlina docela půvabná a atraktivní, tudíž ji můžete začlenit i do letničkových záhonů.

Jak ledenec vypěstovat

Nejprve je nutné sehnat osivo. Tato fáze bohužel není vůbec jednoduchá, nejvíce uspějete v zahraničních internetových obchodech. Rostliny bývají nabízeny i ve specializovaných „eko“zahradnictvích coby velká zajímavost.

Klepněte pro větší obrázek
Ačkoli jsou semena obtížněji dostupná, bývají levná

Semena před výsevem namočte na noc do vlažné vody. Tam nabobtnají a následně dříve vzejdou. Výsev je vhodné uskutečnit až v době, kdy nehrozí silnější mrazíky. Optimální termín je zhruba od konce dubna až do poloviny června.

Vysejte je přímo na záhon, buď do hnízd po několika kusech, nebo do řádků. Vzdálenost výsevů je prakticky velmi podobná jako při výsevu fazolí nebo hrachu.

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny se bohatě větví již od spodní části

Pozemek k pěstování ledence vyberte nejlépe celodenně osluněný s dobrou propustnou půdou. Dobře uděláte, když na podzim přidáte při rytí trochu kompostu nebo zjara hnojivo obsahující základní prvky dusík, fosfor a draslík. 

Ledenec je druh velmi nenáročný, snášející časté přísušky, ale je velmi vděčný za dostatek vody, při kterém narůstají hlízky. Naopak při nedostatku vody se jich nedočkáte.

Klepněte pro větší obrázek
Z takto vyzrálých lusků je lepší vyloupat semínka, než je konzumovat celé

Lusky však rostlina tvoří vždy ochotně, a tak se sklizně dočkáte i tehdy, kdy o rostlinu pečujete extenzivně. Ať již ledenec využijete v kuchyni, nebo v okrasné části zahrady, rozhodně se jedná o velmi netradiční druh, který jistě stojí za vyzkoušení. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |