vytisknout velikost písma Ledenec červený: seznamte se s novou zeleninou

Ledenec červený je širší veřejnosti téměř neznámý, byť je jeho pěstování prakticky bezproblémové.

Ledenec červený (Tetragonolobus purpureus) je letnička patřící do čeledi bobovitých, je tedy blízce přibuzná s fazolí, hrachem či bobem.Tato poměrně nízká, patnáct až čtyřicet centimetrů vysoká rostlina pochází z jihovýchodní Asie a často se pěstuje i v oblasti Středozemí, kde roste v olivových hájích.

Její celkový vzhled připomíná trochu nízkou vojtěšku a trochu hrách. Květy jsou krásné červené a vyrůstají jednotlivě nebo v párech. Plodem je lusk, který bývá zajímavě rýhovaný.

Zužitkujte ho celý

V našich zeměpisných šířkách je ledenec docela velkou raritou, to však neplatí v oblastech například Afriky, kde není příliš obživy. Tam je zcela běžný, oblíbený a prakticky zdomácněl.

Klepněte pro větší obrázek
Ledenec je velmi plodný, na jedné rostlině je mnoho lusků

Co z něj se dá zužitkovat? Snad všechno – výhonky do salátů, lusky, celá zrna a v neposlední řadě i hlízy, které vytváří – lze je vařit podobně jako naše brambory. Navíc je celá rostlina docela půvabná a atraktivní, tudíž ji můžete začlenit i do letničkových záhonů.

Jak ledenec vypěstovat

Nejprve je nutné sehnat osivo. Tato fáze bohužel není vůbec jednoduchá, nejvíce uspějete v zahraničních internetových obchodech. Rostliny bývají nabízeny i ve specializovaných „eko“zahradnictvích coby velká zajímavost.

Klepněte pro větší obrázek
Ačkoli jsou semena obtížněji dostupná, bývají levná

Semena před výsevem namočte na noc do vlažné vody. Tam nabobtnají a následně dříve vzejdou. Výsev je vhodné uskutečnit až v době, kdy nehrozí silnější mrazíky. Optimální termín je zhruba od konce dubna až do poloviny června.

Vysejte je přímo na záhon, buď do hnízd po několika kusech, nebo do řádků. Vzdálenost výsevů je prakticky velmi podobná jako při výsevu fazolí nebo hrachu.

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny se bohatě větví již od spodní části

Pozemek k pěstování ledence vyberte nejlépe celodenně osluněný s dobrou propustnou půdou. Dobře uděláte, když na podzim přidáte při rytí trochu kompostu nebo zjara hnojivo obsahující základní prvky dusík, fosfor a draslík. 

Ledenec je druh velmi nenáročný, snášející časté přísušky, ale je velmi vděčný za dostatek vody, při kterém narůstají hlízky. Naopak při nedostatku vody se jich nedočkáte.

Klepněte pro větší obrázek
Z takto vyzrálých lusků je lepší vyloupat semínka, než je konzumovat celé

Lusky však rostlina tvoří vždy ochotně, a tak se sklizně dočkáte i tehdy, kdy o rostlinu pečujete extenzivně. Ať již ledenec využijete v kuchyni, nebo v okrasné části zahrady, rozhodně se jedná o velmi netradiční druh, který jistě stojí za vyzkoušení. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |