vytisknout velikost písma Ledenec červený: seznamte se s novou zeleninou

Ledenec červený je širší veřejnosti téměř neznámý, byť je jeho pěstování prakticky bezproblémové.

Ledenec červený (Tetragonolobus purpureus) je letnička patřící do čeledi bobovitých, je tedy blízce přibuzná s fazolí, hrachem či bobem.Tato poměrně nízká, patnáct až čtyřicet centimetrů vysoká rostlina pochází z jihovýchodní Asie a často se pěstuje i v oblasti Středozemí, kde roste v olivových hájích.

Její celkový vzhled připomíná trochu nízkou vojtěšku a trochu hrách. Květy jsou krásné červené a vyrůstají jednotlivě nebo v párech. Plodem je lusk, který bývá zajímavě rýhovaný.

Zužitkujte ho celý

V našich zeměpisných šířkách je ledenec docela velkou raritou, to však neplatí v oblastech například Afriky, kde není příliš obživy. Tam je zcela běžný, oblíbený a prakticky zdomácněl.

Klepněte pro větší obrázek
Ledenec je velmi plodný, na jedné rostlině je mnoho lusků

Co z něj se dá zužitkovat? Snad všechno – výhonky do salátů, lusky, celá zrna a v neposlední řadě i hlízy, které vytváří – lze je vařit podobně jako naše brambory. Navíc je celá rostlina docela půvabná a atraktivní, tudíž ji můžete začlenit i do letničkových záhonů.

Jak ledenec vypěstovat

Nejprve je nutné sehnat osivo. Tato fáze bohužel není vůbec jednoduchá, nejvíce uspějete v zahraničních internetových obchodech. Rostliny bývají nabízeny i ve specializovaných „eko“zahradnictvích coby velká zajímavost.

Klepněte pro větší obrázek
Ačkoli jsou semena obtížněji dostupná, bývají levná

Semena před výsevem namočte na noc do vlažné vody. Tam nabobtnají a následně dříve vzejdou. Výsev je vhodné uskutečnit až v době, kdy nehrozí silnější mrazíky. Optimální termín je zhruba od konce dubna až do poloviny června.

Vysejte je přímo na záhon, buď do hnízd po několika kusech, nebo do řádků. Vzdálenost výsevů je prakticky velmi podobná jako při výsevu fazolí nebo hrachu.

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny se bohatě větví již od spodní části

Pozemek k pěstování ledence vyberte nejlépe celodenně osluněný s dobrou propustnou půdou. Dobře uděláte, když na podzim přidáte při rytí trochu kompostu nebo zjara hnojivo obsahující základní prvky dusík, fosfor a draslík. 

Ledenec je druh velmi nenáročný, snášející časté přísušky, ale je velmi vděčný za dostatek vody, při kterém narůstají hlízky. Naopak při nedostatku vody se jich nedočkáte.

Klepněte pro větší obrázek
Z takto vyzrálých lusků je lepší vyloupat semínka, než je konzumovat celé

Lusky však rostlina tvoří vždy ochotně, a tak se sklizně dočkáte i tehdy, kdy o rostlinu pečujete extenzivně. Ať již ledenec využijete v kuchyni, nebo v okrasné části zahrady, rozhodně se jedná o velmi netradiční druh, který jistě stojí za vyzkoušení. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |