vytisknout velikost písma Léčivé rostliny z celého světa jsou k vidění v Tróji

Botanická zahrada hlavního města Prahy zve všechny zájemce na výstavu léčivých rostlin, která byla zahájena 17. června a potrvá až do 31. července.

Léčivé rostliny se vám tentokrát představí nejen jako užitkové rostliny, ale především jako esteticky atraktivní součást zahrad. Jednotlivé části expozice najdete ve Výstavním sále, Ornamentální zahradě a skleníku Fata Morgana.

Všechny tři uvedené prostory jsou veřejnosti přístupné od 9.00 do 19.00 hodin, skleník Fata Morgana je v pondělí uzavřen. Výstavní sál a ornamentální zahradu můžete navštívit každý den. A co uvidíte?

Výstavní sál

  • léčivé rostliny ve středověkých klášterních zahradách (17. 6.–17. 7.)
  • botanické ilustrace akademického malíře Pavla Lisého (19. 7.–31. 7.)

Ornamentální zahrada

  • expozice léčivých rostlin
  • léčivé rostliny v nádobách

Skleník Fata Morgana

  • exotické léčivé rostliny

Ve zbrusu nové expozici léčivých rostlin je na ploše několika desítek metrů čtverečních soustředěno na 300 druhů léčivek. Při její tvorbě se autorka výstavy nechala inspirovat středověkými klášterními zahradami Francie a Itálie.

Bylinky z domova i ze světa

Na výstavě si můžete prohlédnout u nás nejčastěji pěstované a používané léčivé rostliny, jako je máta, lípa, heřmánek, meduňka nebo mateřídouška, z vonných druhů pak levanduli, šalvěj, yzop, řepík či šantu. Nechybí ani bylinky do kuchyně: kadeřavá petržel, pažitka, majoránka, vytrvalá naťová cibulka, dobromysl, bazalka, saturejka a další.

Tisková mluvčí botanické zahrady Ing. Marcela Uhlíková dodává: „I skleník Fata Morgana má své „jedůvky“, což možná ani návštěvníci netuší. Klívie, kávovník, kakaovník, kola, koka, myrhovník, sloní noha, fíkovník, akácie, hoodie, pelargonie, avokádo, zmijovice hadovitá, tchýnin jazyk, vanilka, zázvor, kurkuma, agáve, aloe...

To všechno jsou tropické rostlinky, které ve své domovině dokážou problematiky znalým domorodcům usnadnit život. Přijďte si přivonět, inspirovat se či jen pokochat. Nebo se dovědět, že sbírání kořenů rostlin je lépe provádět, když měsíc couvá, zatímco trhání během měsíčního dorůstání.“

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |