vytisknout velikost písma Léčivé rostliny z celého světa jsou k vidění v Tróji

Botanická zahrada hlavního města Prahy zve všechny zájemce na výstavu léčivých rostlin, která byla zahájena 17. června a potrvá až do 31. července.

Léčivé rostliny se vám tentokrát představí nejen jako užitkové rostliny, ale především jako esteticky atraktivní součást zahrad. Jednotlivé části expozice najdete ve Výstavním sále, Ornamentální zahradě a skleníku Fata Morgana.

Všechny tři uvedené prostory jsou veřejnosti přístupné od 9.00 do 19.00 hodin, skleník Fata Morgana je v pondělí uzavřen. Výstavní sál a ornamentální zahradu můžete navštívit každý den. A co uvidíte?

Výstavní sál

  • léčivé rostliny ve středověkých klášterních zahradách (17. 6.–17. 7.)
  • botanické ilustrace akademického malíře Pavla Lisého (19. 7.–31. 7.)

Ornamentální zahrada

  • expozice léčivých rostlin
  • léčivé rostliny v nádobách

Skleník Fata Morgana

  • exotické léčivé rostliny

Ve zbrusu nové expozici léčivých rostlin je na ploše několika desítek metrů čtverečních soustředěno na 300 druhů léčivek. Při její tvorbě se autorka výstavy nechala inspirovat středověkými klášterními zahradami Francie a Itálie.

Bylinky z domova i ze světa

Na výstavě si můžete prohlédnout u nás nejčastěji pěstované a používané léčivé rostliny, jako je máta, lípa, heřmánek, meduňka nebo mateřídouška, z vonných druhů pak levanduli, šalvěj, yzop, řepík či šantu. Nechybí ani bylinky do kuchyně: kadeřavá petržel, pažitka, majoránka, vytrvalá naťová cibulka, dobromysl, bazalka, saturejka a další.

Tisková mluvčí botanické zahrady Ing. Marcela Uhlíková dodává: „I skleník Fata Morgana má své „jedůvky“, což možná ani návštěvníci netuší. Klívie, kávovník, kakaovník, kola, koka, myrhovník, sloní noha, fíkovník, akácie, hoodie, pelargonie, avokádo, zmijovice hadovitá, tchýnin jazyk, vanilka, zázvor, kurkuma, agáve, aloe...

To všechno jsou tropické rostlinky, které ve své domovině dokážou problematiky znalým domorodcům usnadnit život. Přijďte si přivonět, inspirovat se či jen pokochat. Nebo se dovědět, že sbírání kořenů rostlin je lépe provádět, když měsíc couvá, zatímco trhání během měsíčního dorůstání.“

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspirovat útulným bydlením v cottage stylu

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspiro…

Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.

15.  9.  2023 |
Kateřina Hradová
Bydlení
Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkuste tyto tipy z Pinterestu!

Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkust…

Bobulovité plody, jako je aronie, réva, zimolez, borůvky či muchovník, ale třeba i sladké hrušky a obyčejná rajčata, je potřeba při dozrávání ochránit před ptáky i hmyzem, kteří si na plodech také rádi pochutnají. Škodí i včely a vosy: naruší slupku plodů a ty pak začnou hnít. Jak tedy ochránit úrodu, aby pro pěstitele něco zbylo?

29.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Ochrana před škůdci
Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě nebo v truhlíku na balkoně?

Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě ne…

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

19.  9.  2023 |
Irena Forejtová
Okrasná zahrada
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

Poznáte hořké hřiby? Vypadají krásně, ale stačí jediný kousek a celá smaženice bude zkažená. A to v lepším případě! Po konzumaci jedovatých hřibů si totiž můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

22.  8.  2023 |
Markéta Žídková
Houby
Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchání. Nejlepší recept, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchán…

Jak nejlépe zpracovat zralé hrušky, které jsou sladké a šťavnaté, a stejně tak i hrušky mírně přezrálé, jež spadly z hrušně a jsou otlačené, případně i rozmáčknuté? Nejlepším řešením jsou hrušková povidla bez míchání: na přípravu nejsou nijak náročná.

5.  9.  2023 |
Lucie Kořistová
Povidla