vytisknout velikost písma Květy na sněhu

I když jsou podzimní dny nezvykle teplé a příjemné, zanedlouho bude příroda odpočívat pod sněhem. Některým rostlinám však právě nastane jejich čas a předvedou se v celé své kráse.

Již o adventu otevřou své růžové, bílé nebo fialové květy vřesovce. Na zahradě se budou vyjímat v popředí jehličnanů nebo v nádobách. Umístěte je třeba na terase, můžete je kombinovat téměř se všemi rostlinami.

Zimní keře  

Také kalina bodnanská stojí rozhodně za povšimnutí. Její větvičky obalené růžovými kvítky překrásně voní. Radost vám udělá, pokud ji vysadíte poblíž vchodu do domu.

Klepněte pro větší obrázek
Květy v zimě? Kalina bodnanská to dokáže...  

Málo rozšířenou raritou je vilín, keř, který je hodně zajímavý. Vykvétá žlutě, oranžově nebo červeně podle odrůd. Květy mají tvar hvězdiček a mají tu zvláštnost, že se při velkých mrazech uzavírají. Když mrazy povolí, opět se otevřou.  

Síla křehké čemeřice

Nebývají to jen keře, které nad sněhem otevírají své květy. Do skupiny takových rostlin patří také některé trvalky, například čemeřice: stálezelený druh, který mívá bílé, nazelenalé, růžové či nachové květy. Vypadá přímo magicky.

Klepněte pro větší obrázek
Čemeřice se hodí i do vázy 

I když je čemeřice křehká, mráz jí neublíží. Zajímavě vypadá mezi zakrslými jehličnany nebo stálezelenými keři. Jen dejte pozor na děti a domácí mazlíčky. Je totiž jedovatá.  

Výsadba a péče  

Většina zde uvedených rostlin není náročná. Má ráda vlhkou, spíše kyselou půdu, slunce nebo polostín. Vřesy a čemeřice vypadají krásně v popředí rostlin s tmavým jehličím. Vilín a kalina zase vyniknou jako solitéra v trávníku. Po odkvětu je můžete citlivě prořezat.

Klepněte pro větší obrázek
Větvičky vilínu japonského je možné rychlit 

S výškou těchto keřů si nemusíte dělat starosti. Dobře se hodí i do malých zahrad, nepřesáhnou totiž čtyři metry. Větvičky kaliny a vilínu můžete pozorovat i v teple domova. Lze je rychlit jako takzvané barborky.

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Kromě již zmíněných jsou vhodné i větvičky zlatice nebo třešně. Určitě neuděláte chybu, když si některý z těchto pokladů pořídíte do své zahrady.  

Odhalte skrytou tvář kůry

Nejsou to však jen květy, které upoutávají naši pozornost v zimní zahradě. Lze vidět barevnost a strukturu kůry některých stromů.

Podivně pokroucené koruny či větve, kterých si v jiném ročním období ani nevšimneme. Zářivou podívanou nám nachystá svída krvavá, jejíž mladé výhony rudě září do dáli.

Klepněte pro větší obrázek
Jak vznikl název svída krvavá? Stačí jen se podívat...  

Jsou to také majestátně působící trsy okrasných trav. Tu a tam lze spatřit zapomenutý květ růže, jemuž mrazivá jinovatka dala pohádkové vzezření. V ledovém období také krásně vyniknou ozdobné bobule jeřabin, skalníků, hlohyní, jež ocení hlavně naši opeření společníci.  

Jiskřivý mráz a kouzelná jinovatka

Mráz a jinovatka nenechají na zahradě žádné místo nedotčené. Jejich kouzlu neuniknou ani zahradní sochy, lavičky nebo osamělý kadeřávek v zeleninovém záhonku.

Klepněte pro větší obrázek
Mráz dokáže vyčarovat pohádkové scenérie 

Třebaže nemáte zimu moc rádi a netěšíte se na ni, zkuste se, až přijde, podívat na zahradu novýma očima. Neochuďte se o nádherné představení, jehož hlavními herci jsou jiskřivý mráz a kouzelná jinovatka.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |