vytisknout velikost písma Květiny ve váze: nebojte se dát je i do koupelny

Zútulněte svůj domov květinami ve váze. Než se pustíte do akce, promyslete si, do které místnosti jakou nádobu umístíte. Každá místnost si totiž žádá něco jiného!

Každý po svém, ale logicky

Dobrou zprávou je, že stejně jako v módě a umění se ani při tvorbě květinových aranžmá nemusíte řídit žádnými pravidly. Hlavní roli hraje váš vkus a fantazie. Někdo upřednostňuje květiny, které svou barvou a tvary ladí jak v rámci aranžmá, tak se zařízením interiéru.

Jiný si naopak doprostřed pokoje postaví barevnou explozi, jež ho nabije energií. Romantik bude nejspíš volit pastelové barvy a klasické květiny, extrovert naopak křiklavé barvy a exotické květiny. Ať už je váš vkus jakýkoliv, nechte se inspirovat několika floristickými tipy.

Klepněte pro větší obrázek
Zásada, která platí za všech okolností: pokud je aranžmá tvořeno mnoha květy různých druhů rostlin, strhněte na ně pozornost. Jak? Zvolte k nim zcela jednoduchou vázu  

Kuchyň: použijte, co máte po ruce

V kuchyni může te vytvářet vtipná a netradiční aranžmá, do nichž zakomponujete, co je k dispozici, třeba kuchyňské nádobí nebo zeleninu. Jako váza tak může posloužit forma na bábovku, nebo dokonce baculatá paprika, jako doplňková zeleň pažitka či petržel.

Klepněte pro větší obrázek
Kuchyň rozhodně nemusí vypadat sterilně: slaďte barvu květů třeba s ubrousky 

Z květin se dá využít například okrasný česnek, který je velice působivý a do kuchyně rozhodně patří. Stejně jako v ostatních pokojích je i v kuchyni nutné přizpůsobit styl aranžmá zařízení konkrétní místnosti. Jeden příklad za všechny: do moderní kuchyně se nehodí rustikální aranžmá, vypadalo by jako pěst na oko.

Květiny ve váze: do ložnice se hodí něco jiného než do jídelny

Květiny ve váze: do ložnice se hodí něco jiného než do jídelny

Koupelna: vybírejte odolnější druhy

Pokud rádi relaxujete ve vaně, nezapomeňte květinami zkrášlit i koupelnu. Hodí se spíš štíhlá aranžmá, která v tomto malém prostoru nezaberou příliš místa. Pamatujte také na to, že teplota je stejně jako vlhkost v koupelně velmi proměnlivá, což květiny nemají příliš rády. Proto je lepší volit odolnější druhy, jako jsou například karafiáty nebo chryzantémy.

Klepněte pro větší obrázek
V jednoduchosti je krása: tři kopretiny a pár oblázků ve váze vykouzlí neobyčejný dojem
Jak pečovat o řezané květiny

Jak pečovat o řezané květiny

Také terasa si zaslouží zkrášlit

Terasa je mezistupněm mezi domem a přírodou. Člověk na ní tráví čas, když je pěkné počasí a chce být venku. Proto by aranžmá, která tam umísťujete, neměla být příliš komplikovaná a vyumělkovaná, ale naopak co nejpřirozenější, aby nekontrastovala s okolním prostředím.  

Klepněte pro větší obrázek
Broušená váza by se na terasu nehodila, naopak starý smaltovaný hrnek takto najde nové využití 

Pobyt na terase má většina lidí spojený se sluncem a teplem, což se často odráží na volbě oblíbených květin – mají pestré barvy. Opět platí hlavní zásada: rozměrná aranžmá umísťujte na zem, menší a nižší na stůl. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |