Sušení mrazem. Co to vlastně je?
Jedná se o metodu známou již dlouho, ale používanou převážně ve farmacii. Jak název napovídá, sušením mrazem neboli lyofilizací rozumíme speciální proces, k němuž jsou zapotřebí velmi nízké teploty. Jak probíhá?

Květy sušené mrazem byste od těch živých na první pohled nerozeznali; foto: www.magnoliacompany.cz
Květiny se umístí do sublimační komory sušícího zařízení, odčerpá se z ní vzduch a její vnitřní prostor se zmrazí (od minus 30 až do minus 55 stupňů Celsia dle druhu rostlin). Voda v květinách se nejdříve promění v led, ten se ve vakuu změní na vodní páru a odpaří se. Pára je odváděna mimo prostor sublimační komory a opět se mění v led, jenž se po ukončení cyklu odstraní.
Celý proces může podle popisu vypadat velmi jednoduše, ale je poměrně náročný a zdlouhavý. Jeho délka se odvíjí od množství sušených květů a jejich vodnatosti, obvykle zabere dobu deseti až čtrnácti dní.

I křehké karafiáty zachováte na dlouhé roky; foto: www.magnoliacompany.cz
Jaká část květiny se suší?
Dá se usušit jak květ, tak i celá rostlina. Vzhledem ke kapacitě stroje se většinou suší jen květy, kterých se do něj ale vejde opravdu mnoho (pro představu: do některých typů se naskládá až 1 800 květů růží). Dají se sušit i celé květinové vazby, jež zaberou mnohem více místa, což se pak samozřejmě odrazí v ceně.

Květy v hlavní roli; foto: www.lyofa.cz
Nebude to drahé?
Ale vůbec ne! Květina sušená mrazem je sice dražší než klasicky usušená, ale zase je její cena nižší než u živého květu. Výrobce si k rostlinám musí připočítat náklady (elektřinu, stroje, údržbu a podobně), což u klasického sušení odpadá. Podívejte se na orientační ceny:
Druh a množství |
Cena (včetně DPH) |
Celé květy růží – malé, 1 kus |
29 Kč |
Celé květy růží – velké, 1 kus |
33 Kč |
Okvětní lístky růží – I. jakost, 1 litr |
199 Kč |
Sušená vazba – malá, 5–8 kusů |
500 Kč |
Sušená vazba – střední, 10–15 kusů |
1 000 Kč |
Sušená vazba – velká, 16–25 kusů |
1 500 Kč |
Klasické sušení versus sušení mrazem
Každý z obou typů sušení má své kouzlo, proto se při rozmýšlení, jaký z nich zvolit, musíme řídit tím, k jakému účelu budou takto upravené květy použity.
Květina sušená klasickým způsobem alespoň trochu změní barvu, většinou se u ní projeví nádech dohněda. Její tvar zkrabatí, rostlina se zmenší a je velmi křehká. Tím dostane romantický nádech.
Pro srovnání: květina sušená mrazem si zcela beze změn zachovává své vlastnosti, jako je barva, tvar a velikost. Okvětní plátky má vypnuté a pevné, je pružná. Takto upravené květy mají mnohočetné využití, přičemž nejoblíbenější jsou na svatby.

Inspirace pro blížící se 14. únor; foto: www.magnoliacompany.cz
Zdobí se s nimi svatební tabule, dorty (firmy mívají potravinářský atest), svatební lůžko, hází se ve špalíru místo rýže. Další využití nachází na rautech nebo jako dekorace v hotelích či na jiných reprezentativních místech. Oblibu si získává i novinka, okvětní plátky určené do koupele.

Svatební dort ozdobený růžičkami, které se nejí; foto: www.magnoliacompany.cz
Péče o květy či lístky
Aby vám mrazem sušené květy vydržely dlouho krásné, musíte je chránit před přímým slunečním zářením. Žádnou zvláštní péči nevyžadují, ale neměly by přijít do styku s tekutinou – jejich povrch by pak byl kluzký.
Může se stát, že květ zkřehne. V tom případě ho na chvíli přendejte do vlhké místnosti, aby opět natáhnul vzdušnou vlhkost (například na 30 až 60 minut do zapařené koupelny).

Sušené rostliny se dají využít také jako součást dekorace; foto: www.lyofa.cz
Získaly si sušiny i vás?
Tak co, milí čtenáři, najdou se i mezi vámi noví příznivci popsané metody? Pro úplnost dodám, že v Čechách funguje teprve kolem tří let (ve světě asi kolem patnácti let) a jednou z jejích prvních průkopnických firem byla i www.magnoliacompany.cz.

Slavnostní večeře? Vylepšete ji! Foto: www.magnoliacompany.cz
Mrazem sušené květy najdete také na výstavách, například 1. a 2. března na Svatebním veletrhu v Brně, kde budou mimo jiných ke zhlédnutí rostliny sušené firmou www.lyofa.cz . Oběma uvedeným společnostem děkuji za odborné poradenství při tvorbě tohoto článku.