vytisknout velikost písma Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

Hrob chceme mít upravený po celý rok, ale na Dušičky si na tom přeci jenom dáváme záležet ještě o něco víc. Při výzdobě samozřejmě záleží na tom, zda je hrob vašich blízkých zakrytý kamennou deskou. Pokud tomu tak není, zřejmě tam už nějaké rostliny máte zasázené. Po horkém a suchém létě ale nejspíš nevypadají nejlépe. Teď je ten pravý čas vyměnit je za ty, které hrob budou zdobit důstojněji a co nejdéle. Po odstranění starých rostlin vyměňte vyčerpanou zeminu a do nové přimíchejte hnojivo. Pak už se můžete pustit do sázení.

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Květiny na osázení hrobu a do vázy: které vydrží nejdéle?

Vybírejte jen takové druhy, které jsou odolné vůči nepřízni počasí. Asi nejpopulárnější jsou chryzantémy neboli listopadky, které vydrží kvést až do zimy. Vybírat můžete z mnoha krásných barev od bílé přes žlutou, oranžovou až po sytě fialovou. Hodí se ale i nízké jiřinky, astry a třapatky. Hodně oblíbené jsou také macešky, které dobře odolávají mrazům. Dobře vypadá i vřes. Všemi výše zmíněnými květinami můžete osázet jak přímo hrob, tak i nádoby, které na hrob položíte.

Kytice z chryzantém, aster, jiřin, gladiol a hortenzií se hodí také do vázy. Ze všech květin budou vypadat dobře nejdéle.

Chryzantémy: dát jim šanci nejen o Dušičkách se vyplatí

Chryzantémy: dát jim šanci nejen o Dušičkách se vyplatí

Stálezelené keře vypadají dobře po celý rok

Pokud ale máte hrob na druhém konci republiky nebo jste zkrátka jen natolik zaneprázdněni, že nemáte čas chodit pravidelně květiny zalévat, osázejte hrob raději poléhavými jehličnany, například plazivým či zakrslým jalovcem, nízkými cypřišky nebo zakrslým stříbrným smrkem. Doplnit je můžete také neopadavými keři, jako jsou pestrolistý brslen nebo zlatý dřišťál Thunbergův. Ty bez ohledu na roční období vypadají stále dobře a nevyžadují téměř žádnou péči, jen je čas od času musíte zastřihnout. Populární jsou také rychle se rozrůstající netřesky nebo plazivý břečťan.

Vzpomínáme po celý rok: praktické tipy pro úpravu hrobů

Vzpomínáme po celý rok: praktické tipy pro úpravu hrobů

Umělé květiny na hrob a další aranžmá

Jestliže se chystáte ozdobit hrob, který je zakrytý kamennou deskou, máte několik možností. Kromě nádoby s živými rostlinami sem můžete umístit i  kytici ze sušených či umělých květů. Sehnat se už dají skutečně hezké umělé květiny, které od těch živých téměř nerozeznáte. Na rozdíl od nich ale ve váze vydrží hezké až do jara. Maximálně malinko vyblednou. Hezky vypadají i věnce, aranžmá nebo vazby vytvořené z přírodních materiálů, jako je různé proutí, větvičky jehličnanů, sušené květiny a ozdobné trávy. Vyhněte se ale raději přeplácaným nevkusným dekoracím z plastu.

Dušičky se blíží: jak vytvořit slaměnkový věnec

Dušičky se blíží: jak vytvořit slaměnkový věnec

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |