Květen – měsíc výsevu trávníků

Květen – měsíc výsevu trávníků

Začal květen, teplé období s dostatkem vláhy, kdy je dobré založit nový trávník. Můžeme s ním sice počkat až na podzim, ale jarní výsev lépe zakoření.

Zahradníci obecně doporučují k výsevu trávníků květen a konec srpna. Oba termíny mají své výhody a nevýhody.

Jarní výsev – bývá dostatek vláhy, ale půda může být studená a travní semeno nemusí vzejít.
Podzimní výsev – půda je vyhřátá a semeno dobře klíčí, ale trávník se musí do zimy ještě jednou poséct, což rychlý nástup chladných dní může zhatit.

Pokud máme dobrou techniku, čas a finanční prostředky, lze trávník zakládat od jara do podzimu celý rok. V létě je však výsev velmi náročný na zavlažování a ochranu před nepříznivými vlivy z okolí.

Výběr osiva

Je snad nejdůležitějším krokem. Dobře připravená půda je polovina úspěchu. Vhodně zvolený osev druhá půlka.

Dbáme na:

  • klimatické podmínky
  • typ plochy (světelné podmínky, vlhkost, zrnitost)
  • účel (okrasný, hřišťový, účelový trávník)
  • hustotu drnů
  • barvu a jemnost olistění
  • odolnost vůči chorobám a škůdcům
  • odolnost vůči zasolení
  • odolnost vůči sešlapu a sečení, atd.

Pokud nebudeme osévat velké plochy a profesionální zátěžové trávníky, pak stačí zvolit komerční směsi. Na nich bývá přesně uvedena směs jednotlivých druhů travin a jejich vhodnost pro určité podmínky. Pokud však budeme chtít sestavit profesionální směs určený přesně pro naši plochu, nevyhneme se konzultaci s odborníkem, jenž se perfektně orientuje v druzích travin.

semeno.jpg

Kolik osiva potřebujeme?

Opět závisí na typu trávníku a dalších podmínkách. V průměru lze ale říct, že na 1 metr čtvereční spotřebujeme 10–20 g osiva. Ale pozor, osivo musí být čerstvé. Jinak začne prudce klesat klíčivost a spotřeba osiva prudce poroste.

Způsob výsevu

Travní semeno můžeme rozhazovat po ploše rukou nebo secím strojem (mechanickým či motorovým). Pro malé plochy se hodí výsev provádět rukou, u větších ploch rozhodně využijeme stroj, který rovnoměrně distribuuje semeno po celé ploše.

Před výsevem můžeme smíchat osivo s pískem či rohovou moučkou. Během výsevu ho neustále promícháváme, aby byla směs druhů rovnoměrně promísená.

Po výsevu

Semeno leží na povrchu půdy. Teď je nutné ho do půdy zasekat. Buďto máme speciální válec s hroty, nebo si pomůžeme hráběmi. Po zasekání semen celou plochu uválcujeme. Tím semeno upevníme v půdě, ale hlavně obnovíme kapilaritu vláhy.

vrabec.jpg
Hrozbou čerstvých výsevů jsou zrnožraví ptáci

Vláha, vláha a zase vláha

Tady děláme chybu nejčastěji. Vysejeme semeno, zavlažíme ho a čekáme. Ono sice po první dávce vody naklíčí, ale prudké jarní slunce ho vzápětí vysuší. Půda musí být stále vhlká, dokud semeno nevyklíčí a nezačne růst, musíme celou plochu udržovat vlhkou. Vhodné je také přikrytí netkanou textilií. Pod ní se vytvoří mikroklima (vlhké a teplé), které klíčení uspíší. Navíc ochrání výsev před hladovými ptáky.

závlaha.jpg

První sečení

Pokud nám trávník vyklíčil, začal růst a vypadá zdravě, můžeme se radovat. První sečení naplánujeme na dobu, kdy porost dosáhne výšky 60–70 mm. Doporučuje se sečení kosou. Mladé rostlinky totiž nejsou dobře zakořeněné a většina strojových sekaček by je mohla vyrvat z půdy nebo poškodit.

Alternativní metody

Zakládání trávníku drnováním

Moderní leč značně nákladnou metodou je kladení hotových drnů. V profesionálních zahradnictvích lze zakoupit hotové travní drny buďto ve čtvercích nebo celých pásech. Ty klademe na připravenou půdu. Výsledek je okamžitý. Cena je však nesrovnatelně vyšší. Po výsadbě trávník zavlažujeme, dokud nezakoření a nezačne bujně růst. Nadále ho ošetřujeme jako ostatní trávníky. První sečení provádíme v době, kdy porost dosahuje výšky 50 mm. Můžeme použít i sekačku. Nehrozí vytrhávání rostlinek.

drnování.jpg

Výsev do tvárnic pro zelená parkoviště

Jestliže chceme mít trávník také na cestách a parkovištích, využíváme tvárnice. Jsou to speciální prefabrikáty, které tvoří síť dutin vyplněných zeminou a travinami. Tyto tvárnice plníme substrátem tak, aby dosahoval jen asi 2 cm pod horní okraj. Tráva tak poroste níže a nehrozí její poškození při sečení či sešlapu. Tvárnice používáme v místech, kde by měla stát auta. Zemina v nich je vhodnější lehká spíše písčitá.

Více potřebných informací obsahuje publikace Trávník autorky Daniely Krajčovičové

Trávník.jpg

Doporučujeme

Články odjinud