vytisknout velikost písma Květáku se nedaří? Pěstujte brokolici!

Brokolice má v zásadě podobné nároky jako častěji pěstovaný květák, nevyžaduje však takovou péči, roste dobře i na méně vhodných půdách. A také nepotřebuje pravidelnou závlahu.

Brokolice od jara až do zimy

Brokolice (Brassica oleracea var. italica) je blízká příbuzná květáku. Podle vzrůstu se dělí na dva typy: brokolice stonková vytváří menší růžice vhodné pro postupnou sklizeň (je bílá nebo zelená) a brokolice květáková (velké růžice s nachovým srdíčkem), kterou sklízíme jednorázově.

Jednotlivé odrůdy se ještě odlišují podle doby sklizně na rané, mezidobé a pozdní. Pro nejranější jarní pěstování je určena odrůda Milady F1, novinka s vysokou hmotností kvalitních růžic a odolností k napadení perenosporou. Flash F1 je poloraný hybrid vhodný pro celoroční pěstování.

Klepněte pro větší obrázek
Brokolici si samozřejmě můžete koupit, ale máte-li zahradu, proč si ji nezkusit vypěstovat?
 

Za zmínku stojí pozdní odrůda Liberty F1 s atraktivními velkými a pevnými růžicemi pěstovaná v létě a na podzim. Mezi pěstiteli je nejvíce oceňována další novinka, pozdní odrůda brokolice Prince F1 AF. Těžké a pevné růžice s jemnou strukturou se mohou sklízet až do příchodu prvních mrazů.
 

Brokolice není náročná

Brokolice poměrně dobře snáší výkyvy teplot i krátkodobé sucho. Patří mezi druhy, které snáší slabší krátkodobé mrazíky kolem minus pěti stupňů Celsia. Pokud si budeme sadbu brokolice pěstovat sami, je vhodnější vysévat ji přímo na stanoviště, protože semenáčky špatně snášejí přesazování.

Záhon by měl být již na podzim dobře vyhnojený, a to hnojem, případně rozloženým kompostem. Během růstu brokolici hodně zaléváme, ale jen do doby, než začne vytvářet růžice. V té době zálivku částečně omezíme.

Klepněte pro větší obrázek
Nezapomeneme na přihnojení

Pro podporu růstu přihnojujeme vícesložkovými hnojivy s obsahem bóru a molybdenu, protože na nedostatek těchto stopových prvků je brokolice zvlášť citlivá. Podobně jako květák „vyslepne“, tak i u brokolice dochází k nedostatečnému vývinu růžic.
 

Sklízejte včas, brokolice ještě poroste

Vrcholovou růžici řežeme, jakmile je ještě pevná a poupata ještě nejsou otevřená. Hned po sklizni hlavní růžice se vyvíjejí vedlejší výhony, které sklízíme, když dorostou délky asi deseti centimetrů. Po odřezání hlavní růžice můžeme i dlouho do podzimu sklízet nově se tvořící menší boční růžičky.
 

Peřinka ji ochrání

Co nejdříve po výsadbě zakrýváme brokolici netkanou textilií, jež zajistí stejnoměrnou teplotu a zároveň porost ochrání proti ztrátě vody a náletu škůdců. Mezi nejčastější škůdce brokolice patří malí skákající broučci – dřepčíci, kteří nakusují listy, takže jsou pak celé dírkované. Dřepčíci napadají i ostatní košťáloviny: kedlubny, květák a na jaře si s oblibou pochutnávají na ředkvičkách.

Množí se hlavně, když je sucho. Proto proti nim pomáhá zmíněná textilie, ale jen jako doplňková ochrana. Pokud se dřepčíci objeví, můžeme je ničit přípravkem Zolone, jenž se dá koupit v prodejnách zahrádkářství anebo v zahradních centrech.
 

Klepněte pro větší obrázek
Brokolice je nejen chutná, ale obsahuje i velké množství látek, jež prospívají vašemu tělu
 

Po brokolici budete mít klidný spánek

Každá zelenina je zdravá a brokolice není výjimkou. Obsahuje vysoké množství vitaminů E, C, bílkovin, karotenu a mnoha minerálních látek. Vysoký podíl vlákniny v brokolici pomáhá proti ochabnutí střev, a působí tak proti vážným střevním onemocněním.

Mezi další účinky této zeleniny se řadí podpora krvetvorby, povzbuzení imunitního systému a pomoc při poruchách spánku. Porovnáme-li obsah všech hodnotných látek v brokolici a květáku, zjistíme, že podíl vlákniny, vápníku, fosforu, zinku i vitaminů je v brokolici téměř dvojnásobný.
 

Dobrou chuť!

Brokolici je třeba rychle zpracovat nebo zkonzumovat, aby nezežloutla nebo nevykvetla. V chladničce ji udržíme v čerstvém stavu maximálně dva dny, proto je lepší povařit ji v horké vodě, nechat okapat a zmrazit. Nejprve do vody ponoříme stonek a listy a nakonec křehké růžice, přičemž vše vaříme maximálně čtvrt hodiny.

Klepněte pro větší obrázek
Brokolice je povařená jedna dvě a můžeme si na ní hned pochutnat
 

Z mírně povařené brokolice připravujeme výborný salát, dá se upravit jako zeleninová příloha k masovým pokrmům, můžeme ji dusit, zapéct, přidat do rizota, do polévky s jinou zeleninou nebo i samostatně. Přestože má sama o sobě dost výraznou chuť, nic nezkazíme, pokud hotové pokrmy dochutíme pepřem, bazalkou či muškátovým oříškem.

Obrácený brokolicový koláč je výborný slaný moučník

Než se pustíme do pečení, zapneme troubu, aby se předehřála na dvě stě stupňů. Na náplň koláče potřebujeme půl kilogramu brokolice, kterou rozebereme na růžičky a povaříme asi deset minut v osolené vodě. Na těsto smícháme kelímek bílého jogurtu a půl kelímku smetany s pěti vejci.

To vše rozšleháme, vmícháme dvě stě gramů nastrouhaného ovčího sýra, osolíme, opeříme a okořeníme muškátem. Nízkou zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Vložíme brokolici a sýrovou masu. Poklademe vločkami zbylého másla a zapékáme asi dvacet minut.

Brokolicové fondue

Krátce (asi pět minut) povařenou brokolici nakrájíme na menší kousky a upravíme na talíře nebo misky. V kotlíku na fondue v suchém bílém víně rozpustíme strouhaný parmazán (levnější variantou je sýr Niva).

Kdo má rád, může sýrovou omáčku dochutit rozetřeným česnekem a špetkou kari. Kotlík přeneseme na stůl a postavíme na ohřívač. Stolovníci si sami vidličkou nabírají sousta brokolice, namáčí je v sýrovém fondue. Vhodnou přílohou je nakrájená bageta.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |